Startbedrag aanvragen

Vraag nu je startbedrag aan

Het Startbedrag, vroeger kraamgeld of geboortepremie is een eenmalig bedrag van 1.214,49 euro per kind. Je krijgt dit startbedrag vanaf 2 maanden voor de geboorte van je baby. Daarmee kan je jouw kleintje een mooie start in het leven geven.

Hoe kan je Startbedrag aanvragen?

Je kan je Startbedrag aanvragen van zodra je vijf maanden zwanger bent tot na de geboorte van je kindje. Bang dat je de aanvraag zal vergeten wanneer het moment daar is? Breng MyFamily zo snel mogelijk op de hoogte van het heugelijke nieuws en wij bezorgen je een geheugensteuntje wanneer het tijd is om je Startbedrag aan te vragen.

 

Het Startbedrag aanvragen is heel eenvoudig en duurt 4 minuutjes. Je klikt gewoon op onderstaande knop en vult jouw gegevens in. Je hebt enkel je identiteitskaart nodig en een zwangerschapsattest. Heb je geen attest? Geen probleem, je kan dit ook later aan ons bezorgen. Is je kindje al geboren? Voeg dan het geboortebewijs toe dat je van de gemeente ontving. Wij doen daarna de rest voor jou.

Wanneer moet je het Startbedrag aanvragen?

We kunnen immers het Startbedrag pas uitbetalen wanneer we een zwangerschapsattest ontvangen waarop staat dat je minstens vijf maanden zwanger bent. Je kan MyFamily al wel vroeger laten weten dat er een kindje op komst is. Wij herinneren je er dan aan wanneer je bij jouw arts, vroedvrouw of gynaecoloog moet aankloppen voor het zwangerschapsattest.

Wanneer ontvang je het Startbedrag?

Je ontvangt het startbedrag ten vroegste twee maanden voor de vermoedelijke geboortedatum van je kindje op je rekening.

Wat doe je na de geboorte van je kindje?

Je vroeg een Startbedrag aan voor de geboorte

Dan kan je op beide oren slapen. Wij krijgen een seintje van jouw gemeente wanneer je kindje is geboren. Vervolgens starten we automatisch de uitbetaling van je Groeipakket.

Benieuwd hoeveel jouw groeipakket bedraagt? Bereken hier jouw Groeipakket

 

Je vroeg nog geen Startbedrag aan voor de geboorte

Zelfs als je kindje al geboren is, kan je nog een Startbedrag aanvragen. Dat doe je eenvoudig via dit online formulier. Het Startbedrag vind je daarna snel op jouw rekening. We brengen ook meteen de uitbetaling van je groeipakket in orde vermits je kindje al geboren is.

Veelgestelde vragen

 • Wat hou je bij de hand om een Startbedrag aan te vragen?

  Een Startbedrag aanvragen is heel eenvoudig. We hebben enkel info nodig van de toekomstige mama, zoals een rijksregisternummer, rekeningnummer en contactgegevens. Wil je het Startbedrag voor je bevalling ontvangen? Bezorg ons dan een zwangerschapsattest zodra je vijf maanden zwanger bent met daarop met de vermoedelijke geboortedatum. Vraag hier online je Startbedrag aan.

 • Wie kan een Startbedrag aanvragen?

  De toekomstige mama, papa of meeouder kan het Startbedrag aanvragen. Dat kan al zodra je weet dat je een kindje verwacht. We betalen het Startbedrag ten vroegste twee maanden voor de vermoedelijke geboortedatum.

 • Wat als mijn zwangerschap anders loopt dan verwacht?

  Als je je kindje vroegtijdig verliest na een zwangerschap van minstens 180 dagen, kan je ook een Startbedrag ontvangen. Je kan bij de bevolkingsdienst van je gemeente een akte van aangifte van een levenloos kind opvragen. Bezorg ons deze akte.

  Heb je een vraag, maar vond je hierboven het antwoord niet? Wellicht vind je wat je zoekt tussen de andere veelgestelde vragen. Je kan ook een van onze groeipakketcoaches contacteren. Zij staan voor je klaar.

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk

Startbedrag

Waarvoor gebruiken ouders het Startbedrag?

Lees meer
Zwangerschapkwaaltjes

Tips om zwangerschapskwaaltjes te verminderen

Lees meer
Kinderkamer inrichten

Kinderkamer inrichten: zo combineer je praktisch en tijdloos

Lees meer