Vraag hier je Startbedrag of kraamgeld aan

Kom hier alles te weten over het Startbedrag, vroeger gekend als kraamgeld of geboortepremie.

Je Startbedrag aanvragen

Het Startbedrag, vroeger kraamgeld of geboortepremie, is een eenmalig bedrag van 1.214,49 euro. Je  krijgt dit wanneer je een kindje verwacht. Verwacht je een tweeling of meerling? Dan krijg je 1.214,49 euro per kindje dat in jouw gezin komt. Je krijgt dit Startbedrag vanaf 2 maanden voor de geboorte van je baby. Daarmee kan je jouw kleintje een mooie start in het leven geven.

Hoe kan je Startbedrag of kraamgeld aanvragen?

Je kan je Startbedrag aanvragen van zodra je vijf maanden zwanger bent tot na de geboorte van je kindje. Bang dat je de aanvraag zal vergeten wanneer het moment daar is? Breng MyFamily zo snel mogelijk op de hoogte van het heugelijke nieuws en wij bezorgen je een geheugensteuntje wanneer het tijd is om je Startbedrag aan te vragen.

 

Kraamgeld aanvragen is heel eenvoudig en duurt 4 minuutjes. Je klikt gewoon op onderstaande knop en vult jouw gegevens in. Je hebt enkel je identiteitskaart nodig en een zwangerschapsattest. Heb je geen attest? Geen probleem, je kan dit ook later aan ons bezorgen. Is je kindje al geboren? Voeg dan het geboortebewijs toe dat je van de gemeente ontving. Wij doen daarna de rest voor jou.

Startbedrag aanvragen

Startbedrag aangevraagd? Dan brengen de Groeipakketcoaches van MyFamily alles voor jou in orde. Je mag gerust zijn: je ontvangt je geboortepremie stipt en correct.

Doe je liever geen digitale aanvraag? Download dan dit aanvraagformulier en bezorg het ons ingevuld terug per post of per mail

In dit filmpje zetten we alles nog even op een rijtje.

 

Wanneer moet je het Startbedrag (kraamgeld) aanvragen?

Je kan jouw Startbedrag aanvragen zodra je vijf maanden zwanger bent, wanneer je maar wil.

We kunnen immers het Startbedrag pas uitbetalen wanneer we een doktersattest ontvangen waarop staat dat je minstens vijf maanden zwanger bent. Je kan MyFamily al wel vroeger laten weten dat er een kindje op komst is. Wij herinneren je er dan aan wanneer je bij jouw arts, vroedvrouw of gynaecoloog moet aankloppen voor het zwangerschapsattest.

Wanneer ontvang je het Startbedrag (kraamgeld of geboortepremie)?

Vroeg je jouw Startbedrag aan? En bezorgde je ons een doktersattest waarop staat dat je minstens vijf maanden zwanger bent? Dan staat de geboortepremie ten vroegste twee maanden voor de vermoedelijke geboortedatum van je kindje op je rekening. 

Geboortepremie aanvragen

Startbedrag of geboortepremie aanvragen, check! Wat nu?

Aftellen tot je jouw oogappel in je armen kan houden uiteraard. In afwachting kan je de komst van jouw kleintje alvast tot in de puntjes voorbereiden. Daar hebben we een handige zwangerschapschecklist voor gemaakt met alle to-do’s voor én na de geboorte.

 

Je hoeft alle taakjes op de checklist niet in je eentje te doen. Weet dat je tijdens je zwangerschap op heel wat hulp kan rekenen – al weet je misschien nog niet waar alle helpende handjes te vinden zijn. Daarom hebben we een handige gids samengesteld met heel wat getuigenissen en tips van ouders zoals jij. Vraag onze gids hier gratis aan.

Hoeveel Startbedrag, kraamgeld of geboortepremie krijg je?

 

Vlaanderen

Brussel

Wallonië

Eerste kindje
1.214,49 euro
1.238,82 euro
1.214,51 euro
Volgend kindje
1.214,49 euro
563,10 euro
1.214,51 euro

Let op: Dit zijn de huidige bedragen. De bedragen indexeren elk jaar in september. Het is dus mogelijk dat je een ander bedrag ontving als je kindje voor september werd geboren.

Geboortepremie aanvragen

Wat is het verschil tussen een Startbedrag, geboortepremie en kraamgeld?

Eigenlijk zijn er weinig verschillen. Het gaat in de drie gevallen om een premie die je krijgt bij de geboorte van je kindje. Zo kan je jouw baby van in het begin alle kansen geven.

 

De benaming, bedragen en regels zijn wel verschillend afhankelijk van in welke regio je woont. In Vlaanderen is Startbedrag de nieuwe naam voor wat we vroeger kraamgeld of geboortepremie noemden.

 

In Brussel en Wallonië spreken we nog steeds over kraamgeld.

Wat doe je na de geboorte van je kindje?

Je vroeg een Startbedrag (kraamgeld of geboortepremie) aan voor de geboorte

Dan kan je op beide oren slapen. Wij krijgen een seintje van jouw gemeente wanneer je kindje is geboren. Vervolgens starten we automatisch de uitbetaling van je Groeipakket.

Benieuwd hoeveel jouw groeipakket bedraagt? Bereken hier jouw Groeipakket

 

Je vroeg nog geen geboortepremie aan voor de geboorte

Zelfs als je kindje al geboren is, kan je nog een Startbedrag (kraamgeld) aanvragen. Dat doe je eenvoudig via dit online formulier. Het Startbedrag vind je daarna snel op jouw rekening. We brengen ook meteen de uitbetaling van je groeipakket in orde vermits je kindje al geboren is.

Je Startbedrag of Groeipakket aanvragen bij MyFamily is een goed idee

Zo krijg je namelijk alle centjes waar je voor jouw gezin recht op hebt.

 • Verwacht je een kindje? Deze eenmalige geboortepremie voor elk kind is een onderdeel van het Groeipakket. Zodra je jouw kindje in je armen kan sluiten, ontvang je automatisch elke maand je Groeipakket. Dat hoef je niet aan te vragen. Vraag je Startbedrag aan
 • Ontvang je nog geen groeipakket en vroeg je geen Startbedrag aan? Dan kan je hier een Groeipakket aanvragen.
TIP! Wil je net zoals onze 177.853 gezinnen op de hoogte blijven van alle nieuwtjes over het Groeipakket? Schrijf je dan zeker in voor onze digitale Groeipakketkrant. Abonneer je nu

Veelgestelde vragen

 • Wat hou je bij de hand om een Startbedrag aan te vragen?

  Een Startbedrag (geboortepremie) aanvragen is heel eenvoudig. We hebben enkel info nodig van de toekomstige mama, zoals een rijksregisternummer, rekeningnummer en contactgegevens. Wil je het Startbedrag voor je bevalling ontvangen? Bezorg ons dan een doktersattest zodra je vijf maanden zwanger bent met daarop met de vermoedelijke geboortedatum. Vraag hier online je Startbedrag aan.

 • Wie kan een Startbedrag (kraamgeld) aanvragen?

  De toekomstige mama, papa of meeouder kan het Startbedrag aanvragen. Dat kan al zodra je weet dat je een kindje verwacht. We betalen de geboortepremie ten vroegste twee maanden voor de vermoedelijke geboortedatum.

 • Wat als mijn zwangerschap anders loopt dan verwacht?

  Als je je kindje vroegtijdig verliest na een zwangerschap van minstens 180 dagen, kan je ook een Startbedrag ontvangen. Je kan bij de bevolkingsdienst van je gemeente een akte van aangifte van een levenloos kind opvragen. Bezorg ons deze akte.

  Heb je een vraag, maar vond je hierboven het antwoord niet? Wellicht vind je wat je zoekt tussen de andere veelgestelde vragen. Je kan ook een van onze groeipakketcoaches contacteren. Zij staan voor je klaar.