Vooral veel liefde, warmte en respect voor elkaar

 

Of de fietsen niet aan de kant moeten, vragen Kristof en Michiel zich af als we het trottoir opstappen voor het gevelportret. Maar even snel bedenken ze zich: natuurlijk niet, want die maken volledig deel uit van ons huishouden! Michiel: “We toeren hier elke dag rond met de kinderen, zoveel mogelijk verplaatsingen doen we met de fiets.”

 


Elk gezin is anders! Maar één ding hebben ze allemaal gemeen: ze willen een veilig en warm nest creëren voor kinderen. In deze reeks portretteren we gezinnen, vóór en achter hun gevel.

Wie is wie?

  • Kristof: 43 jaar, is marketingmanager
  • Michiel: 35 jaar, is leerkracht lager onderwijs en museumgids
  • Mathias: 10 jaar, zit op de lagere school en drumt
  • Marius: 5 jaar, zit in de kleuterklas en start binnenkort in de turnclub

 

“Op één jaar tijd kregen wij twee kinderen”

Kristof (43) en Michiel (35) tikten hun rijhuis met kleine stadstuin zo’n tien jaar geleden heel toevallig op de kop. Het ligt in een rustige woonstraat en tegelijk op een steenworp van het Antwerpse stadscentrum. Hun stoepplant klimt intussen tot bijna aan de overkant.

Mathias (10) haalt ook zijn eigen fiets uit de gang voor het gevelportret, terwijl Marius (5) zich in de boodschappenbak nestelt. Michiel: “Mathias is al zes jaar bij ons, Marius vanaf zijn geboorte. Op één jaar tijd kregen wij twee kinderen, je kan je wel voorstellen dat de eerste maanden hectisch waren!”

 

“Ons leeftijdsverschil speelde door mijn hoofd”

Michiel is opgegroeid in Antwerpen, Kristof komt uit Halle: “Blijven plakken in de grote stad na mijn studies.” Ze zijn al dertien jaar samen en ontmoetten elkaar tijdens een zomerevenement in Antwerpen. Michiel: “Ik werkte er als jobstudent, Kristof kende veel volk in de organisatie. Zo raakten we aan de praat en van het een kwam het ander.”

Wel heeft het nog een tijd geduurd voor de twee ook echt een koppel werden. Michiel: “Van ons leeftijdsverschil merken we nu natuurlijk niets meer, maar toen speelde het wel door mijn hoofd dat ik jonger ben. Ik studeerde nog, Kristof werkte al.”

 

“In mijn tienerjaren had ik al een kinderwens”

Al heel vroeg in hun relatie kwamen kinderen ter sprake. Michiel: “Ik herinner me dat ik vanaf mijn tienerjaren al een kinderwens had. Dus na mijn coming-out worstelde ik enorm met mezelf: die droom zou voor mij nooit uitkomen.”

Tot het in ons land juridisch mogelijk werd voor homokoppels om via binnenlandse adoptie een kind te adopteren. Kristof: “Toen we een jaar samen waren, startten we de adoptieprocedure op. Tussen dat moment en de dag dat Marius bij ons kwam, zat ongeveer acht jaar. Dat komt omdat de wachtlijst voor een binnenlandse adoptie erg lang is.”


“We zijn altijd open en eerlijk tegen de kinderen”

Via de lagere school waar Michiel lesgeeft leerden ze ook pleegzorg kennen. Michiel: “Vaak zag ik kinderen openbloeien in hun pleeggezin. Ook wij wilden een kind die stabiliteit en geborgenheid geven. We startten de procedure op en na ongeveer een jaar kwam Mathias bij ons. Hij was vier jaar oud.”

Kristof: “Een weekend op twee gaat Mathias op bezoek bij zijn mama en hij belt ook geregeld met haar. ‘En waar is mijn mama?’ Marius was amper drie toen hij die vraag voor het eerst stelde. En nog komt ze wel eens op. Evident is zo’n gesprek niet, maar we zijn altijd eerlijk en open tegen de kinderen. Bij adoptie kunnen we ook terecht voor raad.”

 

“Het nestgevoel zit in de kleine dagelijkse dingen”

Ook zelfstandigheid en opkomen voor jezelf vinden Kristof en Michiel belangrijk. En verder vooral veel liefde, warmte en respect voor elkaar. Ze zitten helemaal op dezelfde golflengte qua opvoeding, al komen er soms onverwachte uitdagingen. Kristof: “Een van de kinderen is een moeilijke eter, wat veel geduld en energie vraagt. Zeker als je zelf moe bent of wat gestresseerd loopt, is dat niet makkelijk.”

“Het nestgevoel zit voor ons in de kleine dagelijkse dingen”, vervolgt hij. “’s Avonds aan tafel praten we over onze dag. En na het avondeten gaat de tv aan, beluisteren we muziek of we zingen en dansen wel eens samen. Voor het slapengaan komt er een verhaaltje. Op vrijdagavond kijken we samen naar een tekenfilm. ‘En niet op de telefoon kijken hé’, krijgen wij dan als instructie. (lacht)”

 

5 snelle vragen en antwoorden:

  • Gerecht van het huis? Gehaktballen van paps mét gemixte groenten – ideaal voor moeilijke eters.
  • Favoriete song? ‘We will rock you’ van Queen, met bijpassend geklap. 
  • Lievelingsfilm? ‘Coco’ van Disney, inclusief alle liedjes. 
  • Wie staat het vroegst op? Mathias is de vroege vogel in huis.
  • Dé gezinsplek in het huis? Het salon, waar de jongens met hun Kapla-blokken spelen en strips lezen, of waar we samen naar een familiefilm kijken.

“Hun leefwereld begint stilaan te verschillen”

Michiel: “Het is fijn om te zien hoe de jongens genieten van die vaste rituelen. We trekken er vaak op uit, maar even graag blijven we samen gezellig thuis. De jongens spelen echt nog veel samen, ondanks hun vijf jaar leeftijdsverschil.”

Kristof: “Toch merk ik de laatste tijd wel dat hun leefwereld stilaan begint te verschillen. Als Marius nog maar een keer met de blokken of auto’s komt aandraven, dan zie je Mathias soms denken: laat mij nu eens gewoon rustig mijn strip verder lezen. (lacht)”

 

“De straat hangt goed aan elkaar”

De kinderen zitten op de basisschool in de buurt. Michiel staat er voor de klas, Kristof kent heel wat ouders via het oudercomité. Dat netwerk betekent veel voor hen. Kristof: “Voor opvang mogen we ook altijd rekenen op onze ouders en zussen. We gaan zeker een keer per jaar samen voor een week op vakantie.”

“Ook onze vrienden staan klaar, die zijn intussen ook een stuk van de familie geworden”, besluit Michiel. “En niet te vergeten: de buren! De straat hangt goed aan elkaar, we hebben het echt getroffen.”

 

Elk gezin is anders, maar allemaal hebben ze hetzelfde doel: een veilige en warme omgeving creëren voor hun kinderen. My Family helpt hen graag door het Groeipakket vlot, stipt en correct uit te betalen. Word jij ook een deel van onze familie? Vraag vandaag nog je Groeipakket aan.<:p><