De tweede echografie
In de twintigste week van je zwangerschap krijg je een tweede echografie, de zogenaamde morfologische echo. Hierbij wordt je baby volledig onderzocht: de grootte van de organen, zijn ligging, plaats en doorbloeding van de placenta, eventuele afwijkingen (open rug, gespleten lip, hartproblemen, etc.) en – als er een risico is op vroeggeboorte – de lengte van de baarmoederhals.
De tweede echografie is ook het moment waarop de gynaecoloog je met zekerheid het geslacht kan meedelen. Krijg je een jongen of een meisje?
De derde echografie
Rond de dertigste week volgt de derde echografie. Deze is bedoeld om de groei en algemene gezondheid van je baby op te volgen in de laatste fase van de zwangerschap. De arts kijkt naar de ligging van het kind en de plaats van de placenta. Ook de hoeveelheid vruchtwater wordt berekend.
Mentaal welzijn
Uitkijken naar de geboorte van je kind gaat niet alleen gepaard met grote veranderingen op fysiek vlak, maar ook op emotioneel gebied. Daarom vraagt de vroedvrouw tijdens de zwangerschap én na de bevalling ook naar je mentale welzijn. Hoe gaat het met je? Wat gaat er allemaal door je heen nu je (een toekomstige) mama bent?
Het is eveneens belangrijk dat je arts altijd goed uitlegt wat er gaat gebeuren en waarom. Vaginaal onderzoek gebeurt bijvoorbeeld tegenwoordig alleen maar bij bepaalde problemen, of om de ligging en indaling van de baby te bepalen aan het einde van de zwangerschap.