Hospitalisatieverzekering: zorg voor mama en kind

 

 

Bevallen is een bijzondere maar vaak ook dure gebeurtenis. Vooral de medische kosten kunnen hoog oplopen, zoals bij elke ziekenhuisopname. Een hospitalisatieverzekering helpt de financiële last te verlichten. Maar wat houdt zo'n verzekering precies in en waarom zou je er een afsluiten?

 

 

Wat is een hospitalisatieverzekering?

Een hospitalisatieverzekering is een aanvullende zorgverzekering die de kosten dekt van een ziekenhuisopname, zoals bij een ongeval, ziekte of bevalling. Deze verzekering komt bovenop je verplichte zorgverzekering en dekt kosten die je basisverzekering niet vergoedt.

Waarom een hospitalisatieverzekering afsluiten?

De kosten van een ziekenhuisopname lopen snel op. Met een hospitalisatieverzekering ben je verzekerd tegen deze bijkomende kosten, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over onverwachte medische rekeningen tijdens je zwangerschap of bevalling.

Let op! Een hospitalisatieverzekering afsluiten kan lang duren. Reken op 6 maanden. Dat betekent dat je het best al vóór je zwangerschap je hospitalisatieverzekering afsluit. Anders worden de kosten voor je zwangerschap, bevalling en eventuele gezondheidsproblemen erna niet vergoed.

Welke kosten dekt een hospitalisatieverzekering?

Er zijn verschillende soorten hospitalisatieverzekeringen, zoals individuele verzekeringen, gezinsverzekeringen of verzekeringen via je werkgever. Niet elke hospitalisatieverzekering dekt dezelfde kosten. Kijk dit dus goed na. In het algemeen gaat het om de volgende kosten*: 

  • de bevalling en het verblijf in het ziekenhuis
  • medische behandelingen en onderzoeken
  • medicijnen en medische hulpmiddelen
  • nazorg en revalidatie

De premies variëren naargelang de aanbieder, de dekking en het eigen risico. Gemiddeld betaal je tussen de 10 en 30 euro per maand.


* Let op: de informatie in dit artikel is algemeen en kan afwijken van de voorwaarden en dekkingen van specifieke verzekeraars. Raadpleeg altijd de polisvoorwaarden of neem contact op met je verzekeraar voor meer informatie.

Moet je een hospitalisatieverzekering na de geboorte behouden?

Het is niet verplicht om de hospitalisatieverzekering na de bevalling te behouden, maar het is wel aan te raden. Een hospitalisatieverzekering biedt namelijk ook dekking voor toekomstige ziekenhuisopnames, zoals bij ziekte of een ongeval. Bovendien dekken sommige verzekeringen ook de kosten bij een ziekenhuisopname van je kindje als je het binnen de 3 maanden na de geboorte mee opneemt in je polis. Neem hiervoor contact op met je mutualiteit. 

Ga goed van start met je startbedrag

Kindje op komst? Dan kan je elke financiële steun gebruiken. In Vlaanderen krijgt elk gezin een eenmalig Startbedrag bij de geboorte van zijn kind. Wij zorgen ervoor dat het geld op je rekening komt.

Vraag je startbedrag aan

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk

Hoeveel kost een bevalling?

Hoeveel kost een bevalling in België?

Lees meer
In orde voor de geboorte

9 dingen die je in orde moet maken voor de geboorte

Lees meer
Pleegouder worden

Pleegzorg: dit moet je weten voordat je pleegouder wordt

Lees meer