Startbedrag

Verwacht je een kindje en woon je in Vlaanderen? Dan heb je recht op een Startbedrag. Daarmee geef je jouw kleine spruit -zoals de naam al zegt- een mooie start in het leven.

Wat is het Startbedrag?

Bij een geboorte ontvang je éénmalig een Startbedrag. Daarmee kan je het nest waarin je jouw kleintje zal verwelkomen alvast knus maken.

Je krijgt voor elk kind hetzelfde Startbedrag van 1.214,49 euro. In blijde verwachting van een meerling? Dan bedraagt het Startbedrag 1.214,49 euro per kind. Je mag het Startbedrag ten vroegste twee maanden voor de uitgerekende geboortedatum op je rekening verwachten. Zodra je kindje geboren is, ontvang je maandelijks je Groeipakket. Helemaal automatisch, zonder poespas of paperassen.

Aan het aftellen naar de komst van je kindje? Vraag dan nu al je Startbedrag aan. Via onze online tool kan dit snel en eenvoudig in enkele klikken.

Hoeveel bedraagt het Startbedrag?

In Vlaanderen krijg je voor elk kind hetzelfde bedrag van 1.214,49 euro. In Brussel en Wallonië zijn er andere bedragen van toepassing. We gieten ze in een overzichtelijke tabel.

 

Vlaanderen

Brussel

Wallonië

Eerste kindje
1.214,49 euro
1.238,82 euro
1.214,51 euro
Volgend kindje
1.214,49 euro
563,10 euro
1.214,51 euro

Let op: De bedragen indexeren jaarlijks in september. Het kan dus zijn dat je een ander bedrag ontving als je kind voor september is geboren.

Hoe kan je een Startbedrag aanvragen?

Vroeger regelde je werkgever de aanvraag om Startbedrag en Groeipakket. En kon je dus ook niet kiezen bij welke uitbetaler je aangesloten werd. Sinds de invoering van het Groeipakket heb je de touwtjes zelf in handen. Nu kan jij jouw Startbedrag of Groeipakket aanvragen bij de uitbetaler van jouw keuze. Je kan jouw Startbedrag al aanvragen voor de geboorte. Dan ontvang je jouw Startbedrag ten vroegste 2 maanden voor de vermoedelijke geboortedatum.

Via onze online tool kan je heel gemakkelijk en snel je aanvraag indienen. Het duurt niet langer dan 4 minuten.

Wie ontvangt het Startbedrag?

Dat is altijd de mama. Ook als de papa of meeouder het Startbedrag aanvroeg.

In dit filmpje leggen we graag uit hoe je jouw Startbedrag in enkele klikken kan aanvragen.

 

Kies zelf je uitbetaler van het startbedrag

Vroeger vroegen werkgevers het startbedrag aan voor hun werknemers. Je kon zelf niet kiezen welk uitbetaler jouw startbedrag uitbetaalde. Sinds 2019 heb je de touwtjes zelf in handen. Nu kan jij jouw startbedrag aanvragen bij de Groeipakketuitbetaler van jouw keuze. Er zijn 5 uitbetalers: Fons, Infino, Kidslife, Parentia en MyFamily.

Waarom kiezen voor MyFamily?

Ontdek waarom MyFamily de beste keuze is voor jouw gezin:

 • MyFamily is door de Vlaamse overheid erkend als uitbetaler van het startbedragen Groeipakket.
 • Je krijgt automatisch maandelijks jouw Groeipakket na de geboorte. Daar hoef je zelf niets voor te doen.
 • Onze Groeipakketcoaches zorgen ervoor dat je altijd krijgt waar je recht op hebt. Geen gedoe!
 • MyFamily is de enige Groeipakketuitbetaler die telefonisch bereikbaar is van 8u tot 18u en op dinsdag zelfs van 8u tot 20u! Op vrijdag kan je ons bellen tot 16u.
 • We beantwoorden jouw vragen binnen de 24u.

Laat je informeren en inspireren met onze interessante blogs, checklist en gids.


Zij gingen je voor

 

Getuigenis van Eef

Eef

MyFamily begeleidde me stap voor stap bij de aanvraag voor het Startbedrag. En de centjes stonden zoals beloofd twee maanden voor de uitgerekende geboortedatum op de rekening.

 

 

Getuigenis van Karima

Karima

Ik vroeg mijn Startbedrag aan bij MyFamily toen ik 14 weken zwanger was. Zodra ik 5 maanden ver was, stuurden ze me een geheugensteuntje om mijn zwangerschapsattest nog te bezorgen. Erg handig!

 

 

Getuigenis van Nadia

Nadia

Dankzij de heldere uitleg van MyFamily was mijn Startbedrag aanvragen inderdaad kinderspel!


 

Getuigenis van Maalik

Maalik

Dankzij de duidelijke info over het Startbedrag was de aanvraag snel in orde.Ook bij een adoptie heb je recht op een Startbedrag.

Nadat de hele adoptieprocedure is afgerond, is een adoptiekind een kind van de adoptieouders. Net zoals alle andere ouders heb je recht op een Startbedrag. Dat komt hier in de plaats van het Startbedrag adoptie.

 

Wil je graag meer informatie over het Startbedrag adoptie? Lees hier meer over Startbedrag adoptie.

Misschien vraag je je dit nog af

 • Wat is het verschil tussen het Startbedrag en de geboortepremie van je ziekenfonds?

  De geboortepremie van je ziekenfonds is een geschenk dat je krijgt bij de geboorte van je kind. Je moet de geboorteakte van je kind geven aan je ziekenfonds én je kind ook inschrijven om recht te hebben op deze premie. Wat die premie inhoudt verschilt per ziekenfonds. Bv. Bij Helan heb je recht op 150 euro geboortepremie.

   

  Het Startbedrag is een premie van de Vlaamse Overheid die wordt betaald door je uitbetaler van het Groeipakket. Iedere toekomstige ouder in Vlaanderen heeft recht op een Startbedrag. In Vlaanderen bedraagt deze premie 1.214,49 euro.

 • Wat is het verschil tussen Startbedrag, geboortepremie of kraamgeld?
  Het Startbedrag is in Vlaanderen de nieuwe naam voor kraamgeld of geboortepremie. In Brussel en Wallonië spreken we nog steeds over kraamgeld. Eigenlijk betekenen ze allemaal hetzelfde: het bedrag dat je ontvangt voor de geboorte van je baby om hem of haar een goede start te geven.
 • Ik kom uit het buitenland, maar de gemeente kan me nog geen verblijfskaart geven. Krijg ik het Startbedrag?

  Begin bij het begin: vraag alvast je Startbedrag aan. Vaak geeft de gemeente jou dan toch een digitaal verblijfsdocument via e-mail. Bezorg ons dit document via info@myfamily.be. Wij kijken daarna wat de volgende stap is.

  Heb je de nationaliteit van een land binnen de Europese Unie? Dan moet je ons niets bezorgen. Na je aanvraag voor een Startbedrag, controleren wij jouw verblijfsrecht in de Kruispuntbank (het Rijksregister).

 • Wat heb je nodig om een Startbedrag aan te vragen?

  Startbedrag aanvragen is heel eenvoudig met deze online tool. Je hebt enkel je identiteitskaart nodig en een zwangerschapsattest. Heb je nog geen attest? Geen probleem, je kan dit ook later aan ons bezorgen.

  Is je kindje al geboren? Voeg dan het geboortebewijs toe dat je van de gemeente ontving. Wij doen daarna de rest voor jou.

 • Hoe lang duurt de uitbetaling van het Startbedrag?
  Het bedrag staat ten vroegste twee maanden voor de vermoedelijke geboortedatum van je kindje op je rekening.

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk

Startbedrag

Waarvoor gebruiken ouders het Startbedrag?

Lees meer
Baby en huisdieren

Baby op komst? Zo bereid je jouw huisdier(en) goed voor

Lees meer
In orde voor de geboorte

9 dingen die je in orde moet maken voor de geboorte

Lees meer