Zo kies je de juiste boekentas voor je kind: 5 tips

 

 

Het nieuwe schooljaar staat voor de deur, en je kind wil graag een nieuwe boekentas. Of jijzelf kan de gaten en scheuren in de tas niet meer aanzien. Je stapt een tassenwinkel in of gaat online op zoek. Om vervolgens te ontdekken dat er duizenden boekentassen zijn … Waar begin je? Met deze 5 tips vind je vast de juiste tas voor je kind. 

 

 

Tip 1: controleer het comfort: welk type tas kies je?

Een rugzak is de beste optie voor een kind. Het gewicht van de tas wordt gelijk verdeeld over beide schouders. Kijk ook naar tassen met gevoerde schouderbanden en een gevoerde achterkant. Dit vermindert de druk op de schouders en de rug, wat het dragen van de boekentas veel comfortabeler maakt.

 

 

Tip 2: let op de grootte: past alles erin?

Voor kleuters is een kleinere tas voldoende voor hun lunchbox, een jas en een paar speeltjes. Voor oudere kinderen moet er voldoende ruimte zijn voor boeken, schriften, een lunchbox en wellicht een laptop of tablet.

 

Maar let op: hoe groter de tas, hoe meer spullen erin kunnen, en hoe zwaarder de tas wordt. Een te zware schooltas kan rugklachten en houdingsproblemen veroorzaken. Zorg ervoor dat een volledig ingepakte tas niet meer dan 10% van je kind weegt.

 

 

Tip 3: kies voor duurzaamheid: hoe sterk is de boekentas?

Een boekentas moet ook duurzaam zijn. Kijk naar tassen gemaakt van sterke materialen die tegen een stootje kunnen, zoals nylon, polyester, katoen of canvas. Deze zijn slijtvast en kunnen het gewicht van boeken en andere schoolspullen goed dragen zonder te scheuren.


Ook de kwaliteit van de ritsen en naden is erg belangrijk. Ritsen moeten bestand zijn tegen het constante openen en sluiten. Naden moeten goed gestikt en sterk zijn, zonder losse draadjes, om te voorkomen dat de tas uit elkaar valt na veelvuldig gebruik. Check daarom of er versterkte naden of dubbele stiksels aanwezig zijn op plekken die het meeste gewicht dragen, zoals bij de handvatten of schouderbanden.

 

 

Tip 4: veiligheid voorop: kies voor een opvallende tas

Kies voor een tas met reflecterende strips. Deze maken je kind zichtbaarder in het donker, vooral belangrijk tijdens de wintermaanden. Naast reflecterende strips kan je ook kijken naar tassen met felle kleuren

Check daarnaast of de tas een borstband heeft. Deze band houdt de boekentas stevig op zijn plaats en voorkomt dat de tas gaat schommelen tijdens het lopen of rennen.

 

 

Tip 5: kies een boekentas die je kind ook leuk vindt

Het lijkt vanzelfsprekend, maar laat je kind meebeslissen. Als ze de tas zelf ook leuk vinden, zullen ze ‘m ook gebruiken en er zorg voor dragen. Anders is het maar zonde van al jouw werk, niet?

 

 

Is je kind 18 jaar geworden? Dan veranderen de voorwaarden voor het Groeipakket.

Ontdek wanneer je een groeipakket krijgt

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk

Luiertas inpakken

7 trucs om je luiertas efficiënt in te pakken

Lees meer
Babyspullen opbergen

Babyspullen opbergen: zo heb je alles binnen handbereik!

Lees meer
Zelvertrouwen kind

Vergroot het zelfvertrouwen van je kind

Lees de tips