10 meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes en tips om ze te verminderen

 

 

Ochtendmisselijkheid, hoofdpijn, striemen. Hoe mooi een zwangerschap ook is, allerhande zwangerschapskwaaltjes duwen je geregeld van je roze wolk. Niet elke mama in spe heeft er even veel last van, maar de kans is groot dat je toch met minstens één te maken krijgt. Gelukkig kan je er vaak iets aan doen. Ontdek enkele tips en middeltjes tegen de 10 meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes en -klachten.

 

 

Wat zijn de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes?

Iedere vrouw beleeft haar zwangerschap op een andere manier. De lijst aan mogelijke zwangerschapskwaaltjes is dan ook (sorry, hoor) bijzonder lang. Lees hieronder alvast de 10 meest voorkomende kwaaltjes of bekijk onze video.

1. Brandend maagzuur

Tijdens je zwangerschap werkt de sluitspier tussen je slokdarm en je maag minder goed. Bedankt, hormonen! Daarnaast komt er meer druk op je maag naarmate je baby groeit. Daardoor krijg je steeds vaker last van brandend maagzuur

Wil je dat voorkomen, let dan bijvoorbeeld op met vet eten, koffie, zure vruchtensappen en koolzuurhoudende dranken. Een glas magere melk, een kauwgom — of een zoete lolly — kunnen dan weer helpen om zure oprispingen te verlichten. 

2. Gezwollen voeten

Als je zwanger bent, houdt je lichaam vaak veel extra vocht vast. Daardoor kunnen je gezicht, armen, handen en vooral je benen en voeten opzwellen. 

Veel bewegen, drinken, niet te lang rechtop blijven staan, weinig zout eten en massages kunnen helpen om die vochtophopingen — of zwangerschapsoedeem — te verminderen. Heb je regelmatig last van gezwollen voeten? Stop dan uit voorzorg een paar sokken in de diepvriezer. Als je die bevroren sokken aantrekt, ontzwellen je voeten door de koude.

3. Striemen

Je buik, borsten, billen en heupen groeien tijdens je zwangerschap veel sneller dan het bindweefsel van je huid aankan. Daardoor kan je striae of zwangerschapsstriemen krijgen. Dat zijn eigenlijk onderhuidse littekentjes.

Wil je de schade beperken, dan kan je die vier zones regelmatig (laten!) masseren en de huid insmeren, bijvoorbeeld met kokosolie. 

4. Pijnlijke borsten 

Gespannen, gevoelige of pijnlijke borsten behoren tot de eerste zwangerschapssymptomen en zijn dus vooral een veelvoorkomende klacht in het eerste trimester.

Op zoek naar verlichting? Pas dan ook hier de truc met de diepvries toe: stop er een bh in en trek hem weer aan als de stof bevroren is. De koude zal de pijn verzachten. Kies trouwens een degelijke zwangerschaps-bh uit een zachte stof en zonder beugel. Die schuurt niet over je huid en zit comfortabel.

5. Ochtendmisselijkheid

Dé klacht die zowat iedereen meteen linkt aan een zwangerschap. Mama's in spe kunnen zich op zowat ieder moment van de dag misselijk voelen, maar veel vrouwen hebben er 's ochtends het meeste last van — vandaar de term 'ochtendmisselijkheid'. Dit zwangerschapskwaaltje komt vooral voor in de eerste twaalf weken, maar soms houdt het de hele zwangerschap aan.

 

Wil je voorkomen dat de misselijkheid opborrelt zodra je uit bed stapt, bewaar dan crackers, beschuiten of rijstwafels in je nachtkastje en eet iets voordat je opstaat. Zo stijgt je bloedsuikerspiegel en word je minder snel misselijk. Probeer verder alles te vermijden wat misselijkheid opwekt zoals sterke geuren en grote porties eten of drinken. Te laat? Voeg gember toe aan je maaltijd of drink een glas melk of gember- of kamillethee

 

Meer weten over ochtendmisselijkheid, wat je eraan kan doen en wanneer je naar de dokter moet? Lees dan hier verder.

6. Vermoeidheid

Het mensje dat groeit in je buik, vraagt veel energie. Het is dus normaal dat je sneller moe bent, zeker in de eerste weken of maanden van je zwangerschap. Bovendien kunnen zwangerschapshormonen je slaapritme flink verstoren, met slapeloze nachten tot gevolg. Daar word je dan weer extra moe van. 

Neem alle rust die je nodig hebt: middagdutjes, een aangepast werkschema of extra vitamines kunnen helpen om je door de vermoeidheid te slaan.

7. Bandenpijn

In het begin van je zwangerschap kan je krampen hebben die lijken op menstruatieklachten. Rond week 20 kunnen die heviger worden, tot een scherpe stekende pijn in je onderbuik of lies. Dat is bandenpijn. Je krijgt er last van omdat er druk komt te staan op de banden die je baarmoeder op haar plek houden in je bekken. Hoe groter je baarmoeder wordt, hoe meer druk en hoe ernstiger de bandenpijn kan zijn.

 

Het voelt misschien niet zo aan, maar dit is een onschuldig zwangerschapskwaaltje. Je kan het ongemak verlichten door te letten op je houding, rustig te gaan liggen met een warme kruik op je onderbuik of een ontspannende douche of bad te nemen. Wordt de bandenpijn heel hevig? Dan kan het helpen om je buik te ondersteunen met een buikband of zwangerschapsondergoed.

8. Pigmentvlekken

Merk je pigmentvlekken op je voorhoofd, jukbeenderen, bovenlip, kin of rond je ogen? Dan hebben je hormonen je een 'zwangerschapsmasker' cadeau gedaan. Om dit kwaaltje te vermijden, blijf je het best zoveel mogelijk uit de zon en smeer je je gezicht elke dag goed in met zonnebrandcrème met een hoge factor.

 

Zie je al pigmentvlekken verschijnen? Je ze behandelen met een speciale pigmentcrème — maar let goed op dat je een product kiest dat je mag gebruiken tijdens de zwangerschap. Als het een troost mag zijn: een zwangerschapsmasker verdwijnt meestal vanzelf enkele maanden na de bevalling.

9. Hoofdpijn

Ook hoofdpijn komt vaak voor en heeft allerlei oorzaken: vermoeidheid, stress, misselijkheid, een lage bloeddruk en, opnieuw, je rondfladderende zwangerschapshormonen. 

 

Wat kan je eraan doen? Drink voldoende water, rust goed uit, eet gezond en vermijd drukte. Als de hoofdpijn niet wegebt, kan een paracetamol helpen, maar probeer medicatie te beperken tijdens je zwangerschap. 

Heb je vaak hevige hoofdpijn tijdens het tweede of derde trimester? Ga langs bij je huisarts of gynaecoloog, want dat kan een symptoom zijn van zwangerschapsvergiftiging

10. Zwangerschapsvergiftiging

Een zwangerschapsvergiftiging kan zowel tijdens je zwangerschap als na de bevalling optreden. De term klopt niet helemaal, want het is eigenlijk een verzamelnaam voor vier ernstige aandoeningen waarbij je bloeddruk te hoog is en bepaalde organen niet goed meer werken. En dat kan gevaarlijk zijn voor jou en je baby. 

 

Zo'n 15% van alle zwangere vrouwen krijgt met zo'n aandoening te maken, maar waarom precies en hoe je een zwangerschapsvergiftiging kan vermijden, dat is helaas (nog niet) gekend. Laat je tijdens je zwangerschap dus goed opvolgen door je gynaecoloog en mis geen enkel controleonderzoek.

 

Krijg je hevige hoofdpijn, misselijkheid, braakneigingen, tintelingen, vochtophopingen of zie je bijvoorbeeld wazig of sterretjes? Reageer dan snel en raadpleeg meteen je arts!

Waarom krijg je zwangerschapskwaaltjes?

Zodra je zwanger bent, maakt je lichaam zich klaar om je kindje veilig te laten groeien. Je baarmoeder en stofwisseling veranderen, en je hormonen worden helemaal overhoopgegooid. Dat vraagt veel energie én gaat gepaard met (veelal onschuldige) klachten.

Wat helpt tegen deze zwangerschapskwaaltjes?

Om je te helpen zoveel mogelijk te genieten van je zwangerschap, vind je hier enkele praktische hulpmiddelen om de klachten te verzachten als ze de volgende keer — of voor het eerst — opduiken. De video toont je alvast vier onverwachte tips om brandend maagzuur, opgezwollen voeten, striemen en pijnlijke borsten te verlichten.

Deze tips kunnen alvast de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes verlichten. En met een stipte en correcte uitbetaling van het Groeipakket helpt MyFamily je graag om een warme omgeving te creëren voor je kind.

 

Vraag vandaag nog je Groeipakket aan, en word ook een deel van onze familie.

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk

Extra comfort tijdens zwangerschap

Praktische hacks voor meer comfort tijdens je zwangerschap

Lees meer
In orde voor de geboorte

9 dingen die je in orde moet maken voor de geboorte

Lees meer
Gynaecoloog onderzoek

Wat onderzoekt de gynaecoloog tijdens je zwangerschap?

Lees meer