Startbedrag Adoptie

Een adoptieprocedure is vaak complex. Gelukkig kan je wel eenvoudig een Startbedrag adoptie aanvragen. Wij helpen je op weg.

 

 

Wat zijn de voorwaarden om het Startbedrag adoptie te ontvangen?

Wanneer je een kindje adopteert, heb je meestal recht op een Startbedrag adoptie. We zetten de voorwaarden op een rijtje:

 • Het adoptiekind maakt deel uit van jouw gezin.
 • De adoptieouder of (huwelijks)partner heeft een wettelijke woonplaats in Vlaanderen.
 • Het geadopteerde kind voldoet aan de voorwaarden om het Groeipakket te krijgen (denk daarbij aan kind met een beperking, studie en opleiding, schoolverlater,..)
 • Je deed een verzoekschrift tot adoptie bij de familierechtbank, dit zowel voor minderjarige als meerderjarige kinderen. Adopteer je een kindje uit het buitenland? Dan moet je een buitenlandse adoptiebeslissing of een buitenlandse beslissing tot plaatsing met het oog op adoptie kunnen voorleggen.
 • Een buitenlands adoptiekind heeft recht op het Startbedrag adoptie onder bepaalde voorwaarden. Neem hiervoor contact op met MyFamily.
 • De adoptieouder of (huwelijks)partner kreeg voor het kindje geen Startbedrag voor een geboorte.

Een voorbeeld                         
Steven Jacobs is erg gehecht aan zijn stiefzoon en wil hem adopteren. Hij heeft geen recht op een Startbedrag adoptie als de mama met wie hij samenwoont al Startbedrag geboorte kreeg voor zijn stiefzoon.

 

 

 

Wie vraagt het Startbedrag voor adoptie aan?

De personen die het kindje adopteren vragen het Startbedrag adoptie aan. Dat kan één adoptieouder zijn of adoptanten, de echtgenoten of samenwonenden die het kind adopteren.

 

 

Wanneer vraag je het Startbedrag adoptie aan?

Je kan dit Startbedrag aanvragen van zodra je het verzoekschrift tot adoptie hebt ingediend bij de rechtbank, tot 5 jaar daarna. Het kindje moet op dat moment nog niet in je gezin wonen. We betalen het bedrag wel pas uit van zodra je kind bij jou woont.

 

 

Hoe vraag je het Startbedrag adoptie aan?

 • Stuur ons een kopie van het verzoekschrift tot adoptie dat je ingediend hebt bij de rechtbank. Voor adoptiekinderen uit het buitenland stuur je ook een kopie van de buitenlandse adoptieakte mee. Dit kan via onze onze aanvraag Startbedrag of via mail naar info@myfamily.be. Je kan ons dit ook per post bezorgen. Op onze contactpagina vind je het juiste adres.
 • Meestal onderzoeken wij vanzelf jouw recht op een Startbedrag. Een aanvraag voor een Startbedrag adoptie is niet verplicht, maar kan het onderzoek wel versnellen. Je kan ons hiervoor ook bellen of mailen.
download hier het aanvraagformulier

 

 

Wie ontvangt het Startbedrag adoptie, wanneer en hoeveel?

Als je alleen een kind adopteert, krijg jij het Startbedrag adoptie.

Als je samen met je (huwelijks)partner een kind adopteert, dan betalen we het Startbedrag op de rekening die jullie kiezen. Wanneer we de nodige gegevens en documenten hebben ontvangen, betalen we je zo snel mogelijk.

Voor elk kind dat je adopteert krijg je in Vlaanderen een Startbedrag van 1.214,49 euro. Elk gezin krijgt voor ieder kind maar één keer een Startbedrag (geboorte of adoptie).

 

 

Geeft adoptie van een weeskind recht op een wezenbijslag?

Bij een ‘gewone’ adoptie kan het kind recht hebben op wezenbijslag bij het overlijden van zowel een wettelijke als een adoptieouder. Bij een ‘volle’ adoptie (waar de band met de natuurlijke ouders is verdwenen) geeft enkel het overlijden van een adoptieouder recht op wezenbijslag. Voor meer informatie kan je terecht bij je Groeipakketcoach.

 

 

Vragen?

Neem dan zeker hieronder een kijkje. Vind je het antwoord niet, bezoek dan onze veelgestelde vragenpagina.

 • Ik heb het Startbedrag adoptie aangevraagd. Moet ik nog een Groeipakket aanvragen?
  Als je het Startbedrag adoptie aanvroeg, moet je geen aanvraag voor een Groeipakket doen. Wij onderzoeken automatisch je recht op een Groeipakket.

  Vroeg je nog geen Startbedrag adoptie aan? Vraag dan hier je Startbedrag adoptie aan. Onze Groeipakketcoaches doen de rest.
 • Hoeveel bedraagt het Startbedrag adoptie?

  In Vlaanderen krijg je voor elk kind dat je adopteert een Startbedrag adoptie van 1.214,49 euro.

 • Wat is het verschil tussen een adoptiepremie en het Startbedrag adoptie?
  In Vlaanderen spreken we vanaf 1 januari 2019 niet meer over een adoptiepremie. In het Groeipakket is de naam adoptiepremie veranderd in het Startbedrag adoptie. In Brussel en Wallonië bleef de term adoptiepremie. Het doel is hetzelfde, enkel de naam wijzigde.

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk

Elke, Stig en Mallow

“Relatie met onze zoon blijft voor altijd onze prioriteit”

Lees het verhaal van Elke, Stig en Mallow
Papa Kristof en Michiel

"Vooral veel liefde, warmte en respect voor elkaar"

Lees het verhaal van Kristof en Michiel
Gevelportret Max, Natalia Isabella Thiago

“Onze kinderen het beste meegeven van beide culturen”

Lees het verhaal van Max en Natalia