Symptomen van zwangerschapsvergiftiging: zo herken je ze

 

 

De zwangerschap is een bijzondere tijd boordevol vreugde en hoopvolle verwachting. Maar jammer genoeg treden er soms ook complicaties op. Een van de ernstigste aandoeningen is zwangerschapsvergiftiging, in de medische wereld beter bekend als pre-eclampsie. Het is essentieel om op de hoogte te zijn van de symptomen en waarschuwingssignalen van deze aandoening. Een tijdige opsporing en behandeling zijn van levensbelang – zowel voor de moeder als voor de baby.

 

 

Wat is zwangerschapsvergiftiging?

Zwangerschapsvergiftiging is een aandoening die (o.a.) wordt gekenmerkt door een hoge bloeddruk en eiwitten in de urine. Als het voorkomt, dan gebeurt dat meestal tijdens of na het tweede trimester – rond de 20e week of later.

 

De exacte oorzaak van zwangerschapsvergiftiging is nog onbekend. Men neemt aan dat het te maken heeft met problemen in de bloedvaten die de placenta voeden. Hoe dan ook is zwangerschapsvergiftiging ernstig, en veel meer dan een zwangerschapskwaaltje. Als het niet behandeld wordt, dan kan dat levensbedreigend zijn voor moeder én kind.

Belangrijkste symptomen van zwangerschapsvergiftiging

  • Hoge bloeddruk: een aanhoudend hoge bloeddruk is een van de belangrijkste indicatoren van zwangerschapsvergiftiging. Let op als je plotseling last krijgt van ernstige hoofdpijn, duizeligheid of gezichtsstoornissen (dubbelzien, flitsen etc.). Een thuisbloeddrukmeter is handig om je bloeddruk in de gaten te houden.
  • Eiwitten in de urine: ook wel proteïnurie genoemd. Doorgaans wordt dit opgespoord met een urinetest. Regelmatige prenatale onderzoeken zijn dus essentieel.
  • Zwelling: tot op zekere hoogte is zwelling tijdens de zwangerschap normaal. Merk je dat de zwelling plotseling erger wordt in je handen, enkels en gezicht? Dat zou een teken kunnen zijn van zwangerschapsvergiftiging.
  • Gewichtstoename: Een onverklaarbare en plotselinge toename van het lichaamsgewicht kan wijzen op zwangerschapsvergiftiging.
  • Buikpijn: ernstige buikpijn onder de ribben (vaak aan de rechterkant) is een ernstig symptoom van zwangerschapsvergiftiging en vereist onmiddellijke medische aandacht.
  • Ernstige misselijkheid, gepaard met overgeven

Waarom is vroege opsporing zo belangrijk?

Vroege opsporing van zwangerschapsvergiftiging is van levensbelang voor jou en je baby. Want onbehandelde zwangerschapsvergiftiging kan leiden tot ernstige complicaties, waaronder lever- en nierfalen, een beroerte, vroeggeboorte en groeivertraging van de baby. In ernstige gevallen kan het bij de moeder resulteren in eclampsie, een levensbedreigende aandoening die gepaard gaat met stuiptrekkingen.

 

Als zwangerschapsvergiftiging vroegtijdig wordt ontdekt, kan de zorgverlener stappen ondernemen om de bloeddruk van de moeder te reguleren en verdere complicaties te voorkomen. Deze persoon kan je nauwlettend opvolgen, je gezondheid bewaken en je voorzien van de best mogelijke zorg.

Regelmatig op controle

Plan de nodige prenatale controles in tijdens je zwangerschap. Twijfel je of maak je je zorgen? Neem dan altijd contact op met je huisarts, vroedvrouw of gynaecoloog voor een professionele diagnose en behandeling.

 

Door alert te zijn voor vroege waarschuwingssignalen van zwangerschapsvergifting kan je tijdig ingrijpen en ervoor zorgen dat jouw zwangerschap een gezonde en gelukkige ervaring wordt.

Bij MyFamily mag je altijd rekenen op een correcte en tijdige uitbetaling van het Groeipakket. Zo creëren we samen de zorgeloze omgeving waarin je kind kan groeien en openbloeien.

 

Word jij ook deel van die grote familie? Vraag dan vandaag je Startbedrag aan.

Vraag je startbedrag aan

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk

Zwangerschapkwaaltjes

Tips om zwangerschapskwaaltjes te verminderen

Lees meer
Prenataal onderzoek

Prenataal onderzoek: naar de vroedvrouw, gynaecoloog of huisarts?

Lees meer
Controle bij gynaecoloog

Op controle bij gynaecoloog of vroedvrouw

Lees meer