Kinderopvang zoeken: 5 toptips om rekening mee te houden

 

 

Ben je in blijde verwachting? First things first: ga op zoek naar kinderopvang. Inderdaad, ook al weet nog niemand dat je zwanger bent, toch is dat prioriteit. Geen idee waar en hoe je eraan moet beginnen? Hou rekening met deze 5 belangrijke factoren.

 

 

Tijd: zwanger? Je zoektocht begint nu!

Je hebt op een stokje geplast, het resultaat is positief en je denkt dat je een zee van tijd hebt om alles te regelen. Think again. Want hoewel je uiteraard tijd genoeg hebt om een geboortekaartje te ontwerpen en de kinderkamer in te richten, start jouw zoektocht naar kinderopvang wel degelijk nú. Zeker wanneer je in een regio woont waar er een tekort is aan opvang en de plekjes gegeerd zijn – denk maar aan een drukke stad als Antwerpen. Bedenk wanneer jij beroep wil doen op opvang voor je kindje, stuur niet alleen een mailtje maar bel de kinderopvang in kwestie eens op om te horen of er plekjes vrij zijn en maak afspraken om een kijkje te nemen bij verschillende opvangplaatsen.

 

Handig om te weten: Als er een Lokaal Loket Kinderopvang (LLK) is in jouw gemeente of de gemeente waar je opvang zoekt, maakt dat je zoektocht meteen eenvoudiger. Het LLK fungeert als centraal meldpunt. Je meldt je digitaal aan en krijgt info over de verschillende opvangorganisaties in de buurt, hun tarieven, of ze al dan niet gesubsidieerd zijn, en of én wanneer er een beschikbaar plaatsje is voor jouw kleintje. Is er geen lokaal loket? Via www.kindengezin.be kan je alle vergunde opvang in jouw buurt opzoeken en zelf contacteren.

Type: onthaalouder of crèche?

Twijfel je nog tussen een onthaalouder of een crèche? Beide keuzes bieden voordelen:

  • Onthaalouder: * een huiselijke omgeving * minder kindjes en dus meer persoonlijke zorg * een persoonlijker contact met de ouders * rustiger qua sfeer * meer persoonlijke aandacht voor je kind * minder prikkels
  • Crèche: * meer kindjes dus meer sociale interactie * meer verzorgers waardoor jouw kind probleemloos kan blijven komen wanneer iemand van hen eens ziek wordt * drukker, maar een goede voorbereiding op het schoolleven * er wordt vaak gewerkt met leeftijdsgroepen * er is doorgaans een speciale infrastructuur en inrichting voor kinderopvang- of kinderdagverblijf.

Opgelet, de ene crèche is de andere niet en dat geldt ook voor opvangouders. Deze voordelen zijn algemeen en kunnen in realiteit verschillen. Zo heb je crèches die heel persoonlijke zorg bieden en onthaalouders die over een net zo degelijke infrastructuur beschikken. Breng bij twijfel beiden een bezoekje – op een even druk moment – zodat je eerlijk kan vergelijken.

Locatie, locatie, locatie

Location is everything. De meeste ouders kiezen voor een kinderopvang dicht bij huis. Anderen kiezen dan weer voor opvang op weg naar of in de buurt van hun job. Deze laatste keuze houdt een risico in. Want op dagen dat je bijvoorbeeld ergens anders dan op kantoor of thuis werkt, is het omslachtig om richting werk te moeten rijden om je kind te droppen in de opvang. Bovendien verander je doorgaans sneller van job dan van huis. Denk dus goed na over de locatie, besef dat jouw ochtenden sowieso trager zullen verlopen en rijd vooraleer je een knoop doorhakt ‘s ochtends én ‘s avonds met de auto of fiets naar de opvangplaats. Zo krijg je een goed zicht op tijdsduur, file- en parkeermogelijkheden.

Pedagogische aanpak & visie: van biovoeding tot buiten slapen

Weet jij al wat voor ouder je straks wordt? Het is hét moment om erover na te denken aangezien je wellicht graag een opvangplek wil die aansluit bij je eigen pedagogische visie. Benieuwd naar de aanpak van kinderopvang anno 2020-2021? Dit zijn de grootste trends: 

Trend 1: meer participatie van de ouders

Ouders die lange dagen werken, krijgen wel eens het gevoel een belangrijke periode in het leven van hun kinderen te moeten missen. Om die reden werden oudercrèches in het leven geroepen. Dat zijn opvangplaatsen waar ouders af en toe een halve of hele dag meedraaien en de unieke kans krijgen om hun kind in groep en buitenshuis te zien functioneren.

Trend 2: meer gezonde buitenlucht

Buiten zijn en genieten van wat extra zuurstof heeft voordelen voor onze mentale én fysieke gezondheid. En dat geldt ook voor kinderen. Buitenspelen stimuleert zowel de creativiteit als de zintuiglijke en de motorische ontwikkeling van kinderen. En ook het immuunsysteem wordt door de buitenlucht versterkt. Steeds meer crèches kiezen er zelfs voor om kinderen bij voorkeur buiten een dutje te laten doen. Een trend die overgewaaid is uit Scandinavië, waar ze al langer kinderen buiten laten slapen. Uit onderzoek blijkt immers dat buiten slapen voor een betere slaaprust zorgt én dat kindjes na hun dutje actiever zijn. De voorwaarde is uiteraard wel dat de luchtkwaliteit optimaal is.

Trend 3: meer bio

Steeds meer jonge mensen zijn begaan met het milieu en maken duurzame keuzes voor zichzelf én de planeet. Jonge ouders verwachten dat ook de plek waar hun kinderen opgevangen worden, die visie deelt. Het resultaat: meer biologische kinderdagverblijven die bijvoorbeeld kiezen voor bio babyvoeding, wasbare luiers, ecologisch speelgoed en een mini-moestuin.

Kostenplaatje & extra toeslagen

Er bestaan opvangplaatsen (crèches en opvangouders) die werken met een tarief dat afhankelijk is van je inkomen. Voor deze opvang heb je dus een attest inkomenstarief nodig dat je kan opvragen bij Kind & Gezin. Wil je vooraf weten hoeveel je ongeveer zal moeten betalen? Voor 2021 ligt het te betalen bedrag tussen € 5,37 en € 29,81 per dag. Via mijn.kindengezin.be bereken je hoeveel je zal moeten betalen op basis van je inkomen en het aantal opvanguren per dag. 

Er bestaan ook opvangplaatsen (crèches en opvangouders) die werken met een vast tarief. Bekijk welk systeem voor jou ideaal is en hou ook rekening met zaken zoals locatie. Misschien is een crèche in jouw straat het waard om enkele euro’s per dag meer te betalen?

 

In beide situaties is het belangrijk om te vragen wat de regeling is met betrekking tot kosten op dagen waarop je kindje ziek is, wanneer je vakantie wil nemen of wanneer de opvang zelf kiest om de deuren te sluiten. Vraag ook wat de inschrijvingsprijs is en of er een waarborg betaald moet worden. Dergelijke kosten zijn afhankelijk van het huishoudreglement van de opvangplek in kwestie. 

Betaal je de kinderopvang van je kind niet volgens inkomenstarief?

Dan heb je voor jouw kind jonger dan 2,5 jaar of nog niet schoolgaand, recht op een extra kinderopvangtoeslag van € 3,43 per volle opvangdag. Wie in Vlaanderen woont krijgt deze toeslag automatisch bovenop het Groeipakket (de voormalige kinderbijslag) en hoeft hier dus niets meer voor aan te vragen.

Reken voor jouw familie op MyFamily.

Geef je kind al van bij de geboorte de beste zorg en steun en vind meer informatie over het Groeipakket en over de toelages waar jullie als familie recht op hebben op onze website.

 

Met de Groeipakket Calculator bereken je eenvoudig hoeveel jij voor je gezin zal ontvangen én met het KindKompas krijg je een uniek zicht op de kosten en inkomsten van jouw kind(eren).

Sluit je aan bij MyFamily

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk

Kleuter knutselt

Advies voor het zoeken naar een crèche

Lees meer
Crèche of onthaalmoeder

Crèche of onthaalmoeder?

Lees meer
Beroep doen op babysit

Beroep doen op een babysit

Lees meer