Kinderopvang zoeken: 5 toptips om rekening mee te houden

 

 

Ben je in blijde verwachting? First things first: ga op zoek naar kinderopvang. Inderdaad, ook al weet nog niemand dat je zwanger bent, toch is dat prioriteit. Geen idee waar en hoe je eraan moet beginnen? Wij helpen je hier op weg.

 

 

Wanneer begin je kinderopvang te zoeken?

Je hebt een positieve zwangerschapstest in handen en je denkt dat je een zee van tijd hebt om alles te regelen. Think again. Want hoewel je uiteraard tijd genoeg hebt om een geboortekaartje te ontwerpen en de kinderkamer in te richten, begin je nu best kinderopvang te zoeken. Zeker wanneer je in een regio woont waar er een tekort is aan opvang en de plekjes gegeerd zijn – denk maar aan een drukke stad. Bedenk wanneer jij beroep wil doen op opvang voor je kindje, stuur niet alleen een mailtje maar bel de kinderopvang in kwestie eens op om te horen of er plekjes vrij zijn en maak afspraken om een kijkje te nemen bij verschillende opvangplaatsen.

 

Handig om te weten: Als er een Lokaal Loket Kinderopvang (LLK) is in jouw gemeente of de gemeente waar je opvang zoekt, maakt dat je zoektocht meteen eenvoudiger. Het LLK is een centraal meldpunt. Je meldt je digitaal aan en krijgt info over de verschillende opvangorganisaties in de buurt, hun tarieven, of ze al dan niet gesubsidieerd zijn, en of én wanneer er een beschikbaar plaatsje is voor jouw kleintje. Is er geen lokaal loket? Via de kinderopvangzoeker van Agentschap Opgroeien kan je alle vergunde opvang in jouw buurt opzoeken en zelf contacteren. opvang.vlaanderen is ook een handige tool om jouw zoektocht te vergemakkelijken.

Kies je voor een onthaalouder of een crèche?

Twijfel je tussen een onthaalouder of een crèche? Beide keuzes bieden voordelen:

Onthaalouder

Crèche

  • • een huiselijke omgeving
  • • minder kindjes en dus meer persoonlijke zorg
  • • een persoonlijker contact met de ouders
  • • rustiger qua sfeer
  • • meer persoonlijke aandacht voor je kind
  • • minder prikkels
  • • meer kindjes dus meer sociale interactie
  • • meer verzorgers waardoor jouw kind probleemloos kan blijven komen wanneer iemand van hen eens ziek wordt
  • • drukker, maar een goede voorbereiding op het schoolleven
  • • er wordt vaak gewerkt met leeftijdsgroepen
  • • er is doorgaans een speciale infrastructuur en inrichting voor kinderopvang- of kinderdagverblijf.

Opgelet, de ene crèche is de andere niet en dat geldt ook voor opvangouders. Deze voordelen zijn algemeen en kunnen in realiteit verschillen. Zo heb je crèches die heel persoonlijke zorg bieden en onthaalouders die over een net zo degelijke infrastructuur beschikken. Breng bij twijfel beiden een bezoekje – op een even druk moment – zodat je eerlijk kan vergelijken.

Waar let je op om kinderopvang te zoeken?

Heeft een crèche of onthaalouder nog een plaatsje vrij voor jouw ongeboren spruit? Dan kan je eens langsgaan om met eigen ogen te kijken waar je kleintje zou terechtkomen. Maak een afspraak tijdens de openingsuren, zo zie je meteen welke aanpak zij hanteren. Het is belangrijk dat je een klik hebt met de onthaalouder of de verzorgers. Je kindje zal namelijk heel wat uren bij hen doorbrengen en het is cruciaal dat jullie op dezelfde golflengte zitten.

 

Maak voor jezelf een checklist met zaken waar je op wil letten tijdens je bezoek. Bij je beslissing kan je bijvoorbeeld rekening houden met volgende zaken:

  • Locatie: kan je de opvang gemakkelijk bereiken van thuis of het werk? Doe een praktijktest door op voorhand ‘s ochtends én ‘s avonds al eens naar de opvangplaats te gaan. Zo krijg je een goed zicht op tijdsduur, file- en parkeermogelijkheden. En hou er rekening mee dat ochtenden met kindjes onvoorspelbaarder zijn dan jouw testochtend.
  • Tijd: kan je kindje er vijf dagen per week terecht? Kan je kiezen voor minder dan vijf dagen of voor halve dagen als je dat wenst? Tijdens welke uren voorziet men opvang?
  • Pedagogische aanpak: weet jij al wat voor ouder je straks wordt? Het is hét moment om erover na te denken aangezien je wellicht graag een opvangplek wil die aansluit bij je eigen pedagogische visie. Zoek uit wat hun aanpak is wat betreft voeding, veiligheid, hygiëne, ontwikkeling stimuleren,… ? En maak vervolgens een keuze die bij jouw visie past.
  • Betrokkenheid ouders: hoe communiceren ze met de ouders?
  • Groepsindeling: hoeveel kindjes vangen ze op? Zitten ze per leeftijd?
  • Referenties: praat met andere ouders die ervaring hebben met de opvanglocaties die je overweegt. Hun ervaringen kunnen je waardevolle inzichten geven. Of check de kinderopvangzoeker van Agentschap Opgroeien. Daar vind je alle inspectieverslagen van elke opvanglocatie.

Kostenplaatje en financiële steun

Er bestaan opvangplaatsen (crèches en opvangouders) die werken met een tarief dat afhankelijk is van je inkomen. Voor deze opvang heb je dus een attest inkomenstarief nodig dat je kan opvragen bij Kind & Gezin. Wil je vooraf weten hoeveel je ongeveer zal moeten betalen? Via mijn.kindengezin.be bereken je hoeveel je zal moeten betalen op basis van je inkomen en het aantal opvanguren per dag. 

 

Er zijn ook opvanglocaties die werken met een vast tarief. Bekijk welk systeem voor jou ideaal is en hou zeker rekening met zaken zoals locatie. Misschien is een crèche in jouw straat het waard om enkele euro’s per dag meer te betalen.

 

In beide situaties is het belangrijk om te vragen wat de regeling is met betrekking tot kosten op dagen waarop je kindje ziek is, wanneer je vakantie wil nemen of wanneer de opvang zelf kiest om de deuren te sluiten. Vraag ook wat de inschrijvingsprijs is en of je een waarborg moet betalen. Dergelijke kosten zijn afhankelijk van het huishoudreglement van de opvangplek in kwestie. 

Betaal je de kinderopvang van je kind niet volgens inkomenstarief?

Dan heb je voor jouw kind jonger dan 2,5 jaar of nog niet schoolgaand, recht op een extra kinderopvangtoeslag van 3,50 euro per volle opvangdag. Wie in Vlaanderen woont krijgt deze toeslag automatisch bovenop het Groeipakket (de voormalige kinderbijslag) en hoeft hier dus niets meer voor aan te vragen.


De kinderopvangtoeslag maakt deel uit van het Groeipakket. Naast de kinderopvangtoeslag bestaan er nog andere toeslagen in het Groeipakket waar je mogelijks voor in aanmerking kan komen bv. sociale toeslag, kleutertoeslag, …

Reken voor jouw startbedrag op MyFamily.

Elke financiële steun is meer dan welkom als je een kindje verwacht. In Vlaanderen ontvang je voor elke geboorte een eenmalig startbedrag. Dit bedrag kan je gebruiken voor kosten zoals kraamzorg of een deel van de babyuitzet. Je moet het wel zelf aanvragen.

 

Wij zorgen er daarna voor dat het startbedrag twee maanden voor de vermoedelijke geboortedatum op je rekening staat, zodat je voorbereid bent op de komst van je kleintje. Na de geboorte volgt het maandelijkse Groeipakket automatisch.

Sluit je aan bij MyFamily

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk

Kleuter knutselt

Advies voor het zoeken naar een crèche

Lees meer
Crèche of onthaalmoeder

Crèche of onthaalmoeder?

Lees meer
Beroep doen op babysit

Beroep doen op een babysit

Lees meer