Pleegzorg: dit moet je weten voordat je pleegouder wordt
Overweeg je om pleegouder te worden? Dat is een prachtig voornemen. Tegelijk is het ook een grote verantwoordelijkheid die veel van je vraagt. Je wil dus zeker niet over één nacht ijs gaan. In deze blog vertellen we je wat je moet weten voordat je daadwerkelijk de stap zet.
Wat is pleegzorg?
Pleegzorg is een vorm van zorg waarbij kinderen die niet bij hun biologische ouders kunnen wonen, worden opgevangen door andere mensen: de pleegouders. Dit kan voor een korte tijd zijn, bijvoorbeeld als de ouders tijdelijk niet zelf voor hun kind kunnen zorgen; of voor een langere periode, zelfs tot het kind volwassen is. Pleegzorg is erop gericht om kinderen een veilige en stabiele omgeving te bieden waarin ze kunnen opgroeien.
Pleegzorg is niet hetzelfde als adoptie, waarbij een kind juridisch onderdeel wordt van het gezin van de adoptieouders. Hierdoor krijgt een kind dezelfde wettelijke rechten en verantwoordelijkheden als een biologisch kind van de adoptieouders. Soms kan je wel een pleegkind adopteren dat al enige tijd deel uitmaakt van je gezin. Hier lees je meer over de adoptievoorwaarden en het Startbedrag adoptie in België.
Hoe word je pleegouder?
Het proces om pleegouder te worden, is in ons land vrij rechtlijnig, maar het vereist wel toewijding en geduld. Deze 4 stappen moet je doorlopen:
- Informatiebijeenkomst: tijdens een informatiesessie krijg je een beeld van wat pleegzorg inhoudt en wat er van pleegouders wordt verwacht. Hier kan je al je vragen stellen. Voor het volgen van een sessie, neem je contact op met een pleegzorgdienst in je buurt.
- Aanmelding: ben je na de informatiebijeenkomst nog altijd geïnteresseerd, dan kun je je aanmelden bij de pleegzorgdienst.
- Voorbereidingstraject en screening: na je aanmelding volgt er een beoordelingsperiode. Via een reeks gesprekken bekijkt de pleegzorgorganisatie of je geschikt bent om pleegouder te worden. Ook volgt er een huisbezoek. Daarnaast krijg je een training om je voor te bereiden op je rol als pleegouder.
- Matching: Krijg je de goedkeuring om pleegouder te worden, dan word je gematcht met een kind dat past binnen jouw gezin.
3 zaken waarmee je te maken krijgt als pleegouder
Als pleegouder kan je het verschil maken in iemands leven, maar het komt ook met veel verantwoordelijkheden. Vooraleer je in dat proces duikt, zijn er een paar dingen die je moet weten:
- Tijdsinvestering: voor een pleegkind zorgen, kost tijd. Er is de dagelijkse zorg, maar ook extra afspraken zoals contact met de biologische ouders, schoolgesprekken en afspraken met hulpverleners.
- Emotionele impact: pleegzorg kan emotioneel zwaar zijn. Pleegkinderen hebben vaak moeilijke situaties meegemaakt. Dit kan leiden tot gedragsproblemen of emotionele problemen. Ook kan het lastig zijn als een pleegkind teruggaat naar zijn of haar biologische ouders.
- Ondersteuning: gelukkig sta je er niet alleen voor. Je krijgt ondersteuning van de pleegzorgorganisatie en er zijn ook verenigingen waar je terecht kan voor advies en steun van andere pleegouders. Als financiële ruggensteun kent de overheid ook de pleegzorgtoeslag toe.
Informeer je goed
Vooraleer je eraan begint, is het belangrijk om je goed te informeren en na te denken over wat pleegzorg voor jou en je gezin betekent. Maar de beloning is groot. Als pleegouder maak je een enorm verschil in het leven van een kind. Overweeg je om pleegouder te worden, neem dan contact op met een pleegzorgdienst in jouw regio voor meer informatie en ondersteuning.
Andere mogelijkheden
Kunnen jij en je partner geen kinderen krijgen, dan is pleegzorg een van de opties om je kinderwens toch te vervullen. Ontdek nog alternatieven wanneer natuurlijk zwanger worden niet lukt.