Van luiers naar loungen: 'me-time'-ideeën voor ouders

 

 

Met een baby in huis kan het soms voelen alsof je in een rollercoaster zit: een eindeloze combinatie van slapeloze nachten, luiers verversen en voedingen. Met zo veel nieuwe verantwoordelijkheden blijft er vaak weinig tijd voor jezelf over. Toch is wat ‘me-time’ af en toe nodig om jezelf weer op te laden en te zorgen voor je mentale welzijn. Hoe je dit doet? Hier zijn enkele suggesties. 

 

 

Waarom is me-time belangrijk?

Veel jonge ouders voelen zich schuldig als ze wat tijd voor zichzelf nemen. Nochtans is me-time niet alleen goed voor jou, maar ook voor je baby. Je zal merken dat, door regelmatige me-time in te bouwen, je geduld, energie en algemene humeur aanzienlijk verbeteren. Het stelt je in staat om een nog betere ouder te zijn. Kortom: neem die welverdiende tijd voor jezelf – het is essentieel, niet egoïstisch.

Hoe organiseer je me-time praktisch?

1. Maak een schema

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar ook me-time moet je plannen. Zorg dus voor een dagelijkse of wekelijkse routine waarin je specifieke tijd voor jezelf reserveert.

2. Communiceer met je partner

Verdeel de taken met je partner. Als hij of zij thuis is, kan die de zorg voor de baby overnemen terwijl jij je me-time neemt. Ben je een alleenstaande ouder? Schakel dan af en toe de hulp van een vriend(in) of de grootouders in om eens te komen babysitten. Altijd leuk!

3. Maak gebruik van de slaaptijden

Babyslaapjes zijn de perfecte momenten voor wat me-time. Zodra de baby slaapt, kan jij je even terugtrekken en die broodnodige tijd voor jezelf nemen.

4. Bereid alles voor

Of je nu wil lezen, sporten of een hobby wil uitoefenen: zorg dat alles vooraf klaar ligt. Zo heb je alles bij de hand zodra je baby in slaap valt.

5. Wees flexibel

Soms zal je schema niet volgens plan verlopen. Het is belangrijk om flexibel te zijn en je aan te passen aan de behoeften van je baby of andere kleine rakkers in huis. 

5 me-time-ideeën om jezelf op te laden

1. Haal slaap in

Gebruik deze tijd om wat extra slaap te pakken. Het doet wonderen voor je energiepeil en humeur. Eenmaal uitgerust doe je je (huishoud)taken een pak efficiënter en ben je veerkrachtiger tegen stress. 

2. Verwen jezelf

Een bad nemen kan bijvoorbeeld heel ontspannend zijn. Zet rustgevende muziek op, steek een paar kaarsen aan en voeg wat badolie toe. Je komt verfrist en vernieuwd uit het bad, klaar om weer voor je baby te zorgen. Heb je geen bad? Een verkwikkende ochtenddouche helpt even goed.

3. Beweeg 

Lichaamsbeweging is uitstekend voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Of het nu een korte wandeling buiten is, yoga, of een online work-out: bewegen helpt om stress te verminderen en je energieniveau te verhogen.

4. Lees een boek

Lezen is de ideale manier om te ontspannen en je geest te verrijken. Het biedt bovendien een welgekomen afleiding van de dagelijkse routine. Want geef toe, het is zo makkelijk om jezelf te verliezen in een goed verhaal. 

5. Mediteer

Zonder je even af en zoek weer verbinding met jezelf. Zelfs een paar minuten van stilte en concentratie kunnen je geest kalmeren en stress verminderen. Genoeg apps en online gidsen die kunnen helpen om met meditatie te beginnen.

Van luiers naar loungen

Hoewel het ouderschap een boeiende reis is, is het ook belangrijk om af en toe tijd voor jezelf te nemen. Deze 'me-time' helpt je de balans te vinden tussen de zorg voor je baby en voor jezelf. Onthoud: een gelukkige en gezonde ouder betekent doorgaans ook een gelukkige en gezonde baby. Dus geniet maar van die welverdiende me-time, succes!

Vraag het Groeipakket aan

Ieder gezin in Vlaanderen is uniek. We hebben allemaal onze eigen verhalen, passies en dromen. Toch is er ook iets dat ons verbindt: de wens om een warme omgeving te creëren voor onze kinderen. Daar draagt MyFamily graag aan bij.

 

Vraag vandaag nog je Groeipakket aan, en word ook een deel van onze familie.

Groeipakket aanvragen

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk

Zwangerschapsyoga

Zwangerschapsyoga: een echte aanrader

Lees de tips
Sporten tijdens zwangerschap

Onze tips en tricks om te sporten met een bolle buik

Lees meer
Beroep doen op babysit

Beroep doen op een babysit

Lees meer