Sneller zwanger worden: herken je vruchtbare periode

 

 

Rekenwerk en zorgvuldige planning helpen een handje als je probeert om zwanger te worden. Een goed inzicht in je menstruatiecyclus verhoogt namelijk aanzienlijk je kans op een succesvolle bevruchting. Want je vruchtbare periode is telkens beperkt. Wanneer start die en hoe benut je die ten volle? 

 

 

Wat is de vruchtbare periode?

De vruchtbare periode is het tijdsbestek van je menstruatiecyclus waarin de kans op bevruchting het grootst is. Deze dagen vinden meestal plaats in het midden van je cyclus (zie onder). Een typische menstruatiecyclus duurt gemiddeld 28 dagen, maar dit kan variëren van vrouw tot vrouw.

Hoe ziet een volledige cyclus eruit?

Een gemiddelde menstruatiecyclus verloopt als volgt:

  • Dag 1-7: menstruatie;
  • Dag 8-10: het baarmoederslijmvlies verdikt onder de invloed van hormonen;
  • Dag 11-15: dit is je vruchtbare periode. Op dag 14 vindt de eisprong plaats;
  • Dag 16-25: als de eicel niet wordt bevrucht, sterft ze. Het slijmvlies verdikt verder;
  • Dag 26-28: het slijmvlies wordt afgestoten; daarna word je weer ongesteld.

De precieze lengte van je cyclus kan sterk verschillen en afhangen van externe factoren. Denk aan veranderingen in je levensstijl, stress en ingrijpende gebeurtenissen in je privéleven.

Hoe herken je je vruchtbare periode?

Er zijn verschillende manieren om je vruchtbare periode te herkennen:

  • Menstruatiekalender: houd je menstruatiecyclus bij om jouw eigen patroon beter te begrijpen. Je kan dan ongeveer voorspellen wanneer je ovuleert en wanneer je je vruchtbare dagen mag verwachten.
  • Ovulatietesten: deze testen geven een nauwkeurigere inschatting van je vruchtbare periode. Ze meten hormoonniveaus om zo te bepalen wanneer je eisprong zal plaatsvinden. Je kan ovulatietesten kopen bij de drogist.
  • Cervicale slijmmethode: tijdens je cyclus verandert de consistentie van je vagina-afscheiding. Om de betrouwbaarheid van deze methode zo groot mogelijk te maken, bestudeer je het best iedere dag je baarmoederhalsslijm. Breng daarvoor twee schone, droge vingers in je vagina. Wanneer je merkt dat het slijm helder en rekbaar wordt, zit je waarschijnlijk in je vruchtbare periode.
  • Basale lichaamstemperatuur: je lichaamstemperatuur stijgt lichtjes na de eisprong. Door je temperatuur dagelijks op te nemen, kan je het tijdstip van je eisprong beter inschatten.

Tips om het meest uit je vruchtbare periode te halen

Een eicel is na de eisprong één dag vruchtbaar, terwijl een zaadcel gemiddeld 48 uur overleeft. Koppels hebben de grootste kans op een succesvolle bevruchting als ze om de 2 dagen vrijen – vanaf 4 dagen voor de eisprong tot 2 dagen erna.

 

Maar laat deze aanbevolen frequentie niet tot spanning of stress leiden. Forceer je niet en probeer je tijdens je vruchtbare periode zo veel mogelijk te ontspannen:

  • Ken je lichaam: neem de tijd om je cyclus te begrijpen en eventuele patronen te herkennen. Dit geeft je een voorsprong bij het plannen van je zwangerschap.
  • Verminder stress: stress kan je menstruatiecyclus beïnvloeden. Yoga, meditatie of een warm bad kunnen je helpen te relaxen.
  • Kies voor een gezonde levensstijl: volg een evenwichtig voedingspatroon, beweeg regelmatig en vermijd schadelijke gewoonten zoals roken en overmatig alcoholgebruik. Vraag aan je zorgverlener of je het best bepaalde voedingssupplementen neemt om vitaminetekorten te vermijden. In deze fase is vooral foliumzuur erg belangrijk voor je.
  • Praat met je partner: zorg ervoor dat je partner ook op de hoogte is van je vruchtbare periode, zodat jullie samen kunnen werken aan de beste timing. Let er wel op dat dit geen bron van spanning wordt.
  • Raadpleeg een professional: is het na een jaar proberen niet gelukt om zwanger te worden? Raadpleeg dan je huisarts voor deskundig advies over mogelijke vruchtbaarheidsbehandelingen.

Je vruchtbare periode begrijpen, herkennen en benutten … Het hoort erbij, maar onthoud dat iedereen uniek is. Wees dus geduldig, denk positief, en blijf duidelijk communiceren met je partner en huisarts.

Van je prilste kinderwens tot het afstuderen van je kroost: MyFamily staat je bij met heldere informatie en praktische tips. We betalen het Groeipakket op tijd en correct uit, zodat jij en je kindje alles in huis hebben om samen mooie momenten te beleven.

 

Word jij ook deel van onze familie? Vraag dan vandaag je startbedrag aan.

Vraag je startbedrag aan

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk

Meest voorkomende vragen over zwanger worden

Zwanger worden: 5 veelvoorkomende vragen

Lees meer
Vruchtbaarheidsbehandeling

Welke vruchtbaarheidsbehandelingen zijn er?

Lees meer
Koppel met zwangerschapstest en hond in bed

Kan je niet op een natuurlijke manier zwanger worden? Dit zijn 4 alternatieven

Lees meer