Vooronderzoek: laat deze 5 dingen checken voor je zwanger wordt

Ga op vooronderzoek bij de gynaecoloog als je zwanger wil worden

Een nieuw avontuur voor je lichaam

Een zwangerschap is een volledig nieuw avontuur voor je lichaam. En je hebt het zwanger worden dan misschien niet in de hand, je kan wel best eens op voorhand naar de gynaecoloog gaan om een aantal zaken te laten checken.

 

 

Heb jij je Startbedrag al aangevraagd? Je hebt recht op € 1.190,68 voor je kindje.
Startbedrag aanvragen

Waarom een vooronderzoek zo belangrijk is

1. Zwangerschapsvooronderzoek

Het zwangerschapsvooronderzoek laat meteen toe je gewicht, bloeddruk en algemene conditie na te gaan. Dat is nodig om tijdens en na de zwangerschap een vergelijking te kunnen maken.

2. Rubella

Het vooronderzoek is ook een perfect moment om na te gaan of je vaccinatiestatus in orde is. Rubella (rodehond) bijvoorbeeld, is een eerder banale kinderziekte. Maar, als je het als aanstaande moeder oploopt tijdens de eerste vier maanden van je zwangerschap, dan bestaat er een ernstige kans op afwijkingen bij de foetus. Tegenwoordig is gelukkig bijna iedereen in Vlaanderen en Nederland als kind gevaccineerd tegen die ziekte. Door de globalisering zijn er echter steeds meer uit landen waar de vaccinatieprogramma’s minder goed zijn ingeburgerd en die mogelijk niet beschermd zijn. Voor je zwanger bent, zal men nagaan of je beschermd bent tegen rubella. Meestal is dat het geval. Ben je niet beschermd? Dan is vaccinatie het beste idee. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het griepvaccin, gaat het hier om een vaccin met levende virussen. Dus opgelet, je moet dan ook drie maanden wachten met zwanger worden.

3. Toxoplasmose

Dit is een parasitaire infectieziekte met de kat als hoofdgastheer, waarover men ook veel spreekt. Ben je hier nog niet tegen beschermd? Dan kan je eenvoudige maatregelen nemen om het te voorkomen.

4. Cytomegalie

Hetzelfde kan gezegd worden over cytomegalie, een virale infectieziekte. Ook hier kunnen eenvoudige preventieve maatregelen je heel veel stress besparen.

 

5. Exact begin van je zwangerschap

Een ander, heel belangrijk aspect van het vooronderzoek is dat je toestaat het exacte begin van de zwangerschap te achterhalen, zodra het zover is. Men bepaalt dan wanneer je laatste menstruatie was. Want daaruit kan de dokter afleiden hoe ver je bent als je uiteindelijk zwanger bent. Ken je het begin? Dan kan je gemakkelijker een juiste schatting maken van de bevallingsdatum en zwangerschapsduur. Zonder die juiste duur te kennen kom je veel minder te weten uit het medisch onderzoek. Op vier maanden worden er namelijk andere parameters verwacht dan bijvoorbeeld op zes maanden.

 


Checklist: veilig zwanger worden doe je zo

Natuurlijk moet je eerst ook nog zwanger worden. En dat is iets wat je niet kan afdwingen. Maar het helpt wel om op een paar eenvoudige dingen te letten:

 

  • Leef zo gezond mogelijk.
  • Zorg ervoor dat je voeding evenwichtig genoeg is en voldoende foliumzuur bevat (of neem een supplement) om het risico op een kind met een open rug te verminderen.
  • Vermijd toxische stoffen via roken, drugs en alcohol.

Hoeveel foliumzuur heb je nodig?

Bladgroenten, koolsoorten, volkorenproducten, kaas, eieren en citrusvruchten bevatten veel foliumzuur. Jammer genoeg is foliumzuur een erg onstabiele vitamine die gemakkelijk wordt afgebroken tijdens het koken van de voeding. Ben je echt van plan om zwanger te worden? Dan neem je best dagelijks een supplement van 0,4 milligram zodra je stopt met contraceptie. Blijf het supplement de eerste drie maanden van de zwangerschap innemen.

 


 

Deze onderwerpen vind je wellicht ook leuk

  • Alles wat je wil weten over een IVF-traject voor je eraan begint(ivf-traject)
  • Wat komt er allemaal kijken bij een adoptie?(adoptie-adoptieverlof-startbedrag-adoptiepremie)