Foliumzuurtekort tijdens de zwangerschap: symptomen en gevolgen

 

 

Foliumzuur is een van de belangrijkste voedingsstoffen waar je tijdens de zwangerschap extra aandacht aan moet besteden. Het speelt namelijk een essentiële rol bij de ontwikkeling van de foetus en het voorkomen van ernstige complicaties. Maar hoe weet je of je een foliumzuurtekort hebt? In dit artikel bespreken we de symptomen en gevolgen, en hoe je een foliumzuurtekort kan voorkomen.

 

 

Wat is foliumzuur en waarom is het belangrijk?

Foliumzuur, ook bekend als vitamine B9 of B11, is een in water oplosbare vitamine. Het helpt je lichaam om gezonde rode bloedcellen aan te maken, en draagt bij aan een gezond zenuwstelsel. Het menselijk lichaam kan foliumzuur niet zelf aanmaken, waardoor we het moeten opnemen via onze voeding of supplementen.

 

Voor zwangere vrouwen is foliumzuur extra belangrijk, want het is cruciaal voor je baby’s centrale zenuwstelsel. Het helpt bij de vorming van de neurale buis, die zich later ontwikkelt tot de hersenen en het ruggenmerg. Een voldoende inname van foliumzuur vermindert het risico op neurale-buisafwijkingen zoals spina bifida (‘open rug’), een hazenlip en een open gehemelte.

Wat zijn de symptomen van een foliumzuurtekort?

Een foliumzuurtekort tijdens de zwangerschap kan verschillende symptomen veroorzaken:

  • vermoeidheid 
  • pijnlijke tong en mondzweren
  • verminderde eetlust
  • groeiachterstand bij de baby

Sommige van deze symptomen kan je snel verwarren met die van de gebruikelijke zwangerschapskwaaltjes. Twijfel je? Vraag dan altijd raad aan je huisarts, vroedvrouw of gynaecoloog.

 

Wat zijn de gevolgen van een foliumzuurtekort voor de baby?

Een foliumzuurtekort tijdens de zwangerschap kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en ontwikkeling van de baby. Hier zijn enkele mogelijke gevolgen:

  • Neurale-buisdefecten: een tekort aan foliumzuur verhoogt het risico op neurale-buisdefecten zoals spina bifida en anencefalie (open schedel).
  • Hartafwijkingen: een foliumzuurtekort kan het risico op aangeboren hartafwijkingen bij de baby vergroten.
  • Vroeggeboorte: vrouwen met onvoldoende foliumzuur hebben een verhoogd risico op vroeggeboorte.
  • Laag geboortegewicht: baby’s van moeders met een foliumzuurtekort kunnen een laag geboortegewicht hebben, wat hun gezondheid op lange termijn kan beïnvloeden.

Voorkomen is beter dan genezen

Gelukkig kan je een foliumzuurtekort tijdens de zwangerschap effectief voorkomen. Als je zwanger bent of graag zwanger wil worden, dan is het aanbevolen om elke dag een foliumzuursupplement van 400 microgram in te nemen.


Start bij voorkeur vóór de bevruchting. Blijf de supplementen innemen tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap (10 weken), wanneer de neurale buis van de baby zich vormt. Probeer om de tabletten zo veel mogelijk te combineren met een bron van vitamine C; dat bevordert de opname.


Daarnaast is het belangrijk om foliumzuurrijke voedingsmiddelen (nog meer) op te nemen in je dieet. Voorbeelden van natuurlijke bronnen van foliumzuur: donkergroene bladgroenten, bonen, linzen, avocado’s, volkorenproducten en citrusvruchten.

Foliumzuurtekort: zelfzorg en advies

Door goed voor jezelf te zorgen en voldoende foliumzuur binnen te krijgen, vergroot je de kans op een gezonde zwangerschap en een gezonde baby.


Raadpleeg altijd je huisarts, gynaecoloog of vroedvrouw voor persoonlijk advies over voedingssupplementen en gezondheidszorg tijdens de zwangerschap. Heb je bijvoorbeeld eerder al een kindje gekregen met een neurale-buisdefect? Vraag dan aan je zorgverlener of je je dosis foliumzuur moet aanpassen.

Voor, tijdens én na de zwangerschap: MyFamily staat bij elke stap voor je klaar met tips en advies. Ook zorgen we voor een stipte uitbetaling van het Groeipakket, zodat we samen kunnen bouwen aan een knusse, warme omgeving voor je kind.

 

Wil jij ook graag deel uitmaken van onze familie? Vraag vandaag je Startbedrag aan.

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk

Voedingssupplementen

Voedingssupplementen en vitamines tijdens de zwangerschap

Lees meer
Zwangerschapkwaaltjes

Tips om zwangerschapskwaaltjes te verminderen

Lees meer
Prenataal onderzoek

Prenataal onderzoek: naar de vroedvrouw, gynaecoloog of huisarts?

Lees meer