Wat moet je in orde brengen na de geboorte?

Ook na de geboorte moeten kersverse ouders nog enkele zaken regelen. Een geheugensteuntje:

 

 

1. Na de geboorte doe je eerst en vooral aangifte van de geboorte.

De geboorteaangifte moet binnen 15 dagen na de geboorte gebeuren. Dit doe je bij de dienst Burgerlijke Stand van je gemeente. In sommige gemeentes kan je de aangifte al in de kraamkliniek doen. Vergeet de identiteitskaarten van beide ouders niet. Deze ga je zeker nodig hebben.

 

Doe je een geboorteaangifte in Vlaanderen? Dan ontvang je van je gemeente een geboorteattest of een geboortebewijs. Dat heb je nodig voor jouw Groeipakket of kinderbijslag. Bezorg ons het originele attest of bewijs. Je kan dit document per mail (info@myfamily.be) of per post (MyFamily, Brouwersvliet 4 bus 3, 2000 Antwerpen) bezorgen. MyFamily start de uitbetaling van het Groeipakket zodra je kindje is ingeschreven in het bevolkingsregister.

 

Woont je kindje in Brussel of Wallonië? Dan moet je daar je kindje laten inschrijven. Je kan dan geen Startbedrag en Groeipakket bij MyFamily aanvragen. Je moet dit aanvragen bij een Brusselse of Waalse uitbetaler. In deze twee landsdelen spreekt men trouwens niet over Startbedrag en Groeipakket, maar over kraamgeld en kinderbijslag. Via deze pagina vind je een overzicht met alle verschillen tussen Vlaanderen, Brussel en Wallonië én een overzicht van alle uitbetalers in heel België.

 

Woont je kindje niet in België, maar in een ander land van de Europese Economische Ruimte (EER)? Ben je in België in dienst als werknemer of aangesloten als zelfstandige op de dag van de geboorte? Dan kunnen wij het Startbedrag in een ander land uitbetalen onder bepaalde voorwaarden. Is dat andere land Frankrijk of Luxemburg? Informeer daar dan of je een Startbedrag kan krijgen.
Lees hier meer als je kindje in het buitenland woont.

 

Woont je kindje buiten de Europese Economische Ruimte (EER)? Dan heb je meestal geen recht op het Startbedrag. Er zijn wel enkele uitzonderingen.

Ben je gedetacheerd naar het buitenland, maar blijf je onderworpen aan de Belgische sociale zekerheid? Of verblijf je slechts tijdelijk in het buitenland en keer je snel terug naar België?

 

Contacteer ons zodat we kunnen nagaan of je recht hebt op het Startbedrag en Groeipakket.

 


2. Breng je ziekenfonds op de hoogte.

In het gemeentehuis krijg je bij de geboorteaangifte een document bestemd voor je ziekteverzekering. Bezorg dit aan je ziekenfonds. Wist je dat je bij de meeste ziekenfondsen een baby-geschenk krijgt? De moeite dus om hen op de hoogte te brengen van de geboorte.

 

 

3. Licht alle andere partijen in.

Denk maar aan de kinderopvang, je werkgever én niet te vergeten je verzekeringsmakelaar. Zij zijn allemaal graag op de hoogte van dit heugelijke nieuws. Als je kindje naar de kinderopvang gaat, dan heb je misschien ook wel recht op de kinderopvangtoeslag. Lees hier alles over de voorwaarden van de kinderopvangtoeslag.

 

Belangrijke herinnering aan jouw Startbedrag!

Heb je jouw Startbedrag voor de geboorte niet aangevraagd? Doe dit dan nu. Je hebt namelijk recht op 1.214,49 euro bij de geboorte van je kindje. Je kan jouw Startbedrag aanvragen via onderstaande knop. Het duurt niet langer dan 5 minuten.