Alles over het Groeipakket

In Vlaanderen heeft ieder kind recht op een Groeipakket. Bij MyFamily zorgen we voor een stipte uitbetaling van je Groeipakket. Daarnaast bieden we ondersteuning bij het verkrijgen van alle voordelen waar jouw kind recht op heeft.

Wat is het Groeipakket?

Het Groeipakket is het bedrag dat je als ouder maandelijks ontvangt voor de verzorging en opvoeding van je kind(eren). Het Groeipakket bestaat uit verschillende toeslagen. Zo wil de overheid alle gezinnen een financieel duwtje in de rug geven.

 

Het Groeipakket is de nieuwe benaming voor de kinderbijslag in Vlaanderen. Sinds 1 januari 2019 heeft elke regio in België zijn eigen kinderbijslagregeling. Voor de kinderen in Vlaanderen betekent dit het volgende:

  • Kinderen die zijn geboren vóór 1 januari 2019 behouden de bedragen van hun kinderbijslag. Onder bepaalde voorwaarden kunnen ze wel rekenen op extra ondersteuning uit het Groeipakket. 
  • Kinderen die zijn geboren vanaf 1 januari 2019 krijgen een Groeipakket op maat van hun noden (nieuw kinderbijslagsysteem). 
Ontdek de regeling van elke regio in België

 

Waaruit bestaat het Groeipakket?

Het Groeipakket bestaat uit:

Bereken zelf hoeveel Groeipakket je ontvangt

Het bedrag is afhankelijk van jouw specifieke situatie. Afhankelijk van de geboortedatum van je kind(eren), je gezinssituatie en je gezinsinkomen ontvang je een bepaald bedrag. Hier vind je een overzicht van alle bedragen in het Groeipakket.

 

Ben je nieuwsgierig naar het bedrag dat jij gaat ontvangen? Via onze handige Groeipakket calculator bereken je in enkele eenvoudige stappen jouw Groeipakket. Ga snel naar onze Groeipakket Calculator en doe de berekening!

Alles over het Groeipakket aanvragen in Vlaanderen

Wie vraagt het Groeipakket aan?

Voorheen werd de kinderbijslag geregeld via de werkgever, maar tegenwoordig is het jouw eigen verantwoordelijkheid om het Groeipakket aan te vragen. Deze aanvraag staat open voor beide ouders. Als je al een startbedrag hebt aangevraagd, dan wordt je Groeipakket automatisch geactiveerd.

 

Echter, als je verhuist naar Vlaanderen vanuit het buitenland of een andere regio in België, zijn er aanvullende stappen die je moet volgen. Je kan online je Groeipakket aanvragen of je kan via dit aanvraagformulier eenvoudig jouw aanvraag in orde brengen.

Verwacht je momenteel een kindje?

Dien een aanvraag in voor het startbedrag, hetzij online of via een papieren formulier. Volg simpelweg de stappen in onze gebruiksvriendelijke tool, en voor je het weet is alles geregeld! Na deze aanvraag wordt de uitbetaling van je Groeipakket automatisch verzorgd.

Wanneer gebeurt de uitbetaling van het Groeipakket?

Ten laatste op de 8ste van elke maand ontvang je jouw Groeipakket. Het bedrag dat je krijgt is eigenlijk het Groeipakket van de vorige maand. Een voorbeeld maakt het vast duidelijker: ten laatste op 8 februari krijg je het bedrag voor januari.


Het Startbedrag en de verschillende participatietoeslagen worden daarentegen op verschillende momenten uitbetaald.

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk

Ebox

Ontvang al je MyFamily-documenten via eBox

Lees meer
Me-time voor ouders

Van luiers naar loungen: 'me-time'-ideeën voor ouders

Lees meer
Schermtijd

Zo hou je de schermtijd van je kind onder controle

Lees de tips