Het Startbedrag: zo gebruiken andere ouders het

 

 

Wanneer je een kindje op de wereld zet of adopteert heb je eenmalig recht op een Startbedrag van 1.214,49 euro. Je vraagt het geld snel en makkelijk bij ons aan! Maar waarvoor gebruiken andere ouders het? Laat je inspireren.

 

 

Het Startbedrag, wat is dat?

Op 1 januari 2019 verving het Startbedrag de geboortepremie of het kraamgeld in Vlaanderen. Voor adopties kwam het in de plaats van de adoptiepremie. Voor elk kindje dat je krijgt of adopteert, heb je eenmalig recht op 1.214,49 euro. En dat maken we voor jou zo simpel mogelijk: je hoeft gewoon op de knop te drukken om je aanvraag in te vullen!

Startbedrag aanvragen

Wanneer vraag je het Startbedrag aan?

Je kan dat al doen voor de geboorte. Dan ontvang je het bedrag ten vroegste twee maanden voor de vermoedelijke geboortedatum. Bij een adoptie kan het zodra het verzoekschrift tot adoptie is ingediend. In dat geval wordt het Startbedrag uitbetaald zodra het kind bij jou woont

Mama Sofie wist bij haar eerste kindje niet dat ze het Startbedrag al voor de geboorte kon aanvragen. Ze vertelt dat ze dat anders wel gedaan had:

“Ik wist eerlijk gezegd pas te laat dat ik het Startbedrag al voor de geboorte van mijn zoontje kon aanvragen. Toen mijn kindje ter wereld kwam, ontdekte ik via mijn vriendinnen dat ik recht had op dat bedrag. Er komt al zoveel administratieve rompslomp kijken bij een zwangerschap, dat ik dit over het hoofd had gezien. Ik had dat natuurlijk wel graag geweten tijdens mijn zwangerschap. Want dat geld komt ook al vóór de geboorte van pas. Denk maar aan de kinderkamer inrichten, de eerste luiers kopen, doopsuiker regelen, borstvoedingsspulletjes … Maar goed, ik heb het Startbedrag na de geboorte aangevraagd. En we hebben dat geld dan bij onze beide kindjes gebruikt voor de ‘uitzet’. Heel handig! Alle (financiële) hulp is welkom bij een kindje.“ 

Maar waarvoor kan je dit Startbedrag nog allemaal gebruiken?

Enkele andere ouders vertellen wat zij ermee deden!

Dokterskosten

Bij een zwangerschap komen heel wat medische kosten kijken. Eerst en vooral zijn er de bezoeken aan de dokter, de gynaecoloog en de apotheker. Eventueel komt daar een kinesist of andere specialist bij. In de aanloop naar de zwangerschap heb je misschien al geld neergeteld voor vruchtbaarheidsbehandelingen.

En dan hebben we het nog niet over de prijs van een bevalling. Veel hangt af van hoe lang je al dan niet in het ziekenhuis verblijft en in welke kamer. Maar ook je verzekering speelt een grote rol. De gemaakte medische kosten worden namelijk deels gedekt.

Daarnaast kan ook het Startbedrag hiervoor dienen. Kersverse mama Ann getuigt:

 

“We hebben onze centen gebruikt om de extra ziekenhuiskosten en later de dokterskosten te betalen. Het Startbedrag gaf ons de financiële vrijheid om hulp aan huis in te schakelen. En om een lactatiedeskundige te laten komen op het moment dat ik dat heel hard nodig had. De rest van het geld staat op een spaarrekening op naam van onze kinderen. We vinden het namelijk belangrijk om wat geld opzij te zetten voor later.”

Spaarrekening spijzen

Er zijn wel meer ouders die het Startbedrag op een spaarrekening zetten. Want ook na de geboorte blijft een kind opvoeden uiteraard kostelijk. Vooral op latere leeftijd komen er heel wat grote uitgaven waar je als ouder graag aan bijdraagt: studies, een rijbewijs halen, eventueel trouwen … En de grootste kost van allemaal: een woning kopen. Veel ouders beginnen daarom te sparen zodra het kind er is.

Veerle zegt hierover:

“De geboortelijst was heel snel leeggekocht. Onze familie en vrienden waren nogal vrijgevig… En daar waren wij natuurlijk heel blij mee! Zo konden we het Startbedrag gewoon op de spaarrekening zetten, want je weet nooit waarvoor je het later nodig kan hebben.“

Geboortekaartjes, attenties en babyborrel

Bij de geboorte sturen veel ouders graag een geboortekaartje naar hun vrienden en familie. Daarnaast geven ze vaak een kleinigheid aan de vele bezoekers. Vroeger was dit doopsuiker of een andere lekkernij, maar steeds meer kiezen ouders voor zeepjes, magneten of andere gepersonaliseerde attenties. Daar kruipen al snel enkele honderden euro’s in. Om het bezoek wat te bundelen, verkiezen sommigen een babyborrel. Ook dat kost veel geld, al kan je met wat creativiteit veel zelf doen.

Voor Mama Judith kwam het Startbedrag hier goed van pas:

“We waren heel blij dat we het Startbedrag kregen. We gebruikten het voor de geboortekaartjes, de doopsuiker, de eerste kleertjes van ons dochtertje, enzovoort. Wat er daarna nog overbleef, hebben we gewoon op onze rekening gezet. Uiteindelijk hebben we het dan nog gebruikt voor de babyborrel en de crèche.“

Eerste spulletjes aankopen

Tot slot heeft een kind heel wat spullen nodig, zoals kledij en speelgoed. Voor dagelijkse uitgaven helpt het Groeipakket een handje. Dat is het maandelijkse bedrag dat je krijgt voor de verzorging en opvoeding van je kind. Bij een nieuw kindje komen daar heel wat extra benodigdheden bij, zoals een kinderkamer of een buggy. Voor een geboorte wordt daarom vaak een geboortelijst opgesteld, zodat vrienden en familie hun steentje kunnen bijdragen.

Ook Meryem kocht een paar essentials met het Startbedrag:

“Er komt veel kijken bij een zwangerschap en bevalling. Veel meer dan ik dacht! En dan is het toch leuk om op een extraatje te kunnen rekenen. We hebben het Startbedrag meteen aangevraagd toen ik drie maanden zwanger was. We gebruikten het geld voor de geboortekaartjes en doopsuiker van onze dochter Neyma. En we kochten een aantal babyspulletjes die we al in huis wilden hebben tegen de geboorte. Dat was toen een babybadje en een MaxiCosi.“

 

 

Waarvoor gebruikte jij het Startbedrag?

Zin om jouw ervaring te delen? Wij horen het graag!

Stuur een getuigenis in

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk

Belastingsvoordeel kinderen

Belastingvoordeel voor kinderen ten laste

Lees meer
Premies alleenstaande ouder

Op welke premies heb je recht als alleenstaande moeder of vader?

Lees meer
Redenen om kinderbijslag te sparen

4 redenen om deel van Startbedrag en Groeipakket te sparen

Lees meer