Startbedrag

Verwacht je een kindje en woon je in Vlaanderen? Dan heb je recht op een startbedrag voor de geboorte van je baby. Ontdek hier alle informatie over het startbedrag.

Wanneer krijg je een startbedrag?

 

Voor 2019 was het startbedrag ook wel bekend als kraamgeld of geboortepremie. Je ontvangt het startbedrag vanaf 2 maanden voor de vermoedelijke geboortedatum van je baby. Zo helpen we je graag om je kindje een mooie start te geven. 

Startbedrag, hoeveel krijg je?

Het startbedrag wordt uitbetaald ten vroegste 2 maanden voor de vermoedelijke bevallingsdatum, die vermeld staat op het zwangerschapsattest.

 

In Vlaanderen krijg je voor elk kind hetzelfde bedrag van 1.214,49 euro. In Brussel en Wallonië zijn er andere bedragen van toepassing. We gieten ze in een overzichtelijke tabel. 

 

Vlaanderen

Brussel

Wallonië

Eerste kindje
1.214,49 euro
1.314,61 euro
1.314,61 euro
Volgend kindje
1.214,49 euro
597,55 euro
 
1.314,61 euro

Let op: De bedragen indexeren jaarlijks in september. Het kan dus zijn dat je een ander bedrag ontving als je kind voor september is geboren.

Hoe kan je een startbedrag aanvragen?

Je kan jouw startbedrag aanvragen tijdens de zwangerschap. Je aanvraag is pas geldig na ontvangst van een zwangerschapsattest dat bevestigt dat je 5 maanden zwanger bent.

 

Via onze online tool heb je binnen de 4 minuten jouw startbedrag helemaal geregeld.

Kies zelf je uitbetaler van het startbedrag

Vroeger regelde je werkgever de aanvraag om startbedrag en Groeipakket. En kon je dus ook niet kiezen bij welke uitbetaler je aangesloten werd. Sinds de invoering van het Groeipakket heb je de touwtjes zelf in handen. Nu kan jij jouw startbedrag of Groeipakket aanvragen bij de uitbetaler van jouw keuze. Er zijn 5 uitbetalers: Fons, Infino, Kidslife, Parentia en MyFamily.

Waarom een startbedrag via MyFamily?

Ontdek waarom MyFamily de beste keuze is voor jouw gezin:

 • MyFamily is door de Vlaamse overheid erkend als uitbetaler van het startbedrag en Groeipakket.
 • Je krijgt automatisch maandelijks jouw Groeipakket na de geboorte. Daar hoef je zelf niets voor te doen.
 • Onze groeipakketcoaches zorgen ervoor dat je altijd krijgt waar je recht op hebt. Geen gedoe!
 • MyFamily is de enige Groeipakketuitbetaler die telefonisch bereikbaar is van 8u tot 18u en op dinsdag zelfs van 8u tot 20u! Op vrijdag kan je ons bellen tot 16u.
 • We beantwoorden jouw vragen binnen de 24u. 

Ook bij een adoptie heb je recht op een startbedrag.

Nadat de hele adoptieprocedure is afgerond, is een adoptiekind een kind van de adoptieouders. Net zoals alle andere ouders heb je recht op een startbedrag. Dat komt hier in de plaats van het startbedrag adoptie.

 

Wil je graag meer informatie over het startbedrag adoptie? Lees hier meer over startbedrag adoptie.

Veelgestelde vragen

 • Wat is het verschil tussen het startbedrag en de geboortepremie van je ziekenfonds?

  De geboortepremie van je ziekenfonds is een geschenk dat je krijgt bij de geboorte van je kind. Je moet de geboorteakte van je kind geven aan je ziekenfonds én je kind ook inschrijven om recht te hebben op deze premie. Wat die premie inhoudt verschilt per ziekenfonds. Bv. Bij Helan heb je recht op 150 euro geboortepremie.

   

  Het startbedrag is een premie van de Vlaamse Overheid die wordt betaald door je uitbetaler van het Groeipakket. Iedere toekomstige ouder in Vlaanderen heeft recht op een startbedrag. In Vlaanderen bedraagt deze premie 1.214,49 euro.

 • Wat is het verschil tussen startbedrag, geboortepremie of kraamgeld?
  Het startbedrag is in Vlaanderen de nieuwe naam voor kraamgeld of geboortepremie. In Brussel en Wallonië spreken we nog steeds over kraamgeld. Eigenlijk betekenen ze allemaal hetzelfde: het bedrag dat je ontvangt voor de geboorte van je baby om hem of haar een goede start te geven.
 • Ik kom uit het buitenland, maar de gemeente kan me nog geen verblijfskaart geven. Krijg ik het startbedrag?

  Begin bij het begin: vraag alvast je startbedrag aan. Vaak geeft de gemeente jou dan toch een digitaal verblijfsdocument via e-mail. Bezorg ons dit document via info@myfamily.be. Wij kijken daarna wat de volgende stap is.

  Heb je de nationaliteit van een land binnen de Europese Unie? Dan moet je ons niets bezorgen. Na je aanvraag voor een startbedrag, controleren wij jouw verblijfsrecht in de Kruispuntbank (het Rijksregister).

 • Wat heb je nodig om een startbedrag aan te vragen?

  Startbedrag aanvragen is heel eenvoudig met deze online tool. Je hebt enkel je identiteitskaart nodig en een zwangerschapsattest. Heb je nog geen attest? Geen probleem, je kan dit ook later aan ons bezorgen.

   

  Is je kindje al geboren? Voeg dan het geboortebewijs toe dat je van de gemeente ontving. Wij doen daarna de rest voor jou.

 • Wanneer wordt het startbedrag uitbetaald?

  Het startbedrag wordt ten vroegste vanaf 2 maanden voor de vermoedelijke geboortedatum van je kindje uitbetaald. 

   

  Heb je het startbedrag na de geboorte van je baby aangevraagd? Dan ontvang je zo snel mogelijk jouw startbedrag. Onze groeipakketcoaches kunnen wekelijks betalingen uitvoeren. 

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk

Startbedrag

Waarvoor gebruiken ouders het startbedrag?

Lees meer
Baby en huisdieren

Baby op komst? Zo bereid je jouw huisdier(en) goed voor

Lees meer
In orde voor de geboorte

9 dingen die je in orde moet maken voor de geboorte

Lees meer