Hoeveel kost een bevalling in België?

 

 

De kostprijs van een bevalling hangt af van verschillende zaken. Zo is een thuisbevalling goedkoper dan bevallen in het ziekenhuis. Al kan je met de juiste voorbereiding wel honderden euro’s uitsparen. Wij vertellen je hoe.

 

 

Een ziekenhuisbevalling

De totale kostprijs hangt voor een groot deel af van welke kamer je kiest. Voor een tweepersoonskamer rekent het ziekenhuis een basisprijs aan. Bij een (luxe) eenpersoonskamer moet je bovenop die basisprijs een kamersupplement betalen. Bovendien mogen de artsen dan ereloonsupplementen vragen.

 

Onder water of niet, natuurlijk of via een keizersnede… Hóe je bevalt, verandert niet veel aan de prijs, maar wel hoeveel nachten je in het ziekenhuis verblijft. Doorgaans blijven mama’s er drie nachten slapen bij een natuurlijke bevalling, en vijf nachten bij een keizersnede.


Daarnaast bestaat er zoiets als een poliklinische bevalling, waarbij je al na 24 of 48 uur na de geboorte naar huis mag. Opvolging door een vroedvrouw of huisarts is dan wel noodzakelijk.

 

Ook de verdoving speelt een rol in de prijs, en of je al dan niet bijkomende zorg of onderzoeken nodig hebt. Dat kan het geval zijn bij complicaties.

Wist je dat de verblijfskosten van ziekenhuizen sterk kunnen verschillen?

Tijdens je zwangerschap ga je best eens langs bij de materniteit van het ziekenhuis waar je wil bevallen. Je mag dan een kijkje nemen in de kamers en krijgt ook een overzicht van de prijzen.

Een thuisbevalling

Bij een thuisbevalling betaal je enkel de vroedvrouw en gynaecoloog die je tijdens en na de bevalling begeleiden. Aangezien je geen verblijfskosten moet betalen, zal een thuisbevalling goedkoper zijn dan een ziekenhuisbevalling. Als er geen complicaties zijn tenminste, want in zo’n geval moet je alsnog naar het ziekenhuis. Een epidurale verdoving is geen optie bij een thuisbevalling.

Hoeveel betaalt de verzekering?

In België ben je verplicht om aan te sluiten bij een ziekenfonds of bij de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering. Zo beschik je over een verzekering voor ziektekosten en die dekt de grootste kosten van de bevalling. Het ziekenfonds betaalt die zelfs rechtstreeks aan het ziekenhuis. Die tussenkomst is dus al afgetrokken van de ‘oplegfactuur’ die je een paar maanden na de bevalling thuis ontvangt.


Om die oplegfactuur – dus de kosten die jij zélf moet betalen – zo laag mogelijk te houden, kan je een hospitalisatieverzekering nemen bovenop je ziekteverzekering. Dan moet je bijna niets meer zelf betalen. Je kan best wel de verschillende hospitalisatieverzekeringen vergelijken, want de pakketten kunnen inhoudelijk verschillen. Let daarbij bijvoorbeeld op de bijdrage voor een eenpersoonskamer, kraamzorg, kinesitherapie voor en na de bevalling enzovoort.


Vaak is er een wachttijd van 9 maand na het afsluiten van de polis. In die periode komt de verzekeraar nog niet tussen in de medische kosten. Je kan dus best zo’n hospitalisatieverzekering activeren vóór je zwanger wordt. Doe je dat pas tijdens de zwangerschap, dan riskeer je dat je alsnog een groot deel van de oplegfactuur zelf moet betalen.

Met de juiste verzekering kan je heel wat geld uitsparen. En dat is mooi meegenomen, want de kosten kunnen snel oplopen. Denk maar aan het geboortekaartje, de baby-uitzet en eventueel doopsuiker of een geboortetraktatie.

Gelukkig ontvang je bij de geboorte van je kind ook het Startbedrag van 1.214,49 euro. Dat maakt deel uit van het Groeipakket, de vroegere ‘kinderbijslag’, waar elk kind dat in Vlaanderen wordt geboren recht op heeft.

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk

Bevallingsverlof

Bevallingsverlof: wat moet je weten?

Lees meer
Koffer voorbereiden voor bevalling

Bereid je koffer voor op de bevalling!

Lees meer
Geboorteplan-bevallingsplan

Wat is een geboorteplan of bevallingsplan?

Lees meer