Zwanger worden met endometriose: symptomen en tips

 

 

De weg naar een zwangerschap gaat niet altijd over rozen. Een van die mogelijke obstakels is endometriose. Voor sommige vrouwen met endometriose kan de aandoening namelijk een invloed hebben op hun vruchtbaarheid. Maar wat is endometriose precies? En wat zijn de symptomen? Hieronder bespreken we eventuele gevolgen voor de vruchtbaarheid en welke stappen mogelijk zijn.

 

 

Wat is endometriose?

Endometriose is een chronische ontstekingsziekte waarbij weefsel vergelijkbaar met het baarmoederslijmvlies (endometrium) buiten de baarmoeder groeit. De cellen kunnen voorkomen op het buikvlies, maar ook dieper, zoals op de blaas of eierstokken. Die plekken worden ‘endometriosehaarden’ genoemd.

 

De oorzaak van endometriose is voorlopig nog onbekend. Als je vermoedt dat je endometriose hebt, is het belangrijk om je vermoedens met je huisarts te bespreken voor een juiste diagnose en een behandelingsplan op maat.

Wat zijn de symptomen van endometriose?

  • pijnlijke menstruaties
  • chronische bekkenpijn
  • pijnlijke geslachtsgemeenschap (dyspareunie)
  • bloedverlies na geslachtsgemeenschap
  • pijn tijdens het plassen of bij de ontlasting (vooral tijdens de menstruatie)
  • problemen met zwanger worden (vaak gecombineerd met andere vruchtbaarheidsproblemen)
  • vermoeidheid 

Endometriose is niet altijd eenvoudig te diagnosticeren. Sommige vrouwen ondervinden nauwelijks klachten. Zij ontdekken de ziekte dan pas na (bijvoorbeeld) een vruchtbaarheidsonderzoek, wanneer zwanger worden moeilijk gaat. Bij de meesten verminderen de symptomen vanaf de menopauze.

Hoe beïnvloedt endometriose de zwangerschap?

De meeste vrouwen met endometriose (60 à 70%) kunnen op een natuurlijke manier zwanger worden. Bepaalde vormen kunnen echter je kans op een zwangerschap verkleinen, zoals endometriose rond je eileiders of eierstokken. Het littekenweefsel en de ontstekingsreacties maken dan de omstandigheden voor bevruchting minder gunstig.

Zwanger worden met endometriose: mogelijke stappen

Hoewel endometriose in bepaalde gevallen je kansen op een zwangerschap kan verkleinen, zijn er zeker hoopvolle stappen die je kan nemen om je kinderwens te vervullen.

  • Vroege diagnose en behandeling: als je vermoedt dat je endometriose hebt en je graag zwanger wil worden, dan is een vroege diagnose essentieel. Werk nauw samen met je arts om de beste behandelingsmogelijkheden te bespreken.
  • Vruchtbaarheidsbehandelingen: verschillende vruchtbaarheidsbehandelingen, zoals in-vitrofertilisatie (IVF), kunnen vrouwen met endometriose helpen om zwanger te worden. Bespreek met je arts welke opties het meest geschikt zijn voor jou.
  • Levensstijlaanpassingen: ook een aanpassing van je levensstijl kan een positieve impact hebben. Een gezond voedingspatroon, regelmatige lichaamsbeweging en stressvermindering spelen daarbij een belangrijke rol.
  • Ondersteuning: zoek steun bij vrienden, familie en ondersteuningsgroepen. De weg naar een zwangerschap, met of zonder endometriose, kan emotioneel zwaar zijn. Door je ervaringen te delen, maak je die alvast wat draaglijker.
  • Een positieve mindset: stress en angst kunnen je vruchtbaarheid negatief beïnvloeden. Onderschat dus nooit de kracht van hoop en optimisme. Experimenteer met meditatietechnieken en ademhalingsoefeningen om rust en kalmte te vinden – ook als het even wat minder goed gaat.

Geen standaardaanpak

Onthoud dat iedereen uniek is en dat er geen one-size-fits-all-benadering bestaat. Jouw traject met endometriose kan er helemaal anders uitzien dan dat van een vriendin met dezelfde aandoening. Een vroege diagnose, raad van je huisarts en ondersteuning van je omgeving kunnen allemaal beslissende factoren zijn op jouw eigen pad naar een gezonde zwangerschap.

Zowel voor, tijdens als (lang) na je zwangerschap kan je rekenen op MyFamily voor de juiste informatie, tips en advies. Ook betalen we het Groeipakket correct uit, zodat jij je kindje kan omringen met de warme zorg en omgeving die het nodig heeft.

 

Vraag vandaag nog je startbedrag aan om ook deel van onze familie te worden.

Vraag je startbedrag aan

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk

Zwangerschapkwaaltjes

Tips om zwangerschapskwaaltjes te verminderen

Lees meer
Prenataal onderzoek

Prenataal onderzoek: naar de vroedvrouw, gynaecoloog of huisarts?

Lees meer
Controle bij gynaecoloog

Op controle bij gynaecoloog of vroedvrouw

Lees meer