Niet happy met MyFamily?

 

 

Niet tevreden met een beslissing of onze dienstverlening? Ben je het oneens met een beslissing of wil je meer informatie? Heb je een klacht over onze dienstverlening? Hieronder sommen we graag op bij wie je terecht kan.

 

 

Let op: Heb je een klacht over de zorgtoeslag voor je kindje met een ondersteuningsbehoefte? Of ga je niet akkoord met de beslissing over de zorgtoeslag? Lees dan onderaan waar je terecht kan.

Stap 1: Contacteer ons

  • Je Groeipakketcoach

Dit is de snelste manier om tot de gewenste oplossing te komen. Mogelijk is er een misverstand of hebben we niet alle gegevens correct doorgekregen. Vaak kunnen we dit snel oplossen. Contacteer daarom eerst en vooral je Groeipakketcoach met je klacht of probleem.

  • Onze ombudsdienst

Krijg je niet het gewenste antwoord van je Groeipakketcoach, dan kan onze ombudsdienst bemiddelen. Vaak zien zij nog een oplossing.

Je kan hen contacteren

Stap 2: Klachten- en Bemiddelingsdienst van het Agentschap Uitbetaling Groeipakket

Zij bemiddelen in één van de volgende situaties:

  • De informatie die je gekregen hebt is onjuist, onvolledig of onbegrijpelijk;
  • Je bent ontevreden over het optreden van je coach of over de kwaliteit van de dienstverlening van MyFamily (bereikbaarheid, wachttijden, zoekgeraakte papieren,...);
  • De wettelijke verplichtingen werden niet nageleefd (bijv. de bescherming van de persoonlijke levenssfeer).

 

Hen contacteren kan je

  • telefonisch: 02 897 10 60 (elke werkdag van 8.30 uur tot 12 uur en van 13 uur tot 16.30 uur)
  • via e-mail: info@groeipakket.be
  • per brief: Agentschap Uitbetaling Groeipakket, Klachten- en Bemiddelingsdienst, Trierstraat 9, 1000 Brussel

Met een klacht kun je ook altijd terecht bij de Vlaamse Ombudsdienst

Deze dienst contacteren kan

  • telefonisch: op het gratis nummer 1700 (elke werkdag van 9 uur tot 19 uur)
  • per e-mail: klachten@vlaamseombudsdienst.be
  • per brief: Vlaamse Ombudsdienst, Leuvenseweg 86, 1000 Brussel
Je kan ook langsgaan als je vooraf een afspraak maakt.

Stap 3: Een beroep bij de Geschillencommissie

Wil je een beroep indienen tegen onze beslissing over de betaling van je toelagen, of tegen het uitblijven ervan? Wend je dan tot het secretariaat van de Geschillencommissie. Dit kan

Belangrijk om weten bij een beroep bij de Geschillencommissie

Wacht niet te lang. Je hebt drie maanden de tijd om beroep in te dienen, te rekenen vanaf de derde dag na de datum van onze beslissing. Die termijn wordt gestuit wanneer je een klacht of een verzoek tot bemiddeling hebt ingediend bij de Klachten- en Bemiddelingsdienst van het Agentschap Uitbetaling Groeipakket.

 

Het beroep bij de commissie is kosteloos, behalve als het beroep als 'tergend' of 'roekeloos' wordt beschouwd (artikel 1017 Gerechtelijk Wetboek).

 

De Geschillencommissie is niet bevoegd voor geschillen over de aanwijzing van de begunstigde en evenmin voor geschillen over de kwalificatie van de ernst van de ondersteuningsbehoefte inzake de zorgtoeslag (zie hiervoor Stap 4). De Geschillencommissie is enkel bevoegd voor beroepen tegen een beslissing genomen na 01/01/2019 en enkel voor periodes vanaf 01/01/2019 (voor periodes vóór 01/01/2019 is de arbeidsrechtbank bevoegd).

Stap 4: Een beroep bij de bevoegde rechtbank

Ga je niet akkoord met de beslissing van de Geschillencommissie?

  • Arbeidsrechtbank

Je kan beroep instellen bij de arbeidsrechtbank tegen de beslissing van de Geschillencommissie. Dat doe je door een gedateerd en ondertekend verzoekschrift aangetekend te sturen naar de griffie van de arbeidsrechtbank bevoegd voor jouw kanton. Je kunt je verzoekschrift ook afgeven op de griffie van de arbeidsrechtbank of digitaal indienen via e-Deposit.

Goed om weten

Vanaf de datum van de beslissing van de Geschillencommissie heb je drie maanden om je beroep in te dienen bij de arbeidsrechtbank (artikel 115, §1 Groeipakketdecreet). Wacht dus niet te lang. In beroep gaan is kosteloos, behalve als het beroep als 'tergend' of 'roekeloos' wordt beschouwd (artikel 1017 Gerechtelijk Wetboek).

 

Je kunt zelf naar de rechtbank gaan of je laten vertegenwoordigen door een afgevaardigde van de vakbond met een schriftelijke volmacht. Een advocaat nemen kan op eigen kosten. De rechter kan ook je echtgenoot, de persoon met wie je wettelijk samenwoont of een (bloed)verwanttoestemming verlenen om je te vertegenwoordigen met een schriftelijke volmacht (artikel 728 Gerechtelijk Wetboek).

 

Op zoek naar de bevoegde rechtbank voor jouw woonplaats? Je vindt de bevoegde rechtbank via https://territoriale-bevoegdheid.just.fgov.be.

Ga je niet akkoord met de aanduiding van begunstigde?

  • Familierechtbank

Je kan terecht bij de familierechtbank voor betwistingen over de aanduiding van de begunstigde. De familierechtbank is een deel van de rechtbank van eerste aanleg. In specifieke gevallen is een andere rechtbank bevoegd (zie verder). Stuur aangetekend een gedateerd en ondertekend verzoekschrift naar de griffie van de familierechtbank waar je familiedossier bewaard wordt. Indien je nog niet verschenen bent voor een familierechtbank, kan je je ofwel wenden tot de griffie van de familierechtbank van het rechtsgebied van je laatste gemeenschappelijke of echtelijke woonst, ofwel tot de griffie van de familierechtbank van de woonplaats van de begunstigde(n) (artikelen 572bis, 8° en 629bis, §1 en §5 Gerechtelijk Wetboek). Je kunt je verzoekschrift ook afgeven op de griffie van de familierechtbank of digitaal indienen via e-Deposit.

 

  • Vrederechter bij voogdij

In het geval van voogdij is de vrederechter bevoegd voor betwistingen over de aanduiding van begunstigde (artikel 594, 8° Gerechtelijk Wetboek). Stuur aangetekend een gedateerd en ondertekend verzoekschrift naar de griffie van het vredegerecht van je woonplaats. Je kunt je verzoekschrift ook afgeven op de griffie van het vredegerecht of digitaal indienen via e-Deposit. De vrederechter kan ook je echtgenoot, de persoon met wie je wettelijk samenwoont of een (bloed)verwant toestemming verlenen om je te vertegenwoordigen met een schriftelijke volmacht (artikel 728 Gerechtelijk Wetboek).

 

  • Jeugdrechtbank

De jeugdrechter is bevoegd voor betwistingen over de aanduiding van begunstigde als een vordering aanhangig is gemaakt bij de jeugdrechtbank op grond van artikel 29 van de wet van 8 april 1965 betreffende de jeugdbescherming, het ten laste nemen van minderjarigen die een als misdrijf omschreven feit hebben gepleegd en het herstel van de door dat feit veroorzaakte schade.

 

Je hebt zes maanden vanaf de datum van de beslissing over de aanduiding van begunstigde om je beroep in te dienen (artikel 104 Groeipakketdecreet). Wacht dus niet te lang. In beroep gaan is kosteloos, behalve als het beroep als 'tergend' of 'roekeloos' wordt beschouwd (artikel 1017 Gerechtelijk Wetboek). Je kunt zelf naar de rechtbank gaan. Een advocaat nemen is niet nodig. Op zoek naar de bevoegde rechtbank voor jouw woonplaats? Je vindt de bevoegde rechtbank via https://territoriale-bevoegdheid.just.fgov.be.

Ga je niet akkoord met de beslissing over de zorgtoeslag?

Heb je een klacht over de manier waarop de zorgtoeslagevaluatie verlopen is, over de manier waarop je behandeld werd tijdens de evaluatie of over de doorlooptijd van het dossier? Neem dan contact op met Opgroeipunt, het telefonisch en online meldpunt van Opgroeien. Dat kan

Ga je niet akkoord met de beslissing over de zorgtoeslag: het bedrag, het toegekende aantal punten of de periode waarvoor je recht hebt?

Je kunt beroep instellen bij de arbeidsrechtbank. Dat doe je door een gedateerd en ondertekend verzoekschrift aangetekend te sturen naar de griffie van de arbeidsrechtbank bevoegd voor jouw kanton. Je kunt je verzoekschrift ook afgeven op de griffie van de arbeidsrechtbank of digitaal indienen via e-Deposit.

 

Belangrijke informatie

Ongeacht of je een klacht indient, heb je drie maanden vanaf de datum van de beslissing om je beroep in te dienen bij de arbeidsrechtbank (artikel 104 Groeipakketdecreet). Wacht dus niet te lang. In beroep gaan, is kosteloos, behalve als het beroep als 'tergend' of 'roekeloos' wordt beschouwd (artikel 1017 Gerechtelijk Wetboek).

 

Je kunt zelf naar de rechtbank gaan of je laten vertegenwoordigen door een afgevaardigde van de vakbond met een schriftelijke volmacht. Een advocaat nemen kan op eigen kosten. De rechter kan ook je echtgenoot, de persoon met wie je wettelijk samenwoont of een (bloed)verwant toestemming verlenen om je te vertegenwoordigen met een schriftelijke volmacht (artikel 728 Gerechtelijk Wetboek).

 

Op zoek naar de bevoegde rechtbank voor jouw woonplaats? Je vindt de bevoegde rechtbank via territoriale-bevoegdheid.just.fgov.be.