Kinderopvang: help, mijn kind heeft vakantie

Vakantie: heerlijk voor de kinderen, een beetje stress voor mama en papa om voor een strakke vakantieplanning te zorgen met leuke opvang. Een paar tips om de vakantie vlot te overbruggen!

1. Een goed voorbereide mama/papa is er twee waard

Zorg tijdig voor een overzichtelijke planning. Wanneer neem je zelf verlof? Voor welke periodes heb je kinderopvang nodig? Voor heel wat kampjes of activiteiten moet je ruim op voorhand inschrijven, en sommige zijn snel volgeboekt. Hou ook rekening met de kosten van kinderopvang: kampen moeten bijvoorbeeld vaak op voorhand betaald worden. Planning is dus alles!

 

2. Changez!

Negen weken kunnen lang duren als elke dag er hetzelfde uitziet. Zeker als je zelf geen of niet voldoende vakantie hebt en noodgedwongen voor opvang buitenshuis moet zorgen. Probeer indien mogelijk voor wat afwisseling te zorgen. Denk:

  • Sportkampen (Bloso, Sporta …) of een kamp bij je plaatselijke sportclub
  • Kleuterkampen (IdeeKids, Freetime, … )
  • Speelplein (vraag meer informatie bij je gemeente)
  • Naschoolse opvang die doorloopt tijdens verlof (vraag meer info bij je gemeente)
  • Crèche of onthaalouders die opvang aanbieden tijdens de vakantie
  • Spelen bij een vriendje of vriendinnetje
  • Op bezoek bij oma en opa

 

3. Alleen is maar alleen …

Probeer zeker goed op voorhand af te stemmen met andere mama’s of papa’s. Het is altijd fijner als je zoon of dochter niet helemaal alleen naar de opvang of naar een kamp moet.

 

4. Geef je kind inspraak

Het is niet altijd gemakkelijk om je kind op de opvang, op een kampje of op het speelplein af te zetten. Zeker als de traantjes komen … Dat breekt je hart een beetje. Om de waterlanders te vermijden, helpt het soms om je spruit inspraak te geven in wat er op het programma staat. Happy kid, happy mom & dad.