5 kwaaltjes na de bevalling
Kwaaltjes na de bevalling
Na lang wachten en reikhalzend uitkijken is je kleine spruit dan eindelijk daar! Proficiat, mama! 😊 Na een roes van babyliefde volgen meestal ook de eerste kwaaltjes die gepaard gaan met de bevalling. We lijsten enkele veelvoorkomende postnatale kwaaltjes op en wat je eraan kan doen.
Kamp jij of kreeg je te kampen met één van deze kwaaltjes na de bevalling?
Met stip op 1: misselijkheid na de bevalling
Misselijkheid is een typisch kwaaltje kort na de bevalling, zeker wanneer je een epidurale verdoving hebt gekregen. Een bevalling vergt heel wat van je lichaam (wij hoeven het jou niet te zeggen ;-)) en waarschijnlijk heb je ook al even weinig of niets meer gegeten. Geen wonder dus dat je je misselijk voelt. Dat is heel normaal!
Hoe kan je misselijkheid stoppen? Doorgaans verdwijnt misselijkheid kort na de bevalling vanzelf. Blijf je last hebben? Neem dan contact op met je arts. Die beslist welke medicatie tegen misselijkheid het beste bij je past én of er een onderliggende reden is.
2. Harde buiken en naweeën
Ook na je bevalling kan je last hebben van de krachtige samentrekkingen van je baarmoeder, de zogenaamde naweeën. Je baarmoeder moet namelijk terug krimpen tot haar normale grootte. Dit is een kwaaltje na de bevalling dat veel voorkomt. Bij een tweede kindje zijn die naweeën vaak pijnlijker dan bij een eerste kindje, omdat je buikspieren bij elke zwangerschap meer verslappen.
Waar voel je dat juist, harde buiken en naweeën? De meeste vrouwen omschrijven het als een gespannen gevoel of kramp in de buik. Geef je borstvoeding en voel je net krampen bij het aanleggen van je baby? Geen zorgen: dat is heel normaal. Want onder invloed van het hormoon oxytocine, dat je hersenen aanmaken tijdens het voeden, trekt je baarmoeder samen. Dat is even lastig, maar uiteindelijk zorgt borstvoeding geven er wel voor dat je baarmoeder sneller herstelt. Ontdek hier ook nog enkele no-nonsense borstvoedingstips.
3. Bekkeninstabiliteit
Veel vrouwen hebben na de bevalling last van hun bekken. Wat is bekkeninstabiliteit juist en vanwaar komt dit kwaaltje na de zwangerschap? Wel, het hormoon relaxine zorgt ervoor dat je bekkenbanden en -gewrichten soepeler worden, zodat je baby er gemakkelijker door kan bij de geboorte. Dat in combinatie met de druk tijdens een bevalling maakt dat je een instabiel gevoel in de bekken kan krijgen. Symptomen zijn pijn bij traplopen, omdraaien in bed, langdurig zitten of opstaan.
Hoe kan je de pijn verlichten bij bekkeninstabiliteit? Is er een behandeling? Er bestaat helaas geen wondermiddel tegen bekkeninstabiliteit. Belangrijkste is om een goed evenwicht te vinden tussen rust en activiteit. Je lichaam heeft rust nodig om de bekkenbanden te herstellen, maar tegelijk is beweging essentieel om spierzwakte te voorkomen. Probeer bijvoorbeeld eens een yoga-sessie. Op je zij gaan liggen met een positioneringskussen tussen je benen en knieën kan ook verlichting brengen.
4. Hoofdpijn
Ook hoofdpijn is normaal na een bevalling. Dit kwaaltje kan een bijwerking zijn van de pijnstilling. Maar hoofdpijn kan evengoed optreden als gevolg van korte nachten en vermoeidheid. Ook te weinig drinken kan hoofdpijn veroorzaken. Zorg dus dat je voldoende vocht binnen krijgt. Zeker wanneer je borstvoeding geeft, want dan verlies je nog meer vocht.
5. Kinkhoest
Kinkhoest, ook gekend als bordetella of perstussis, is geen kwaaltje na de bevalling. Het is een zeer ernstige ziekte van de luchtwegen. Kinkhoest behoort tot de meest besmettelijke infectieziekten op kinderleeftijd. De symptomen? Een zware verkoudheid, hoestaanvallen, lichte koorts en het ophoesten van taai slijm. Als je als volwassene een kinkhoestinfectie oploopt, dan merk je daar meestal weinig van. Vaak heb je last van een milde tot hevige hoest die lange tijd kan aanhouden.
Maar voor kinderen houdt de ziekte meer gevaren in. Kinkhoest kan leiden tot oog- en neusbloedingen, zuurstofgebrek, long- en oorontsteking en zelfs overlijden. Antibiotica voorkomen verdere verspreiding van de bacterie, maar genezen de ziekte niet. Hier luidt de boodschap: beter voorkomen dan genezen. Wil je dat nieuwe leven in je buik beschermen tegen kinkhoest? Vraag bij je dokter naar een kinkhoestvaccinatie. Wanneer? Idealiter laat je je vaccineren tussen de 24 en 32 weken zwangerschap.
Verstoren bovenstaande postnatale kwaaltjes je heerlijke eerste momenten met je baby? Vergeet niet dat je zonet nieuw leven op deze planeet hebt gezet. Bravo! De schaterlach van je lieveling verzacht ongetwijfeld ook de pijn. 😊