Schoolverlater

Net afgestudeerd of gestopt met studeren? Dan is het tijd voor een nieuw hoofdstuk. Wij zetten netjes op een rij wat die stap betekent voor je Groeipakket.

Krijg je als schoolverlater nog een Groeipakket?

Wanneer je de schoolbanken verlaat, heb je nog maximum 12 maanden recht op een Groeipakket. Deze periode van 12 maanden start op de eerste dag van de maand na:

 • … je 18de verjaardag, als je op dat moment niet meer studeert;
 • … je 21ste verjaardag, indien je op dat moment recht hebt op een zorgtoeslag en niet studeert;
 • … de vakantieperiode, als je op het einde van het schooljaar beslist om niet verder te studeren. Dat is op 1 oktober (als je hoger onderwijs volgt) of 1 september (als je niet-hoger onderwijs volgt);
 • … het einde van je studies, indien je deze in de loop van het schooljaar stopzet;
 • … het indienen van je eindverhandeling;
 • … het einde van de stage die je volgt om benoemd te worden in een openbaar ambt of na de onderbreking van de stage.

Moet een schoolverlater zich inschrijven als werkzoekende bij de VDAB om een Groeipakket te blijven krijgen?

Dat is niet verplicht, maar wel aangeraden. Op die manier kan je nog een inschakelings- of werkloosheidsuitkering ontvangen.

Wanneer je in Vlaanderen woont, schrijf je je het best in als werkzoekende bij de VDAB. Dat kan op twee manieren:

 • via de VDAB-website,
 • op het gratis nummer 0800/30 700 (elke werkdag tussen 8u en 19u).

Door je inschrijving als werkzoekende start je de wachttijd van een jaar beroepsinschakelingstijd. Na die wachttijd kan je een inschakelingsuitkering krijgen wanneer je jonger bent dan 25 jaar.

Ben je 25 jaar of ouder? Dan heb je onder bepaalde voorwaarden recht op een werkloosheidsuitkering. Meer informatie vind je op de website van VDAB of RVA.

Wanneer krijgt een schoolverlater geen Groeipakket meer?

Ontvang je een sociale uitkering of werk je tijdens de twaalf maanden dat je het Groeipakket ontvangt als schoolverlater? Dan wordt je Groeipakket geschorst zonder verlenging onder bepaalde voorwaarden. Let op: breng ons meteen op de hoogte als je beroepssituatie wijzigt. Zo vermijd je een onaangename terugvordering van je Groeipakket.

werken als schoolverlater?

Wat als je opnieuw wil gaan studeren?

De periode van twaalf maanden waarin je nog Groeipakket krijgt als schoolverlater, kan worden opgeschort als je opnieuw gaat studeren. De resterende maanden lopen na afloop van je studies verder. Je hebt slechts eenmaal recht op twaalf maanden Groeipakket als schoolverlater. Is je rugzakje van twaalf maanden op? Dan krijg je niet langer een Groeipakket.

Een voorbeeld
Anaïs stopt met studeren op 28 februari 2020. De periode van twaalf maanden waarin ze als schoolverlater nog een Groeipakket krijgt, start op 1 maart 2020. Ze heeft tot 28 februari 2021 nog recht op Groeipakket.

Op 1 oktober 2020 gaat ze weer studeren en daardoor heeft ze vanaf oktober recht op een Groeipakket als student. In haar rugzakje zitten dus nog 5 maanden waarop ze als schoolverlater recht heeft op een Groeipakket. Die kan ze inzetten wanneer ze haar studies definitief stopt. Ze gebruikte immers al zeven van de twaalf maanden op tussen maart en september 2020. 

Wat doet het ziekenfonds voor schoolverlaters?

Ga je werken? Dan moet je je aansluiten bij een ziekenfonds. Ben je werkzoekend? Dan doe je dat na je wachttijd.

Je ziekenfonds zorgt voor de terugbetaling van medische kosten (bezoek aan de dokter, tandarts, opname in het ziekenhuis, …). De terugbetaalde bedragen zijn bij elk ziekenfonds hetzelfde. Val je wegens ziekte even uit op de arbeidsmarkt? Dan kijkt je ziekenfonds of je in aanmerking komt voor ziekte-uitkeringen en betaalt ze deze uit.

Daarnaast voorziet je ziekenfonds een pakket van aanvullende voordelen die jouw leven gezonder, veiliger, leuker of makkelijker maken. Dit pakket is bij elk ziekenfonds anders. Bekijk daarom zeker welk ziekenfonds het best bij jouw verwachtingen aansluit. Meer informatie vind je bijvoorbeeld bij Helan Onafhankelijk ziekenfonds (het vroegere OZ en Partena Ziekenfonds) terug. Bekijk hier wat Helan Onafhankelijk ziekenfonds te bieden heeft.

Een stappenplan voor schoolverlaters!

MyFamily maakte voor ouders van schoolverlaters een handig stappenplan. Doorloop samen met je kind deze 5 simpele stappen en je hebt er in 1-2-3 een pak minder zorgen bij. Je vindt het stappenplan met een druk op de groene knop. 

download je stappenplan

Ben jij een speciaal geval? Contacteer ons.

Wij houden van speciale gevallen, en helpen jou graag verder.

contacteer ons

Vragen?

Neem dan zeker hieronder een kijkje. Vind je het antwoord niet, bezoek dan onze veelgestelde vragenpagina.
 • Mijn kind stopt met studeren. Heb ik nog recht op een Groeipakket?
  Schoolverlaters hebben nog 12 maanden recht op een Groeipakket. Je hoeft je niet meer in te schrijven bij de VDAB als werkzoekende om je Groeipakket te krijgen. Maar we raden je wel aan om dit te doen. Zo’n inschrijving is namelijk belangrijk om een uitkering te kunnen krijgen!

  Begint je kind te werken? Zolang hij of zij in de periode van 12 maanden minder dan 80u per maand werkt als werknemer, minder dan 600u per jaar werkt als jobstudent en niet is aangesloten als zelfstandige in hoofdberoep, blijf je een Groeipakket krijgen.

  Tip: Laat ons weten wanneer je kind werkt. Wij kijken dan na of je Groeipakket blijft krijgen. En zo vermijden we dat je nadien centjes moet terugbetalen.