Een geboortelijst: hoe begin je eraan en wat zet je erop

Wij helpen je graag op weg met je geboortelijst

Een geboortelijst voor je kleintje

Een van de vele dingen waarover je moet nadenken tijdens je zwangerschap, is de geboortelijst. Je vraagt je misschien af of je eigenlijk zo’n geboortelijst wil? Je wil mensen toch niet dwingen om iets bepaald te kopen of om een bepaald bedrag uit te geven? Maar tegelijk merk je tijdens de zwangerschap dat (1) kinderen krijgen wel wat kost en (2) het best handig zou zijn als je zou krijgen wat je wil of kan gebruiken. Heel eenvoudig dus: je gaat voor een geboortelijst! Maar hoe begin je daar nu aan? Wees gerust, wij geven je graag enkele tips.

 

Heb jij je Startbedrag al aangevraagd? Je hebt recht op 1.214,49 euro voor je kindje

Startbedrag aanvragen

10 gouden tips voor je geboortelijst

1. Gebruik een checklist

Maar dan komt pas het échte werk: wat zet je erop? Het is altijd handig om van ‘iets’ te kunnen vertrekken. Een gebruiksvriendelijke checklist kan je makkelijk op het wereldwijde web vinden. Heb je er eentje bij de hand? Let the games begin.

 

2. Doe research

Een checklist is een grote hulp. Maar hoe weet je nu welke spullen van een baby-uitzet je écht gaat gebruiken en wat je na drie keer niet meer gebruikt?

Het kan zeker handig zijn om wat fora te lezen of bij mama-vriendinnen rond te vragen en te achterhalen wat voor mama je bent. Wil je een flessenverwarmer of is de microgolf oké? Wil je echt een badthermometer of vertrouw je de aloude elleboogtruc? Neem je een luierkussen of ga je de baby toch het vaakst op bed/de grond verversen? Researchen dus!


3. Maak onderscheid tussen wat je vroeg nodig hebt en wat minder dringend is

Wat heb je nodig in het ziekenhuis, als je bevallen bent? Wat moet je zeker al in huis halen voor je baby thuis komt? Sommige dingen heb je snel nodig: kleertjes (afhankelijk van het seizoen), een bedje, een autostoel, luiers, verzorgingskussen, … . Geef op je geboortelijst je ‘voorkeursartikelen’ aan, zodat iedereen kan zien wat ze best eerst kopen. Koop zelf ook al wat dingen van je eigen lijst (met korting) als je ze heel gauw nodig hebt.

 

4. Maak onderscheid tussen ‘must haves’ en ‘hebbedingen’

Als first time mama wil je natuurlijk het allerbeste voor je spruit. Niets is teveel. En dus ben je al snel geneigd om veel – heel veel – dingetjes te kopen. Je zou maar iets moeten ‘missen’. Probeer, ondanks je enthousiasme, toch goed te bekijken welke babyspullen je echt nodig hebt en welke dingen gewoon leuk zijn. Duid de ‘must haves’ gewoon aan als ‘voorkeursartikelen’. Dan ben je toch al zeker dat je het hoogstnoodzakelijke in huis hebt.

 

 

5. Focus niet (enkel) op de eerste periode

De kans is groot dat je de neiging hebt om veel dingen voor de eerste weken en maanden te vragen. Houd er rekening mee dat je bezoek dikwijls heel wat (gratis) babygeschenken, zoals (ongevraagde) kledij, speelgoed en andere hebbedingetjes, zal meebrengen, heel vaak ook voor die eerste periode. Denk dus praktisch en op langere termijn: de autostoel, traphekjes, meegroeistoel of voorleesboeken.

 

6. Wees voorzichtig met kledij

Het ziet er allemaal zo schattig uit, maar op voorhand veel kledij shoppen kan gevaarlijk zijn. Je weet niet hoe groot of klein je baby zal zijn. En sommige kinderen groeien snel, andere niet. Houd ook rekening met de seizoenen.

 

7. Kwaliteit en veiligheid kosten wel wat

Het is pas als je bezig bent met de geboortelijst dat je doorhebt waarom mensen zeggen dat een baby zoveel kost… Zeker de autostoelen, een bed en de kinderwagen kunnen een grote hap uit het budget nemen, maar natuurlijk gebruik je deze geregeld tot intensief gedurende een aantal jaren. Laat de duurdere cadeaus op de lijst opdelen in kleinere, betaalbare stukjes. Anders blijven misschien net deze musthaves liggen …

 

8. ⅓-regel

Hoeveel zet je op de geboortelijst? Daarvoor bestaat een simpele regel: de ⅓-regel oftwel het aantal items bedraagt één derde van het aantal geboortekaartjes dat je verstuurt.

 


9. Groot en klein

Ga voor variatie in je geboortelijst zodat iedereen, met een kleiner of groter budget, een cadeau kan kiezen. Voor duurdere artikelen kan men samenleggen. Heb geen schrik om ook kleine dingen, zoals fopspenen of slabbetjes, op de lijst te zetten. Sommige mensen vullen graag hun cadeau aan tot een bedrag dat ze voor ogen hebben.

 

10. Vergeet niet te laten weten waar je lijst ligt

Vergeet niet je babylijst te vermelden bij/op het geboortekaartje! 😉

 

Tip: Twijfel je nog?
Een pamperrekening openen kan een mooi alternatief of leuke aanvulling vormen. Zo kunnen de mensen kiezen of ze een tastbaar cadeau of eerder een praktische gift willen schenken (want: die baby zal véél luiers verbruiken, wees daar maar zeker van).

 

Een tweede kindje, een tweede geboortelijst?

Bij een eerste kindje heb je zeer weinig tot niets in huis en is je babylijst echt een grote hulp om op korte tijd alle noodzakelijke spullen te verzamelen. Zwanger van een tweede kindje? Dan lijkt het misschien minder van belang, maar toch is het ook nu een echte aanrader. Bedenk dat je op je lijst niet alleen spullen voor de nieuwe baby moet zetten, maar ook je eerste kindje nog heel wat nieuws nodig heeft: een nieuw bed, speelgoed …

Op zoek naar een leuke twist op de traditionele geboortelijst? Neem dan eens een kijkje op de website van Netwerk Bewust Verbruiken voor leuke ándere cadeauformules, zoals een lijst bij een duurzame (web)winkel of een duurzame babyrekening. Of je kan gaan voor een alternatief met tweedehandse babyspullen of een rekening waarop iedereen een centje kan bijdragen voor iets groters (voor wat later), denk bijvoorbeeld aan tuinspeeltuigen of een bakfiets.