Groeipakket sparen? Hoeveel brengt dat op?

 

 

Stel dat je een deel van je Groeipakket  voor je kind opzij kan zetten? Hoeveel geld heb je dan bij elkaar en wat doe je er het best mee?

 

 

Spaar nu een deel van je Groeipakket voor je kind en pluk later de vruchten

Bijna alle ouders willen wel wat geld sparen voor hun kind om later financiële hulp te kunnen bieden bij de aankoop of huur van een huis, appartement, eerste wagen, … Hoeveel je als ouder effectief kan sparen, hangt uiteraard af van je inkomsten en uitgaven.

 

Elk kind dat nu geboren wordt in Vlaanderen, krijgt een Groeipakket met een maandelijks basisbedrag van 176,66 euro. We ronden dat om makkelijk te rekenen af naar € 170. Stel dat je dat volledige bedrag 18 jaar lang elke maand opzij kan zetten, dan spaar je in totaal € 36.720. Dat is een heel mooi bedrag, maar het kan nog meer zijn als je er een mooie rente op kan krijgen.

Met dit voorbeeld leggen we uit hoe je bedrag kan groeien dankzij een rente:
Stel dat je elk jaar € 100 spaart en je rente 2% bedraagt. Dan heb je na een jaar € 102 op je rekening staan. Het jaar nadien stort je weer € 100. De teller staat dan op € 202. Daarop krijg je opnieuw 2% rente. Je spaarpot is intussen gegroeid tot € 206,04.

Terug naar het Groeipakket. Stel dat je jaarlijks 4% rente krijgt, dan verdubbelt je inleg na 18 jaar. Die eerste storting van € 170 is dan namelijk € 340 geworden op de 18de verjaardag van je kind. Een gewaarborgde rente van 4% is vandaag echter onhaalbaar. De realiteit is veel minder rooskleurig. Tegenwoordig kan je rekenen op een rente van 0,11% op de meeste spaarrekeningen. Dat betekent dat die € 170 na 18 jaar € 174 bedraagt.

 

Hoe haal je meer uit je Groeipakket en vergroot je het spaarkapitaal voor je kind?

Om meer te verdienen dan met een spaarrekening zijn er verschillende mogelijkheden. Een belangrijke regel daarbij is “hoe hoger het rendement, hoe hoger het risico”. Met een spaarverzekering (tak 21) heb je al wat meer kans op een hoger extra bedrag en tegelijkertijd nog veel zekerheid. De kans op een hoger rendement haal je door de zogenaamde winstdeling. Dat betekent dat de winst verdeeld wordt onder al wie zich aansluit. Die krijg je bovenop de gewaarborgde rente. Nadeel is wel dat die winstdeling niet gewaarborgd is en elk jaar kan wijzigen. Daarnaast betaal je bij een spaarverzekering eenmalig 2% premietaks op elke storting. Dat heb je bij een spaarrekening niet. Het volledige bedrag dat je daarop stort behoud je. Onze partner Yongo biedt een spaarverzekering aan voor ouders die willen sparen voor hun kind, met een gewaarborgde rente van 0,50 %. Ontdek hier de rendementen van de voorbije jaren en alle andere informatieover een spaarverzekering.

Voor een spaarverzekering schommelden de rendementen de voorbije jaren tussen 1 en 2 % bij de meeste verzekeraars. Als je op het einde van de rit een groter spaarpotje wil, dan kan je beter beleggen. Nadeel van beleggen is dat je nooit zeker weet hoe hoog je rendement zal zijn. Sterker nog, je kan ook geld verliezen. Toch zijn er meer en meer ouders die beleggen voor hun kind. Hoe dat komt? De kosten zijn de laatste jaren sterk verlaagd door de hevige concurrentie op de markt. Beleggen is ook veel toegankelijker geworden via allerlei apps en het aanbod is gigantisch. Voor elk wat wils dus. Maar is beleggen niet te risicovol?

 

Welke risico’s loop je wanneer je een deel van je Groeipakket belegt?

Uiteraard neem je een risico als je belegt. Maar hoe hoog dat risico in de praktijk is, hangt af van hoe je het aanpakt. Iemand die belegt in één aandeel, neemt veel risico. Al hangt dat ook weer af van in welk aandeel je  jouw centjes steekt. Iemand die belegt in een fonds met verschillende aandelen uit dezelfde sector neemt wat minder risico. Nog minder risico heb je met een fonds dat in verschillende sectoren belegt. Beleggen is dus een verzamelnaam, die heel uiteenlopende zaken dekt.

Je kan het risico van een belegging gevoelig verminderen door je belegging te spreiden in de tijd, over verschillende sectoren, verschillende regio’s en verschillende activa (aandelen, obligaties, vastgoed, …). In de praktijk kom je dan bij een beleggingsfonds terecht. Daarmee kan je met kleine bedragen toch zorgen voor een goed gespreide belegging. Er zijn duizenden fondsen beschikbaar, die allemaal een risicofactor hebben, van 1 (laagste risico) tot 7 (hoogste risico). Je kan dus heel specifiek bepalen welk fonds het best past bij jouw verwachtingen. Bij Yongo kan je beleggen voor je kind, met een beleggingsverzekering (tak 23) die het geld investeert in een fonds met risicocategorie 3 (neutraal). Lees meer over de beleggingsverzekering van Yongo.

 

Alle beetjes van je sparen helpt

In België kan slechts 1 gezin op 10 het volledige Groeipakket sparen. Logisch dat niet alle gezinnen dat kunnen, want het Groeipakket is net bedoeld om gezinnen een financieel steuntje in de rug te geven. Maak je dus geen zorgen als elke maand € 170 sparen voor jou te hoog gegrepen is. Weet wel dat alle beetjes helpen. We geven een voorbeeld. Als je elke maand € 25 opzijzet, heb je na 18 jaar € 5.400 gespaard. Da’s een aardig bedrag!

En ook beleggen kan tegenwoordig met kleine bedragen. Bij Yongo is dat al mogelijk vanaf € 10 per storting. Dus de boodschap is om te sparen naar je eigen vermogen. Het maakt echt niet uit welk bedrag je opzijzet voor later.