Een onvergetelijke babyborrel voor jou en je gasten: hoe begin je daaraan?
Gezellig met vrienden en familie de nieuwe baby(‘s) vieren met een hapje en een drankje. Klinkt als muziek in de oren! Maar hoe zorg je ervoor dat zowel je gasten als jijzelf er echt van kunnen genieten? Lees hier waar je op moet letten.
Het ideale moment
Bij een babyborrel komt wel wat organisatie kijken. Om jezelf en je gezin de nodige rust te gunnen na de geboorte, plan je het feest dus best niet te vroeg.
Sarah, een jonge mama, getuigt daar het volgende over: “We lieten de eerste week alleen onze dichte familie en close vrienden op bezoek komen. De rest kwam wat later langs en had daar ook absoluut respect voor. Je moet het echt aanpakken en regelen zoals je het zelf aanvoelt. Het is een heel ingrijpende gebeurtenis en je kan alle rust en geborgenheid goed gebruiken!”
Wacht je echter te lang, dan is er vaak al veel volk over de vloer geweest. Daarom vinden babyborrels gewoonlijk zes tot acht weken na de geboorte plaats. Bespaar jezelf heel wat stress door het grootste deel van de voorbereidingen al voor de geboorte doen. Zo kan je meteen ook de datum vermelden op het geboortekaartje.
Uitnodigingen die in het oog springen
Je kan natuurlijk ook aparte uitnodigingen versturen voor je babyborrel. Die maak je makkelijk zelf: inspiratie met overvloed op Pinterest! Je vindt er uitnodigingen in de vorm van babykleertjes, zoals een papieren body of openplooibare luier met veiligheidsspeld. Ook zijn er handige templates te vinden die je zo kan overnemen.
Zulke templates vind je overal op het internet, bijvoorbeeld voor Microsoft Word of op Canva. Of je maakt uitnodigingen met een leuke foto van je baby(‘s) op. Laat je geboortekaartjes en/of kleine attenties maken? Dan kan je op dezelfde plek uiteraard ook uitnodigingen voor je babyborrel laten ontwerpen in dezelfde stijl.
De gepaste locatie
Veel hangt hier af van hoe groots je het ziet. Wanneer je te veel volk uitnodigt om thuis te ontvangen, kan je bijvoorbeeld een zaal huren. Of je vraagt eens rond in je dichte omgeving. Misschien heeft een van de kersverse grootouders een grote tuin of krijgt je nichtje iets voor mekaar bij haar jeugdbeweging? Zo spaar je meteen kosten uit.
Zorg wel voor een aparte ruimte waar je baby afgezonderd kan liggen. Zo’n drukte is namelijk niet evident. Mogelijks komen er ook andere baby’s op bezoek, dus ook voor hen is zo’n rustige plek welkom.
Een hapje en een drankje
Een babyborrel vindt meestal plaats in de namiddag. Daarom wordt er geen volledige maaltijd geserveerd, maar wel hapjes. Feestzalen hebben vaak een formule voor een babyborrel. Je bespaart echter veel geld door zelf voor eten en drinken te zorgen.
Een dessertenbuffet, minisandwiches of een assortiment hartige hapjes: alles is mogelijk. Kies vooral wat jij het fijnst vindt en wat er binnen je budget past. Als er veel kinderen komen, dan scoor je ongetwijfeld met cupcakes of minidonuts. Denk bovendien aan vegetarische en gezonde opties, zo verlies je niemand uit het oog.
Ook de drank kies je helemaal zelf. Een tweetal glazen cava per persoon zijn gebruikelijk. Daarna wordt er meestal overgeschakeld op frisdrank, thee en koffie. Wil je liever geen alcohol serveren of zet je net graag enkele sterke bieren op de kaart? Ook dat is mogelijk. Heb je een zaal met bediening, spreek hier dan op voorhand goed over af.
Op maat van je gasten en jezelf
Zorg dat je zelf genoeg tijd kan spenderen met je bezoek. Vraag aan de kersverse meter of peter om af en toe de glazen bij te vullen of laat je buurmeisje de toog bemannen. Om tijdig af te ronden communiceer je best vooraf een einduur. Zo zullen je gasten het zeker begrijpen wanneer je hen naar huis stuurt. Ook de dag voor en na de babyborrel zet je best niet te veel op de planning.
Voor de kinderen op je feest kan je een speelhoek voorzien, een springkasteel huren of zelfs een circusact boeken. Of nog beter: kies een locatie met een grote speeltuin. Zo kunnen de ouders ook eens gezellig bijpraten.
Versiering als kers op de taart
Of je babyborrel nu thuis of in een feestzaal doorgaat, versiering maakt het extra feestelijk. Ook hiervoor vind je heel wat voorbeelden op Pinterest. Denk maar aan bloemenkransen met de babynaam, mooi versierde tafels met hapjes of stijlvolle zelfgemaakte slingers.
Daarbij is het leuk als je een overkoepelend thema hebt. Koos je bijvoorbeeld voor een geboortekaartje met dieren, dan laat je die terugkomen in je versiering. Zo heb je een vertrekpunt voor je creativiteit en kom je ongetwijfeld tot een leuk geheel!
Het prijskaartje
Veel hangt af van de locatie en wat je serveert, maar ook decoratie of entertainment (bv. springkasteel, circusact) kunnen duur uitvallen. Denk daarom op voorhand goed na over hoeveel budget je wil spenderen aan je babyborrel. In elk geval kan je er het Startbedrag van 1.238,78 euro voor aanspreken. Dit vraag je best al aan voor de geboorte.
Verwacht je een kindje? Vraag dan al voor de geboorte je startbedrag aan!