4 redenen om een deel van je startbedrag en Groeipakket te sparen

 

 

Een deel van je startbedrag en Groeipakket sparen of beleggen is een goed idee. Zo heeft jouw kind later als volwassene een mooi startkapitaal. Onze partner Yongo legt je uit hoe je dat kan aanpakken.

 

 

Zet nu een deel van je startbedrag en Groeipakket opzij voor je kind later

Kinderen kosten een flinke duit. Dat ontdekten we in ons onderzoek 'Wat kost een kind?'. Maar we leerden ook dat je kind geld oplevert. Zo krijg je bij de geboorte van je kindje een startbedrag van 1.214,49 euro. Daarna ontvang je elke maand het Groeipakket. Hoe hoog dat bedrag voor jou is, kan je eenvoudig berekenen met de Groeipakket Calculator.

 

Het is een goed idee om van bij de geboorte een deel van die financiële steun opzij te zetten. En dat hoeven heus geen grote bedragen te zijn. Bij onze Yongo kan je starten vanaf € 10. Vervolgens kies je zelf wanneer en hoeveel je stort. Elke maand, elk jaar of af en toe, dat kan allemaal. Zo bouw je een mooi startkapitaal op dat zeker van pas zal komen wanneer je kind later zijn vleugels uitslaat. Kinderen denken immers op korte termijn en volwassenen op lange termijn. Doordat jij nu al centjes spaart voor later, kan je kind gerust geld uitgeven aan wat hij of zij nu graag wil hebben. Nog niet helemaal overtuigd? Hier zijn 4 redenen om al van bij de geboorte een deel van je startbedrag en Groeipakket te sparen voor je kind.

1. Je kan een deel van je Groeipakket bij het begin van de maand parkeren

Een gouden tip voor de maandelijkse spaarder. Je ontvangt jouw Groeipakket steeds op de 8ste van elke maand. Ideaal om meteen wat opzij te zetten voor je kind. Door dat te doen, heb je die centjes nooit echt “gevoeld” in je gezinsbudget. Je gaat dus bewuster sparen. En zo hoef je op het einde van de maand niet halsoverkop te gaan besparen omdat je nog een bedrag voor je kind opzij wil zetten.

2. Je profiteert van het sneeuwbaleffect om je spaarpotje te laten groeien

Als je spaart met Yongo kan je voor een gewaarborgde rentevoet kiezen. Wanneer je spaart, krijg je een beloning in de vorm van een percentage van jouw gespaard bedrag. Dat deel wordt bovenop jouw inbreng geteld. Bij een gewaarborgde rentevoet blijft dat percentage gelijk. Het extra bedrag dat je krijgt kan dus niet plots kleiner worden. Integendeel, het wordt steeds groter omdat de pot waarop we die beloning berekenen vergroot naarmate je meer spaart.

Een voorbeeld maakt het vast duidelijker

Stel dat je jaarlijks € 100 spaart en je een gewaarborgde rentevoet van 2% hebt. Dan staat er na een jaar € 102 op je rekening. Het jaar erop spaar je weer € 100. De teller staat dus op € 202. Daarop krijg je opnieuw 2% rente. Dus na twee jaar is je spaarpot gegroeid tot € 206,04.

Met een gewaarborgde rentevoet groeit je kapitaal dus steeds sneller aan. Dat noemen we het sneeuwbaleffect, omdat een sneeuwbal steeds sneller groeit naarmate je hem langer door de sneeuw rolt. Als je bij de geboorte van jouw spruit een deel van je Groeipakket begint te sparen tot hij of zij 24 jaar is, dan heb je over een lange periode een voordeel van het sneeuwbaleffect. Wanneer je een groter bedrag opzij kan zetten, win je op lange termijn een stevig bedrag. Al helpen alle beetjes en levert ook een klein bedrag je een extra centje op. Spaar dus gerust naar je eigen vermogen.

3. Beleggen kan meer opbrengen dan sparen, maar je spreidt het risico best in de tijd

Als je meer winst wil halen dan met een klassieke spaarrekening, kan je overwegen om te beleggen. Je neemt dan wel wat risico en sommige ouders vinden dat lastig als het om geld voor hun kind gaat. Anderzijds kan je beleggen op heel lange termijn, waardoor je het risico ook optimaal kan spreiden.

 

Het is een goed idee om vanaf de geboorte van je kind elke maand wat geld van je startbedrag of Groeipakket in een goed gespreid beleggingsfonds te steken. Dat kan je pakweg 18 jaar lang doen. Zo krijg je een mooie gemiddelde koers die veel minder afhangt van het in- of uitstapmoment bij korte termijn beleggingen. Met een gewaarborgde rente hang je vast aan het percentage dat op het moment van je instap van toepassing was. Dat kan laag of hoog zijn. Door te beleggen schommelt je rendement. En dat kan op lange termijn een voordeel opleveren.

4. Je familie en vrienden kunnen meesparen

Grootouders, meter en peter dragen waarschijnlijk graag hun steentje bij aan het spaarplan voor je kind. Zeker tijdens de eerste levensjaren zijn familie en vrienden vaak gul met cadeautjes voor verjaardagen, Kerst, Sinterklaas, … De meeste geschenken gaan echter maar een beperkte periode mee (denk aan al die knuffels en kleertjes die je kind ontgroeit…). Een kinderhand is dus wel snel gevuld, maar ook gauw weer leeg. Daarom is het goed om vooruit te denken. Cadeautjes zijn uiteraard leuk. Maar het is slim om naast een kleinigheid ook een centje op een spaarrekening te storten. Zo krijgt je kleine schat later een mooi cadeau dat hij of zij kan investeren in de toekomst.

Tip: zorg ervoor dat iedereen geld op dezelfde rekening zet, op naam van je kind. Zo komt het altijd bij de juiste persoon terecht, wat er ook gebeurt. Yongo biedt zo’n handige oplossing om te sparen voor je kindje.

Ontvang je geen Groeipakket? Geen nood, vraag dan hier snel jouw persoonlijk Groeipakket aan. Onze groeipakketcoaches helpen jou graag op weg.

Groeipakket aanvragen

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk

Gevelportret van Lies en Stefaan

“Carrière en gezinsleven opgebouwd rond onze 4 kinderen”

Lees het verhaal van Lies en Stefaan
Gevelportret Evelyne en Litse

“Sowieso blijft opvoeden een beetje zoeken”

Lees het verhaal van Evelyne en Litse
Belastingsvoordeel kinderen

Belastingvoordeel voor kinderen ten laste

Lees meer