Crèche of onthaalmoeder?

Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen crèches en onthaalmoeders?

Vaak ga je in de eerste maanden van je zwangerschap al op zoek naar opvang voor je kindje. En dan stelt zich de vraag: kies je voor een crèche (groepsopvang) of een onthaalouder (gezinsopvang)? De ligging van de opvang is uiteraard belangrijk, bijvoorbeeld op je woon-werktraject. Maar hoe zit het met de kostprijs?

Heb jij je Startbedrag al aangevraagd? Je hebt recht op 1.214,49 euro voor je kindje.

Startbedrag aanvragen

Wat kost het meest? Een crèche of onthaalmoeder?

Er zijn opvangplaatsen met vaste dagprijzen. Die prijs mogen ze zelf bepalen en is voor alle kindjes hetzelfde. Daarnaast zijn er ook crèches en onthaalouders die het zogenaamde inkomenstarief vragen. Het inkomenstarief is een dagprijs die berekend wordt op basis van je inkomen en het aantal kinderen dat je ten laste hebt. Bereken je tarief via Kind & Gezin.

De kostprijs is dus geen criterium om voor een crèche of onthaalouder te kiezen. Daarnaast wordt alle officiële kinderopvang ook vergund, gecontroleerd en opgevolgd door Kind & Gezin. Voor erkende crèches en onthaalmoeders krijg je een fiscaal attest. Daarmee kan je je uitgaven aan kinderopvang inbrengen bij je belastingen.

Je keuze voor een crèche of onthaalmoeder is dus een louter gevoelsmatige keuze. Waar denk je dat jouw kindje zich het best thuis gaat voelen? Probeer vooraf enkele kinderdagverblijven te bezoeken en praat met de onthaalouder of begeleidsters van de crèche. Dat geeft je een goed beeld van hun manier van werken.

 

Waarom kiezen voor een onthaalouder?

  • kleinschalig: gemiddeld 4 kinderen en 1 begeleider (de onthaalouder)
  • maximaal 8 kindjes
  • meestal in huiselijke omgeving van de onthaalouder (gezinsopvang)


Waarom kiezen voor een crèche?

  • meerdere begeleiders (kinderverzorg(st)ers)
  • minimum 9 opvangplaatsen
  • leefgroepen van maximaal 18 kinderen (groepsopvang)
  • maximaal 9 kindjes per begeleider
  • meestal in een apart gebouw met speciale infrastructuur en inrichting voor kinderopvang of kinderdagverblijf

Kinderopvangtoeslag

Betaal je de opvang van je kind niet volgens inkomenstarief? Dan kan je een kinderopvangtoeslag van 3,50 euro per volledige opvangdag ontvangen tot de dag dat je kind naar school gaat. Deze kinderopvangtoeslag maakt deel uit van het Groeipakket.

Lees hier alles over de kinderopvangtoeslag.

Uit ervaring...

Je kindje voor het eerst naar de crèche of de onthaalmoeder brengen is een grote stap waarbij je wel wat advies kan gebruiken. Lees de tips van een onthaalmoeder om goed voorbereid te zijn op die dag.