Kleutertoeslag

Hoe eerder je kind naar school gaat, hoe meer kansen het krijgt in het leven. Daarom beloont de Vlaamse overheid jouw schoolgaande kleuter met de kleutertoeslag.

 

Wie heeft recht om de kleutertoeslag te krijgen?

Heel eenvoudig: kleuters van 3 en 4 jaar die in Vlaanderen naar school gaan.

Jij krijgt de kleutertoeslag voor jouw driejarige kleuter wanneer je kind:

 • ingeschreven is in een school voor gewoon of buitengewoon kleuteronderwijs die door de Vlaamse gemeenschap wordt erkend, gefinancierd of gesubsidieerd;
 • al 2 jaar oud is vóór het kalenderjaar begint waarin het de toeslag kan krijgen;
 • ten allerlaatste 2 maanden na zijn derde verjaardag is ingeschreven in het kleuteronderwijs.

Je krijgt de kleutertoeslag voor vierjarige kleuters wanneer je kind:

 • ingeschreven is in een school voor gewoon of buitengewoon kleuteronderwijs die door de Vlaamse gemeenschap wordt erkend, gefinancierd of gesubsidieerd;
 • al 3 jaar oud is vóór het kalenderjaar begint waarin het de toeslag kan krijgen;
 • ingeschreven blijft in het kleuteronderwijs;
 • genoeg aanwezig is geweest in het vorige schooljaar van het kleuteronderwijs.

 

 

Moet ik de kleutertoeslag aanvragen?

Woon je met je kinderen in Vlaanderen en volgen ze Nederlandstalig onderwijs? In dat geval is het niet nodig om een aanvraag in te dienen.
 • Woon je in Brussel, Wallonië of in onze grenslanden en gaat je kleuter naar een school in Vlaanderen? Vraag dan je kleutertoeslag aan via de knop hiernaast.
 • Wil je jouw aanvraag toch op papier doen? Download dan hier het aanvraagformulier.

 

Belangrijk

 • Was je kind al 3 jaar op 31 december 2018? En was het dan ingeschreven in het kleuteronderwijs? Dan krijg je de kleutertoeslag voor vierjarigen. Voor gezinnen die in Vlaanderen wonen, gebeurt dit automatisch.
 • Je schoolgaande kinderen hebben naast de kleutertoeslag ook recht op een schoolbonus, én als je gezinsinkomen niet te hoog is, krijgen ze ook een schooltoeslag.

 

 

Hoeveel kleutertoeslag krijg je?

De kleutertoeslag bedraagt €137,96 per jaar vanaf 2022 (in 2021 €135,35) en ontvang je bovenop je Groeipakket (kinderbijslag).

Dit bedrag telt voor een volledig schooljaar, en wordt in één keer uitbetaald.

Je kind kan deze toeslag tweemaal ontvangen: de eerste keer als driejarige en de tweede keer als vierjarige.


Wanneer krijg je de kleutertoeslag uitbetaald?

Dat gebeurt een maand na de verjaardag van je kind. Je krijgt de toeslag samen met het Groeipakket, dus op de 8ste van de maand. De uitbetaling hangt wel vast aan enkele voorwaarden.

Je driejarige kleuter moet in de maand van zijn 3de verjaardag reeds ingeschreven zijn in een kleuterschool.

Doe je die inschrijving pas binnen 2 maanden na de 3de verjaardag? Dan betaalt MyFamily de kleutertoeslag uit in de maand volgend op de maand waarin wij bevestiging van de inschrijving kregen.

Kreeg MyFamily geen gegevens door over een inschrijving? Dan betalen wij de kleutertoeslag uit in de maand volgend op de maand waarin wij uiteindelijk de bevestiging van de inschrijving ontvingen.

Je vierjarige kleuter moet ingeschreven blijven in een kleuterschool, en voldoende aanwezig geweest zijn in het vorige schooljaar.

Kreeg MyFamily geen gegevens door over een inschrijving, dan geldt dezelfde regel als bij driejarigen. Dit wil zeggen dat wij de kleutertoeslag betalen in de maand volgend op de maand waarin wij de bevestiging van de inschrijving ontvingen.

Kon je jouw kind niet inschrijven wegens ziekte? Bezorg MyFamily dan het medische attest van de dokter. Wij betalen je kleutertoeslag een maand na ontvangst van dit attest.

 

 

Meer weten over de kleutertoeslag?

Onze Groeipakketcoaches geven jou graag alle informatie. Contacteer hen gerust