Mijn baby slaapt niet goed: wat nu?
Als ouder kun je ernaar uitkijken: het moment dat je baby eindelijk een hele nacht doorslaapt. Maar wat als dat moment uitblijft? Wat als je baby moeite heeft met in slaap vallen, onrustig is of vaak wakker wordt? In deze blog ontdek je waarom je baby misschien niet goed slaapt. Meer zelfs, we geven ook vijf tips om de slaapkwaliteit van je kleintje te verbeteren.
First things first: hoeveel slaap heeft een baby of kind nodig?
Voordat we bespreken hoe je het slaapritme van je kind verbetert, is het goed om te weten hoeveel slaap je kind eigenlijk nodig heeft.
- Pasgeboren baby’s: 16 tot 20 uur per dag
- Zuigelingen: 13-14 uur per dag
- Peuters: 12-13 uur per dag
- Kleuters: 10-11 uur per dag
Wil je meer in detail weten? Bekijk dan hoeveel slaap heeft je kind nodig.
Waarom slaapt mijn baby niet goed?
Dat je baby slecht slaapt, kan aan verschillende dingen liggen. Misschien heeft je baby honger, last van krampjes of voelt hij of zij zich gewoon niet lekker. Maar houd ook zeker rekening met het slaapritme, dat verandert naarmate je baby ouder wordt.
5 tips voor een betere slaap van jouw baby
Tip 1: zorg voor een consistent slaapritueel
Kies een vast slaapritueel voordat je je baby naar bed brengt. Zing een slaapliedje, lees een verhaaltje voor, knuffel een tijdje … Door telkens dezelfde routine te volgen, weet je baby dat het tijd is om te gaan slapen. Je kan al vanaf de eerste dag met dit ritueel starten. Slaapt je baby op den duur ook overdag in zijn of haar bedje, ook dan kan je het ritueel volgen.
Tip 2: creëer een donkere en rustige kamer
Zorg voor een donkere kamer waar zo weinig mogelijk lawaai is. Hang verduisterende gordijnen op, zet een zacht muziekdoosje op als achtergrondgeluid of plaats op genoeg afstand een speaker met op laag volume witteruisgeluiden. Geef je baby ook een comfortabel bedje . Denk aan een goed matras, een zachte deken en een knuffel om tegenaan te liggen.
Wil je als nieuwe ouders een babykamer inrichten? Volg dan onze basics.
Tip 3: let op vermoeidheidssignalen
Baby's vertonen vaak bepaalde tekenen wanneer ze moe beginnen te worden. Door deze signalen te herkennen, kan je je baby naar bed brengen voordat hij of zij oververmoeid raakt. Belangrijk, want vaak raken oververmoeide baby’s nog minder goed in slaap. Enkele signalen zijn:
- in de ogen of langs de oren wrijven
- geeuwen
- jengelen
- bleek worden
- rode wangen en oren krijgen
Tip 4: vermijd overstimulatie
Baby's kunnen snel overprikkeld raken. Probeer een rustige en kalme sfeer te creëren vooraleer het bedtijd is. Zet bijvoorbeeld de televisie of de muziek uit voordat je baby gaat slapen.
Tip 5: test of inbakeren effect heeft
Baby’s bewegen veel, waardoor ze zichzelf wakker kunnen houden. Ingebakerde baby’s voelen zich geborgen en kunnen minder bewegen. Hierdoor kunnen ze beter in slaap vallen en ook beter doorslapen. Maar let op: baker je kind alleen in op advies van een arts of verloskundige en volg daarbij hun richtlijnen.
Vraag het Groeipakket aan
Ieder gezin in Vlaanderen is uniek. We hebben allemaal onze eigen verhalen, passies en dromen. Toch is er ook iets dat ons verbindt: de wens om een warme omgeving te creëren voor onze kinderen. Daar draagt MyFamily graag aan bij. Vraag vandaag nog je Groeipakket aan, en word ook deel van onze familie.