Startbedrag aanvragen tijdens je zwangerschap

Als je zwanger bent komt er veel tegelijk op je af. Denk maar aan afspraken met de verloskundige, de baby uitzet en praktische zaken zoals het startbedrag aanvragen. Emily van MyFamily gidst je doorheen je zwangerschap

Wanneer tijdens de zwangerschap vraag je het startbedrag aan?

Je kan het startbedrag al aanvragen tijdens je zwangerschap. We vragen je enkel een zwangerschapsattest waarop staat dat je minstens 5 maanden zwanger bent. Heb je nog geen zwangerschapsattest? Je mag ons dit ook later ook nog via mail op info@myfamily.be bezorgen. Je ontvangt het startbedrag dan 2 maanden voor je vermoedelijke bevallingsdatum. Dit attest mag ingevuld worden door je vroedvrouw, arts of gynaecoloog.

Een checklist voor je bevalling

Ben je op zoek naar een praktisch overzicht wat je allemaal moet regelen tijdens je zwangerschap? Van verloskundige zoeken, je ziekenfonds checken, je aanmelden voor kraamzorg en ga zo maar verder. Je vindt op deze pagina een handige to do list voor je zwangerschap per trimester.

Checklist voor na de geboorte?

Daar is je kindje! Bij MyFamily weten we dat je nu niets liever doet dan je kleintje vertroetelen en omringen met de beste zorgen, maar er moeten ook enkele administratieve zaken geregeld worden. Om het jou zo gemakkelijk mogelijk te maken, hebben we een handig geheugensteuntje opgesteld.

Breng alles in orde na de geboorte

Wat als je zwangerschap niet loopt als verwacht?

Een zwangerschap en een bevalling lopen niet altijd zoals je het zou verwachten. Zo sta je voor een verrassing die je niet had verwacht of kan er soms iets mislopen.

Denk maar aan:

  • een tweeling of meerling. Zorg ervoor dat op het zwangerschapsattest dat je bij je aanvraag voor je Startbedrag voegt staat dat je een meerling verwacht. Bezorg ons na de geboorte voor elk kindje ‘het geboortebewijs om het Startbedrag te ontvangen’.
  • een kindje met een specifieke ondersteuningsbehoefte. Meld dit aan onze Groeipakketcoaches, zij kijken samen met jou of je in aanmerking komt voor een zorgtoeslag.
  • bevallen in het buitenland. Er zijn heel wat internationale richtlijnen die de toekenning van het Startbedrag regelen. Neem contact op met onze Groeipakketcoaches en zij kijken of je er recht op hebt.
  • een stilgeboren kind. Dit is een nare gebeurtenis, maar kan helaas gebeuren. Wij wensen jou en je gezin heel veel sterkte toe. Als je zwangerschap minstens 180 dagen heeft geduurd, dan heb je recht op een Startbedrag. Via de gemeente verkrijg je een attest, dit kan je ons best per mail of per post bezorgen.

Startgesprek met Kind en Gezin

Heb je het Startbedrag aangevraagd? Dan bieden wij jou ook een startgesprek met Kind en Gezin aan. Zo kan je tijdens je zwangerschap al kennismaken met jouw Kind en Gezin-team. Zij helpen jou en je gezin gratis en vrijwillig met professionele hulp en advies tijdens de eerste drie jaar. Meer informatie vind je op Groeipakket.be/startgesprek-Kind-en-Gezin. Je kan hen ook zelf contacteren via 078 15 01 00.

Hoogzwanger? Hoog tijd voor moederschapsverlof!

Werknemers en ambtenaren hebben recht op vijftien weken moederschapsverlof. Daarvan kan je al zes weken opnemen voor de bevalling. Het is in ieder geval verplicht om één week prenatale rust te nemen. Als zelfstandige mama mag je drie tot twaalf weken moederschapsrust opnemen, je kiest zelf hoeveel. Lees hier alles over moederschapsrust voor zelfstandige mama’s.

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk

Zwangerschapkwaaltjes

Tips om zwangerschapskwaaltjes te verminderen

Lees meer
Baby's spelen in de kinderopvang

Wanneer zoek ik een crèche?

Lees meer
Voeding tijdens de zwangerschap

Wat mag je wel en niet eten tijdens je zwangerschap?

Lees meer