Crèche kiezen: waar moet je op letten?

 

 

De juiste crèche kiezen voor je baby kan een uitdaging zijn. Je kleintje zal er veel tijd doorbrengen, dus je wil zeker weten dat je de beste plek hebt gevonden. Maar hoe kies je het perfecte kinderdagverblijf? Hier zijn 7 belangrijke criteria om in gedachten te houden.

 

 

7 criteria om rekening mee te houden bij de keuze van een crèche

1. Sfeer en omgeving

Het eerste waar je op let, is de sfeer. Voel je je prettig als je er binnenkomt? Voelt je baby zich hier comfortabel? Is de omgeving schoon en goed georganiseerd? Het is handig als de crèche dicht bij je huis of werk is. Maar nog belangrijker is dat je baby er zich thuis voelt. Het moet een plaats zijn waar je kleintje met plezier naartoe gaat.

2. Veiligheid

Ook veiligheid staat hoog op de prioriteitenlijst. De crèche moet een plek zijn waar je je baby met een gerust hart achterlaat. Voldoet ze aan alle veiligheidsvoorschriften? Check of de ruimte kindvriendelijk is: let op kleine dingen zoals stopcontacten, scherpe randen en hoe ze omgaan met hygiëne. Vraag ook hoe het zit met hun beleid voor noodgevallen. Hoe gaan ze om met een kind dat zich bezeert of ziek wordt?

3. Personeel

Goed personeel is het hart van de crèche. Hebben ze plezier in hun werk? Zijn ze goed getraind en ervaren in de omgang met kinderen? Uiteraard moeten ze ook lief, zorgzaam en geduldig zijn, want ze zullen een grote rol spelen in het leven van je kind. Kijk ook naar de verhouding tussen het aantal kinderen en personeelsleden. Hoe kleiner de groep, hoe meer aandacht je baby zal krijgen.

 

Schrikt de grootte van de groep je af? Dan is de gezinsopvang bij een onthaalouder misschien een betere optie. Ontdek de belangrijke verschillen tussen een onthaalouder en een crèche

4. Dagprogramma

Hoe ziet een normale dag eruit in de crèche? Het is goed voor baby's om een vaste routine te hebben, maar er moet ook ruimte zijn voor spontaniteit en plezier. Een gebalanceerde mix van leren, eten, spelen, slapen en rusten, is belangrijk. Vraag ook of ze geregeld buitenactiviteiten hebben, zodat je kind voldoende frisse lucht krijgt.

5. Communicatie

Een goede crèche communiceert open met de ouders. Ze moeten je op de hoogte houden van de dagelijkse gebeurtenissen en ontwikkelingen van je kind, eventueel via een dagboek. Zo weet je wat je kindje allemaal doet en eet. Hoeveel uur en wanneer je baby heeft geslapen. Vraag ook of ze regelmatige rapporten of updates geven.

6. Voeding

Voeding is een belangrijk onderdeel van de zorg voor je kind, pols dus zeker naar hun beleid daarover. Zorgen ze voor verse, evenwichtige maaltijden? Hebben ze opties voor kinderen met speciale dieetwensen? Een goede crèche zorgt voor gezonde maaltijden die passen bij de voedingsbehoeften van je kind.

7. Kosten

Tot slot, vergeet de kosten niet. Wat past er binnen jouw budget? Moet je betalen als je kindje een dag niet kan komen? Kan je makkelijk veranderen van dagen? Maar onthoud: de goedkoopste optie is niet altijd de beste. Denk aan wat je voor die prijs krijgt.

Tip: kinderopvangtoeslag


Betaal je de opvang van je kind niet volgens inkomenstarief? Dan kan je een kinderopvangtoeslag van 3,50 euro per volledige opvangdag ontvangen tot de dag dat je kind naar school gaat. Deze kinderopvangtoeslag maakt deel uit van het Groeipakket.

Lees hier alles over de kinderopvangtoeslag. 

Kortom

De ideale crèche kiezen voor je kind is een belangrijke beslissing. Het is de plek waar je baby de eerste jaren gaat leren, spelen en groeien. Met de juiste keuzecriteria vind je vast een plek die perfect is voor jouw kleintje. En vergeet niet, je intuïtie telt. Als iets fout voelt, neem dan geen risico’s en vertrouw op je gevoel.

 

Uit ervaring ...

Je kindje voor het eerst naar de crèche of de onthaalmoeder brengen is een grote stap waarbij je wel wat advies kan gebruiken. Lees de tips van een onthaalmoeder om goed voorbereid te zijn op die dag.

Ga goed van start met je startbedrag

Kindje op komst? Dan kan je elke financiële steun gebruiken. In Vlaanderen krijgt elk gezin een eenmalig startbedrag bij de geboorte van zijn kind. Wij zorgen ervoor dat het geld op je rekening komt.

STARTBEDRAG AANVRAGEN

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk

Kinderopvang tijdens vakantie

Kinderopvang: help, mijn kind heeft vakantie

Lees meer
Kinderopvang zoeken

Kinderopvang zoeken: 5 toptips om rekening mee te houden

Lees meer
Baby's spelen in de kinderopvang

Wanneer zoek ik een crèche?

Lees meer