Zwanger worden: 5 veelvoorkomende vragen

 

 

Een overzicht van vragen en antwoorden rond zwanger worden.

 

 

Wil je zwanger worden? Wat een fantastisch nieuws! Eens die kinderwens er is, kan het voor de meesten niet snel genoeg gaan. En dan kan je alle hulp, en wellicht ook informatie, gebruiken. Zodat je voorbereid aan je toekomstig klein wondertje kan beginnen. Wij lijsten 5 voorkomende vragen, met antwoorden, rond zwanger worden even voor je op.

1. Wanneer vindt de eisprong plaats?

Als je wil zwanger worden, dan hoef je bij een relatief regelmatige cyclus meestal niet te twijfelen. Een gemiddelde menstruele cyclus duurt ongeveer 28 dagen. Hij bestaat uit twee fasen: een fase vóór de eisprong en een fase na de eisprong. De eisprong zelf vindt plaats 12 tot 16 dagen voor de eerste dag van de volgende menstruatie. Weet wel: de exacte datum van die eisprong kan je pas achteraf vaststellen.

2. Hoe kun je je eisprong voorspellen?

Er bestaan testen die in je urine het hormoon dat de eisprong uitlokt opsporen. Maar het kan eenvoudiger en zeker goedkoper. Er zijn 2 factoren waarmee je rekening kan houden als je een betere voeling wilt krijgen met je natuurlijke cyclus:

 

  • Het helpt om gedurende de hele cyclus ’s morgens voor je opstaat je temperatuur te meten en op te schrijven. Na de eisprong ligt die namelijk 0,3 tot 0,5 graden hoger.
  • Je kan letten op de samenstelling van je baarmoederhalsslijm. Terwijl die in het begin van je cyclus eerder dik, wit en plakkerig is, wordt het slijm rond je meest vruchtbare periode doorzichtig en helder.

3. Kun je je eisprong voelen?

Om zwanger te worden kan dit wel handig zijn. Ongeveer één op de vijf vrouwen voelt haar eisprong, omdat die een lichte pijn of soms een bloeding veroorzaakt. Sommige vrouwen voelen hun eisprong ook aan gevoeligere borsten, een wat opgezet gevoel of een groter hongergevoel.

4. Zwanger worden: alle dagen seks?

Als je regelmatig (om de 2 tot 3 dagen) vrijt, vanaf 4 dagen voor tot 2 dagen na de verwachte eisprong, dan zitten er in goed baarmoederhalsslijm altijd wel beweeglijke zaadcellen die de eicel kunnen bevruchten. Slaag je erin om aan de hand van je baarmoederhalsslijm je meest vruchtbare periode te herkennen? Dan verhogen je kansen lichtjes. Maar echt mikken is nu ook niet bevorderlijk en nodig.

Koppels die minder dan één keer per week vrijen, hebben veel minder kans op een zwangerschap (16 procent) dan koppels die regelmatig seks hebben (ongeveer 50 procent). Hou ook rekening met de volgende zaken:

  • Mannelijk zaad blijft zo’n 2 dagen vruchtbaar (gemiddeld 48 uur)
  • De vrouwelijke eicel is ongeveer één dag vruchtbaar 

5. Helpen bepaalde houdingen om sneller zwanger te worden?

De zwaartekracht speelt geen enkele rol bij het zwanger worden. Het belangrijkste is een goede kwaliteit van het baarmoederhalsslijm (en of dat al dan niet goed de zaadcellen kan opnemen) en van het mannelijk zaad. Het helpt dus niet om op je hoofd te gaan staan na de daad.

Ben je al zwanger?

Van harte proficiat! Vergeet dan zeker niet je startbedrag aan te vragen.

Vraag je startbedrag aan

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk

Controle bij gynaecoloog

Op controle bij gynaecoloog of vroedvrouw

Lees meer
Vooronderzoek zwangerschap

Vooronderzoek: dit laat je best nakijken voor je zwanger wordt

Lees meer
Koppel met zwangerschapstest en hond in bed

Kan je niet op een natuurlijke manier zwanger worden? Dit zijn 4 alternatieven

Lees meer