Startbedrag

Verwacht je een kindje en woon je in Vlaanderen? Dan heb je recht op een Startbedrag (vroeger gekend als kraamgeld of geboortepremie). Daarmee geef je jouw kleine spruit -zoals de naam al zegt- een mooie start in het leven.

Wat is het Startbedrag (geboortepremie of kraamgeld)?

Het Startbedrag is de nieuwe naam voor het kraamgeld of de geboortepremie in Vlaanderen. Bij een geboorte ontvang je éénmalig een geboortepremie. Daarmee kan je het nest waarin je jouw kleintje zal verwelkomen alvast knus maken.

Je krijgt voor elk kind hetzelfde Startbedrag van 1.214,49 euro. In blijde verwachting van een meerling? Dan bedraagt de geboortepremie 1.214,49 euro per kind. Je mag het kraamgeld ten vroegste twee maanden voor de uitgerekende geboortedatum op je rekening verwachten. Zodra je kindje geboren is, ontvang je maandelijks je Groeipakket. Helemaal automatisch, zonder poespas of paperassen.

Aan het aftellen naar de komst van je kindje? Vraag dan nu al je Startbedrag aan. Via onze online tool kan dit snel en eenvoudig in enkele klikken.

STARTBEDRAG AANVRAGEN

Hoeveel bedraagt het Startbedrag?

In Vlaanderen krijg je voor elk kind hetzelfde bedrag van 1.214,49 euro. In blijde verwachting van een meerling? Dan bedraagt de geboortepremie 1.214,49 euro per kind. In Brussel en Wallonië zijn er andere bedragen van toepassing. We gieten ze in een overzichtelijke tabel.

 

Vlaanderen

Brussel

Wallonië

Eerste kindje
1.214,49 euro
1.238,82 euro
1.214,51 euro
Volgend kindje
1.214,49 euro
563,10 euro
1.214,51 euro

Let op: De bedragen indexeren jaarlijks in september. Het kan dus zijn dat je een ander bedrag ontving als je kind voor september is geboren.

Hoe kan je een Startbedrag aanvragen?

Vroeger regelde je werkgever de aanvraag om kraamgeld en kinderbijslag. En kon je dus ook niet kiezen bij welk kinderbijslagfonds je aangesloten werd. Sinds de invoering van het Groeipakket heb je de touwtjes zelf in handen. Nu kan jij jouw Startbedrag of Groeipakket aanvragen bij de uitbetaler van jouw keuze.

Ben je zwanger en heb je jouw Startbedrag nog niet aangevraagd? Geen probleem! Je kan via onze online tool heel gemakkelijk en snel je aanvraag indienen. Het duurt niet langer dan 5 minuten.

STARTBEDRAG AANVRAGEN

In dit filmpje leggen we graag uit hoe je jouw Startbedrag in enkele klikken kan aanvragen.

 

Helemaal overtuigd om je Startbedrag aan te vragen, maar doe je dit liever op papier? Dat kan. Download dit aanvraagformulier en stuur het ons ingevuld en ondertekend terug. Dit mag per mail naar info@myfamily.be of per post naar MyFamily, Brouwersvliet 4 bus 3, 2000 Antwerpen.

Wanneer kan je het Startbedrag aanvragen?

Je kan jouw Startbedrag, kraamgeld of geboortepremie al aanvragen voor de geboorte. Dan ontvang je jouw Startbedrag ten vroegste 2 maanden voor de vermoedelijke geboortedatum. Volg de stappen in onze online tool en vraag je geboortepremie snel en gemakkelijk aan.

 

Je kan jouw Startbedrag, kraamgeld of geboortepremie ook nog aanvragen na de geboorte van je kind. Bezorg ons in dat geval het formulier ‘Geboortebewijs om het kraamgeld te bekomen’. Je krijgt dit document wanneer je de geboorteaangifte van je kleintje gaat regelen bij je gemeente. Op onze contactpagina vind je alle mogelijke manieren om het geboortebewijs tot bij ons te krijgen.

Wie moet het Startbedrag aanvragen?

De toekomstige mama, papa of meeouder kan het Startbedrag aanvragen. We betalen de geboortepremie ten vroegste twee maanden voor de vermoedelijke geboortedatum.

Wie ontvangt het Startbedrag (kraamgeld of geboortepremie)?

Dat is altijd de mama. Ook als de papa of meeouder het Startbedrag aanvroeg.

Vraag je kraamgeld aan

Kies zelf je Groeipakketuitbetaler of kinderbijslagfonds

Vroeger vroegen werkgevers kraamgeld en kinderbijslag aan voor hun werknemers. Je kon zelf niet kiezen welk kinderbijslagfonds jouw kindergeld uitbetaalde. Sinds 2019 heb je de touwtjes zelf in handen. Nu kan jij jouw Startbedrag of Groeipakket aanvragen bij de Groeipakketuitbetaler of het kinderbijslagfonds van jouw keuze. Er zijn 5 uitbetalers: Fons, Infino, Kidslife, Parentia en MyFamily. 314.803 kinderen rekenen voor hun Groeipakket op MyFamily. En jij?

Sluit je aan bij MyFamily

Bij MyFamily willen we één grote familie zijn. Wij verwelkomen je gezin met open armen!

Startbedrag, geboortepremie of kraamgeld in orde?

Check! Wat doe je nog meer voor de geboorte? Tijdens je zwangerschap moet je aan duizend en één dingen denken. Om er zeker van te zijn dat je niets vergeet, zetten we hier de belangrijkste zaken op een rijtje.

Breng alles in orde voor de geboorte

Wat doe je na de geboorte?

Daar is je kindje! Bij MyFamily weten we dat je nu niets liever doet dan je kleintje vertroetelen en omringen met de beste zorgen, maar er moeten ook enkele administratieve zaken geregeld worden. Om het jou zo gemakkelijk mogelijk te maken, hebben we een handig geheugensteuntje opgesteld.

Breng alles in orde na de geboorte

Wat als je zwangerschap niet loopt als verwacht?

Een zwangerschap en een bevalling lopen niet altijd zoals je het zou verwachten. Zo kan er soms iets mislopen of sta je voor een verrassing die je niet had verwacht.

Denk maar aan:

 • een tweeling of meerling. Zorg ervoor dat op het zwangerschapsattest dat je bij je aanvraag voor je Startbedrag voegt staat dat je een meerling verwacht. Bezorg ons na de geboorte voor elk kindje ‘het geboortebewijs om het kraamgeld te ontvangen’.
 • een kindje met een specifieke ondersteuningsbehoefte. Meld dit aan onze Groeipakketcoaches, zij kijken samen met jou of je in aanmerking komt voor een zorgtoeslag.
 • bevallen in het buitenland. Er zijn heel wat internationale richtlijnen die de toekenning van het Startbedrag regelen. Neem contact op met onze Groeipakketcoaches en zij kijken of je er recht op hebt.
 • een stilgeboren kind. Dit is een nare gebeurtenis, maar kan helaas gebeuren. Wij wensen jou en je gezin heel veel sterkte toe. Als je zwangerschap minstens 180 dagen heeft geduurd, dan heb je recht op een geboortepremie. Via de gemeente verkrijg je een attest, dit kan je ons best per mail of per post bezorgen.

Waarom kiezen voor MyFamily?

Je kent wellicht de leuze ‘It takes a village to raise a child’. MyFamily wil graag deel uitmaken van het netwerk dat jouw kind mee grootbrengt. Daarom verwelkomen wij je gezin met open armen. Onze Groeipakketcoaches zorgen ervoor dat je altijd krijgt waar je recht op hebt. Aansluiten of overstappen is dus een uitstekende keuze, en wel om deze redenen.

 • 314.803 kinderen en hun gezin rekenen voor hun Groeipakket op MyFamily.
 • MyFamily is de enige Groeipakketuitbetaler die telefonisch bereikbaar is van 8u tot 18u en op dinsdag zelfs van 8u tot 20u! Op vrijdag kan je ons bellen tot 16u.
 • Je Startbedrag aanvragen is kinderspel dankzij dit online formulier.
 • Je krijgt automatisch maandelijks jouw Groeipakket. Daar hoef je zelf niets voor te doen.
 • Bereken je Groeipakket in een handomdraai met onze Groeipakket Calculator.
 • In je digitaal dossier op het MyFamily portaal vind je alle info over jouw specifieke Groeipakket terug.
 • Vraag de gratis gids aan vol getuigenissen en tips van ouders zoals jij.

Laat je informeren en inspireren met onze interessante blogs.

Sluit je aan bij MyFamily

Zij gingen je voor:

Tot slot enkele belangrijke tips

Startgesprek met Kind en Gezin

Heb je het Startbedrag aangevraagd? Dan bieden wij jou ook een startgesprek met Kind en Gezin aan. Zo kan je tijdens je zwangerschap al kennismaken met jouw Kind en Gezin-team. Zij helpen jou en je gezin gratis en vrijwillig met professionele hulp en advies tijdens de eerste drie jaar. Meer informatie vind je op Groeipakket.be/startgesprek-Kind-en-Gezin. Je kan hen ook zelf contacteren via 078 15 01 00.

 

Hoogzwanger? Hoog tijd voor moederschapsverlof!

Werknemers en ambtenaren hebben recht op vijftien weken moederschapsverlof. Daarvan kan je al zes weken opnemen voor de bevalling. Het is in ieder geval verplicht om één week prenatale rust te nemen. Als zelfstandige mama mag je drie tot twaalf weken moederschapsrust opnemen, je kiest zelf hoeveel. Lees hier alles over moederschapsrust voor zelfstandige mama’s.

 

Ook bij een adoptie heb je recht op een Startbedrag, kraamgeld of geboortepremie.

Nadat de hele adoptieprocedure is afgerond, is een adoptiekind een kind van de adoptieouders. Net zoals alle andere ouders heb je recht op een Startbedrag. Dat komt hier in de plaats van de adoptiepremie.

 

Wil je graag meer informatie over het Startbedrag adoptie (de vroegere adoptiepremie)? Lees hier meer over Startbedrag adoptie.

 

Klik op de knop hieronder om deze premie aan te vragen. MyFamily loodst jou dan stap voor stap door de aanvraagprocedure.

Vraag je startbedrag adoptie aan

Gratis dienstencheques voor zelfstandige mama’s

Ben je een zelfstandige mama, en betaalde je keurig de minimumbijdrage van een zelfstandige in hoofdberoep of een meewerkende partner? Dan heb je na de geboorte van je kindje recht op 105 dienstencheques. MyFamily brengt deze welkome moederschapshulp graag voor jou in orde.

Vraag dienstencheques aan

Misschien vraag je je dit nog af

 • Wat is het verschil tussen Startbedrag, geboortepremie of kraamgeld?
  Het Startbedrag is in Vlaanderen de nieuwe naam voor kraamgeld of geboortepremie. In Brussel en Wallonië spreken we nog steeds over kraamgeld. Eigenlijk betekenen ze allemaal hetzelfde: het bedrag dat je ontvangt voor de geboorte van je baby om hem of haar een goede start te geven.
 • Wanneer ontvang ik het Startbedrag en/of Groeipakket?

  Ten laatste op de 8ste van elke maand staat het geld op je rekening. Het bedrag dat je krijgt is eigenlijk het Groeipakket van de vorige maand. Een voorbeeld maakt het vast duidelijker: ten laatste op 8 mei krijg je het bedrag voor april. We voorzien elke week een extra betalingsdag. Zo kan jij eventuele achterstallige centjes toch snel kan ontvangen.

  Betaalt MyFamily jouw Groeipakket? Dan kan je snel en eenvoudig je betalingshistoriek bekijken via ons online portaal. Je kan inloggen op je eigen digitale dossier en daar de nodige informatie raadplegen.

  Heb je graag een overzicht van onze maandelijkse betalingen? Neem een kijkje op de pagina met uitbetalingsdata.

 • Ik kom uit het buitenland, maar de gemeente kan me nog geen verblijfskaart geven. Krijg ik het Startbedrag?

  Begin bij het begin: vraag alvast je Startbedrag aan. Vaak geeft de gemeente jou dan toch een digitaal verblijfsdocument via e-mail. Bezorg ons dit document via info@myfamily.be. Wij kijken daarna wat de volgende stap is.

  Heb je de nationaliteit van een land binnen de Europese Unie? Dan moet je ons niets bezorgen. Na je aanvraag voor een Startbedrag, controleren wij jouw verblijfsrecht in de Kruispuntbank (het Rijksregister).

 • Hoe vraag ik een Startbedrag aan voor mijn geadopteerd kindje?
  De persoon die het kindje adopteert vraagt het Startbedrag Adoptie aan. Adopteer je alleen? Bezorg ons dan de nodige documenten. Zijn er twee personen die het kindje adopteren? Doe dan samen de aanvraag aan de hand van het verzoekschrift tot adoptie. Je mag ons in dit geval een kopie van het verzoekschrift tot binnen- of buitenlandse adoptie doorsturen. Lees meer over het Startbedrag Adoptie.
 • Wat als mijn zwangerschap anders loopt dan verwacht?

  Als je je kindje vroegtijdig verliest na een zwangerschap van minstens 180 dagen, kan je ook een Startbedrag ontvangen. Je kan bij de bevolkingsdienst van je gemeente een akte van aangifte van een levenloos kind opvragen. Bezorg ons deze akte.

  Wanneer je al een Groeipakket ontving voor je kind, betalen we dat tot en met de maand van overlijden.

 • Wat heb je nodig om een Startbedrag aan te vragen?
  Startbedrag aanvragen is heel eenvoudig met deze online tool. Je hebt enkel je identiteitskaart nodig en een zwangerschapsattest. Heb je nog geen attest? Geen probleem, je kan dit ook later aan ons bezorgen. Is je kindje al geboren? Voeg dan het geboortebewijs toe dat je van de gemeente ontving. Wij doen daarna de rest voor jou.
 • Hoe lang duurt de uitbetaling van het Startbedrag?
  Het bedrag staat ten vroegste twee maanden voor de vermoedelijke geboortedatum van je kindje op je rekening. Er zijn wel twee voorwaarden. Je vroeg het Startbedrag aan en je bezorgde ons een zwangerschapsattest waarop staat dat je minstens vijf maanden zwanger bent.