Op welke premies heb je recht als alleenstaande moeder of vader?

 

 

Ben je een bewust alleenstaande moeder, kiezen jij en je partner voor co-ouderschap of kom je er door nog een andere reden alleen voor te staan? Als alleenstaande moeder of vader krijg je dubbel zoveel to do’s te verwerken. Dat kan eng zijn, maar weet dat er heel wat hulp voorhanden is.

 

 

Alle premies op een rij

De Gezinsbond organiseert bijvoorbeeld geregeld infomomenten over opvoeden, specifiek voor eenoudergezinnen. Je kan er zelfs terecht voor gratis advies bij sociale, familiale of persoonlijke problemen. Daarnaast zijn er websites die alle info en tips voor alleenstaande ouders bundelen. En uiteraard kan je ook bij andere alleenstaande ouders terecht, via Facebookgroepen bijvoorbeeld.

 

Misschien maak je je zorgen over hoe je het financieel zal bolwerken, nu je er alleen voor staat. Als uitbetaler van het Groeipakket krijgen wij automatisch informatie over je (nieuwe) gezinssituatie en je gezinsinkomen, zodat we je de financiële tegemoetkomingen en premies kunnen bezorgen waar je als alleenstaande moeder of vader recht op hebt. We sommen de voornaamste voor je op.

Het Groeipakket: de start voor elk kind

Voor elk kind dat in Vlaanderen geboren wordt en gedomicilieerd is, krijg je als ouder een Groeipakket. Het enige wat je moet doen om het Groeipakket te ontvangen is eenmalig het startbedrag aanvragen. Het Startbedrag bedraagt 1.214,49 euro. Zodra je dat hebt gedaan, zit je automatisch in ons systeem om maandelijks een basisbedrag van 176,66 euro te ontvangen. Daarnaast krijg je jaarlijks de leeftijdsbijslag en schoolbonus, die allebei meegroeien met je kind.

Kinderopvang- en kleutertoeslag

Omdat kinderopvang (crèche of onthaalouder) en kleuteronderwijs je kind de beste kans geven op een stevige basis, bestaat er ook zoiets als de kinderopvangtoeslag en de kleutertoeslag. Wie het Groeipakket ontvangt, krijgt automatisch de kinderopvangtoeslag van 3,50 euro per dag. Je kind moet wel ingeschreven zijn in een kinderopvang die erkend is door Kind en Gezin.

De kleutertoeslag van 143,53 euro krijg je sowieso als je kind op 3 jaar is ingeschreven in de kleuterschool. Was het voldoende aanwezig in de klas, dan ontvang je op 4 jaar die som nog eens opnieuw.

Ondersteuning bij laag inkomen

Voor (eenouder)gezinnen met een bruto-inkomen van maximaal 32.882,77 euro per jaar is er naast de kinderopvang- en kleutertoeslag ook de schooltoeslag. Dat is een studietoelage voor kinderen uit het kleuter, lager en secundair onderwijs. Als je kind naar de hogeschool of universiteit gaat, kan je geen schooltoeslag meer krijgen. In de plaats daarvan kom je in aanmerking voor een studietoelage, ook wel een studiebeurs genoemd. Daarvoor kan je een aanvraag indienen bij het Ministerie van Onderwijs.

Met een laag inkomen heb je verder ook recht op een jaarlijkse sociale toeslag. Ook die ontvang je automatisch van ons. Hetzelfde geldt voor de wezentoeslag. Als jij door het overlijden van je partner alleen verder moet, zorgen wij ervoor dat je maandelijks 86,59 euro ontvangt bovenop je basisbedrag.

Let op!

De bedragen in dit artikel worden geïndexeerd en gelden voor kinderen die geboren zijn vanaf 2019. Om de bedragen voor oudere kinderen te zien, kan je het best doorklikken op de toeslag in kwestie.

Tip: hou je budget in de gaten

Rondkomen als alleenstaande moeder of vader kan ondanks de financiële ondersteuning nog steeds een uitdaging zijn. Een budgetplanner helpt je een het overzicht te bewaren in je inkomsten en uitgaven. Je vindt er verschillende online.

Heb je vragen over het Groeipakket, dan ben je uiteraard ook altijd welkom bij onze Groeipakketcoaches. Wij zijn er voor je.

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk

Redenen om kinderbijslag te sparen

4 redenen om deel van Startbedrag en Groeipakket te sparen

Lees meer
Groeipakket sparen

Groeipakket sparen? Hoeveel brengt dat op?

Lees meer
Tips om te besparen voor je kind

Tips om te besparen op uitgaven voor je kids

Lees de tips