Baby op komst? Zo bereid je jouw huisdier(en) goed voor

 

 

Trippelt er bij jou een viervoeter over de vloer? En verwacht je binnenkort ook een baby? Dan is het belangrijk dat je jouw huisdier goed voorbereidt op de komst van je kindje. Maar waar moet je allemaal rekening mee houden? Wat vinden huisdieren belangrijk en wanneer begin je met de voorbereidingen? We helpen je verder.

 

 

Laat huisdieren vooraf wennen aan de baby 

Laat je huisdier(en) snuffelen aan babyverzorgingsproducten of smeer zelf bijvoorbeeld wat poeder of lotion op je huid, zodat ze wennen aan de geur. Speel af en toe babyfilmpjes af, zodat je dier alvast vertrouwd raakt met de nieuwe geluiden die jouw huis straks vullen. 

 

Wil je niet dat jouw huisdieren straks in de kinderkamer komen? Sluit dan al enkele maanden van tevoren de kamer af. Op die manier ‘verliest’ je huisdier niets aan de baby wanneer hij/zij de kamer ‘krijgt’. 

Geef je huisdier ook een eigen plekje

Jonge kinderen hebben vaak veel energie. Daarom is het belangrijk dat je huisdier zich kan terugtrekken als het hem/haar te veel wordt. Denk aan een bench voor je hond en een mandje voor je kat. Kies vooraf al een plek. Zo kan je testen of je huisdier deze plek fijn vindt.

Oefen met andere routines en gewoontes

Pas enkele maanden voordat de baby komt al de routines met je huisdier aan. Een paar concrete tips. 

  • Wijk af van de standaard wandel- of speelmomenten. 
  • Sta een paar keer ’s nachts op, en leer je huisdier om niet te reageren op deze momenten.
  • Ben je van plan een huisdieroppas in te schakelen? Laat je huisdier ook alvast met deze persoon kennismaken.
  • Heb je een hond? Leer deze dan naast de kinderwagen te lopen. 
  • Koop alvast babyspullen en plaats die in huis. Leer je huisdier om niet aan deze spullen te komen. Denk aan het kinderbedje, knuffels en speelgoed.

Zorg voor een goede eerste ontmoeting

De eerste kennismaking is een cruciaal moment. Als je baby voor het eerst thuiskomt, laat dan iemand anders de baby vasthouden terwijl jij je huisdier begroet. Zodra je huisdier kalm is, kan je het dier langzaam laten kennismaken met je baby. Houd alles heel goed in de gaten en zorg voor een rustige omgeving.

Geef je dier wat extra aandacht

Tuurlijk, met een (nieuwe) baby in huis is het lastig om je aandacht goed te verdelen. Toch is het belangrijk om huisdieren wat extra aandacht te geven. Lukt het je echt niet om tijd vrij te maken? Schakel dan een vriend(in), familielid of buur in. Of vind online een oppas: er zijn meerdere sites die baasjes in contact brengen met dierenfans die maar al te graag oppassen.

Als afsluiter

Het verloopt niet altijd vlot om huisdieren te laten wennen aan de nieuwe routines. Schakel zeker de hulp in van een specialist wanneer je er zelf niet in slaagt.


Reken op MyFamily

Zowel voor, tijdens als (lang) na je zwangerschap kan je rekenen op MyFamily voor de juiste informatie, tips en advies. Ook betalen we het Groeipakket correct uit, zodat jij je kindje kan omringen met de warme zorg en omgeving die het nodig heeft.

 

Vraag vandaag nog je startbedrag aan om ook deel van onze familie te worden.

Vraag je startbedrag aan

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk

Huis kindveilig maken spelende kinderen

Maak je huis kindveilig met kleine aanpassingen

Lees meer
Kinderwagen

Met de kinderwagen op stap: 4 tips

Lees de tips
Keuken kindveilig maken

Je keuken kindveilig maken: zo gemakkelijk

Lees meer