Voor het eerst naar de crèche: 6 tips

Na een zalige tijd waarin je kindje elke dag de hele dag bij jou was en jullie alle tijd samen konden doorbrengen, komt de dag dat je je kleine baby voor het eerst bij de crèche afzet.


Vaak gaat de eerste keer crèche gepaard met allerlei emoties: stress, bezorgdheid, een beetje (onterechte) schuldgevoelens… noem maar op. Om deze dag toch iets gemakkelijker te maken voor jou, geven we je graag een aantal eenvoudige, verzachtende tips.
Heb jij je Startbedrag al aangevraagd?Je hebt recht op 1.214,49 euro voor je kindje.
Startbedrag aanvragen

 

 

1. Lees het huishoudelijk reglement

Voor je kindje ‘start’ in de crèche, is het handig om het huishoudelijk reglement van het kinderdagverblijf even door te nemen. Hier vind je heel wat info over de waarden en normen van de crèche, de regels in verband met afwezigheden en ziektes en nog allerlei nuttige tips en weetjes.

 

 

2. Laat je kindje wennen

Laat je kindje een of twee weken op voorhand al eens kort wennen in de crèche. Dat heeft meerdere voordelen. Het is bijvoorbeeld erg belangrijk in het kader van preventie tegen wiegendood.

De eerste keer in de crèche komen er een hoop prikkels af op je kind. Als je je kleintje al eens een paar uurtjes (max. 3) brengt, kan het gemakkelijker wennen aan al die indrukken. Het kan jezelf ook geruststellen te weten dat je na een paar uur je kleine hummeltje alweer kunt oppikken. Bespreek ook zeker de mogelijkheid om bij het (eerste) wenmoment nog even te blijven in de crèche. Zo kan je zelf zien hoe je kindje reageert op andere kinderen, nieuwe gezichten en de luidere omgeving.

Eventueel kan je je kindje een tweede of derde keer (iets langer) afzetten en dan even een boodschap gaan doen. Zo ben je zelf ook bezig en kan je hem of haar erna gewoon terug komen ophalen.

 

 

3. Praktisch: maak een lijstje met aandachtspunten

Maak voor het eerste wenmoment een lijstje met dingen die je wilt zeggen of vragen, zaken die je belangrijk vindt, wel wilt, niet wilt… Vraag ook na wat je allemaal in orde moet brengen en welke spullen je moet meebrengen. Dan maak je je daar al geen zorgen meer over op de eerste dag.

 

 

4. Geef info over je kind

Schrijf het normale dagverloop van je kindje op: wanneer en wat je kind eet, wanneer het slaapt en hoe lang, of het speciale gewoontes heeft en bepaalde dingen leuker vindt dan andere. Dan kunnen de verzorg(st)ers daar extra rekening mee houden. Geef deze info de eerste keer dat je je kindje komt brengen. Zo leren ze hem of haar onmiddellijk beter begrijpen.

 

 

5. Deel je zorgen

Deel je zorgen of verdriet met de kinderbegeleidsters. Ze geven je graag nog wat steun en een bemoedigend schouderklopje voor je je kindje achterlaat. Wees ook niet bang om te vragen of ze een seintje willen geven tegen de middag. Zo weet jij perfect hoe de eerste voormiddag van je kindje verliep en kan je met een gerust hart de dag verder zetten.

 

 

6. Vertrouw op de opvang

Wees gerust, in de crèche hebben ze er er stiekem heel hard naar uitkeken om je kindje in de groep te hebben. Ze zullen jouw spruit dus met open armen ontvangen en meteen in hun hart sluiten.

 

 

Kinderopvangtoeslag

Betaal je de opvang van je kind niet volgens inkomenstarief? Dan kan je een toeslag van 3,50 euro per volledige opvangdag ontvangen tot de dag dat je kind naar school gaat.
Meer info over de kinderopvangtoeslag

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk