Calcium en zwangerschap: tekort herkennen en voorkomen
Tijdens je zwangerschap mag je het mineraal calcium niet over het hoofd zien. Calcium speelt namelijk een essentiële rol bij de ontwikkeling van de botten en tanden van je baby, én bij zelf gezond blijven. Maar wat zijn de symptomen van een calciumtekort? In dit artikel leer je de signalen herkennen, en delen we handige tips om ervoor te zorgen dat je voldoende calcium binnenkrijgt tijdens je zwangerschap.
Waarom is calcium zo belangrijk tijdens de zwangerschap?
Calcium is een mineraal dat verantwoordelijk is voor de opbouw van sterke botten en tanden bij je baby. Tijdens de zwangerschap heeft je baby dus calcium nodig voor een optimale ontwikkeling.
Als je onvoldoende calcium binnenkrijgt, dan kan je baby het mineraal onttrekken aan jouw eigen lichaam en zo toch die behoefte invullen – maar dat is voor jouw botten verre van ideaal. Zorg er dus voor dat je elke dag de aanbevolen dosis calcium inneemt (zie hieronder) om zowel jezelf als je baby te beschermen.
Hoe herken je een calciumtekort?
Een calciumtekort kan diverse symptomen veroorzaken. Sommige daarvan kunnen te maken hebben met de veranderingen die je lichaam sowieso ervaart tijdens de zwangerschap. Toch zijn er enkele waarschuwingssignalen om op te letten:
- regelmatige krampen en spierpijn;
- tandbederf en andere tandproblemen die ontstaan zijn sinds het begin van de zwangerschap;
- verhoogde bloeddruk. Hou deze extra goed in de gaten, want dit kan – samen met eiwitten in de urine – wijzen op een zwangerschapsvergiftiging.
Twijfel je over de ernst van een bepaald symptoom? Contacteer dan altijd je huisarts, vroedvrouw of gynaecoloog.
Tips om voldoende calcium binnen te krijgen tijdens de zwangerschap
Zwangere vrouwen hebben iedere dag 1000 mg calcium nodig. Dat komt ongeveer overeen met 2 à 3 glazen melk of 2 (volkoren) boterhammen met kaas.
Zuivelproducten zijn in het algemeen uitstekende bronnen van calcium. Kies bij voorkeur voor magere of halfvolle varianten om de inname van verzadigd vet te beperken. Geen fan van melk, yoghurt of kaas? Gelukkig heb je ook andere mogelijkheden om je calciumbehoefte in te vullen:
- Donkergroene bladgroenten: spinazie, boerenkool en broccoli zijn rijk aan calcium. Voeg deze groenten toe aan je maaltijden voor een extra calciumboost.
- Noten en zaden: amandelen en chiazaad zijn geweldige calciumrijke tussendoortjes.
- Verrijkte voedingsmiddelen: ontbijtgranen en plantaardige melk worden vaak verrijkt met calcium; controleer zeker hun etiketten.
- Supplementen: als je moeite hebt om voldoende calcium uit je voeding te halen, overleg dan met je verloskundige of gynaecoloog of je calciumsupplementen kan nemen.
Een glansrol voor vitamine D
Vitamine D helpt je lichaam om de calcium (en andere mineralen) in je voeding beter op te nemen. Je lichaam maakt deze vitamine aan door blootstelling aan zonlicht. Om een tekort te vermijden, en je calciumopname een duwtje in de rug te geven, kan je kiezen voor dagelijkse vitamine D-supplementen.
Een conclusie over calcium
Calcium is van cruciaal belang voor een gezonde zwangerschap en een goede ontwikkeling van je baby. Een calciumtekort kan problemen veroorzaken voor jullie twee, dus zorg ervoor dat je bewuste keuzes maakt in je voedingspatroon.
Kies voor calciumrijke voedingsmiddelen, overweeg supplementen indien nodig en bespreek eventuele zorgen met je huisarts, vroedvrouw of gynaecoloog. Door goed voor jezelf en je baby te zorgen, leg je de basis voor een gezonde start voor jullie beiden.
Dankzij MyFamily krijg je alvast geen tekort aan informatie, tips en advies. Je kan bovendien altijd vertrouwen op een juiste uitbetaling van het Groeipakket, zodat jij je kindje kan omringen met de best mogelijke zorg.
Vraag vandaag je startbedrag aan om ook een deel te worden van onze hechte familie.