Alles over het Groeipakket

Lees hier alles over welke bedragen in het Groeipakket zitten, hoe je het Groeipakket kan aanvragen en nog veel meer.

Wat is een Groeipakket?

Een Groeipakket is een financieel steuntje in de rug wat je kan aanvragen voor elk kind in Vlaanderen van tijdens de zwangerschap tot tiener. In een Groeipakket zit een startbedrag (1.214,49 euro), een maandelijkse basisbedrag (minstens 176,66 euro) en extra toeslagen aangepast aan jouw situatie. Perfect om je kinderen de beste start te geven.


Het Groeipakket is de nieuwe benaming voor de kinderbijslag in Vlaanderen. Sinds 1 januari 2019 heeft elke regio in België zijn eigen kinderbijslagregeling. Voor de kinderen in Vlaanderen betekent dit het volgende:

 • Kinderen die zijn geboren vóór 1 januari 2019 behouden de bedragen van hun kinderbijslag. Onder bepaalde voorwaarden kunnen ze wel rekenen op extra ondersteuning uit het Groeipakket. 
 • Kinderen die zijn geboren vanaf 1 januari 2019 krijgen een Groeipakket op maat van hun noden (nieuw kinderbijslagsysteem).
Ontdek de regeling van elke regio in België

Groeipakket bedragen, hoe zijn deze opgebouwd?

Het bedrag van je Groeipakket is afhankelijk van jouw specifieke situatie. Afhankelijk van de geboortedatum van je kind(eren), gezinssituatie en je gezinsinkomen ontvang je een bepaald bedrag. 

Het Groeipakket bestaat uit:

 • Een eenmalig Startbedrag van 1.214,49 euro. Je ontvangt dit bij de geboorte van je kind.
 • Een vast maandelijks basisbedrag. Het basisbedrag hangt af van de leeftijd van je kinderen, de geboortedatum én je gezinssituatie. Het bedrag varieert tussen 101,69 euro en 390,58 euro.
 • Een sociale toeslag. Bovenop het basisbedrag kan je recht hebben op een sociale toeslag. Het bedrag van de sociale toeslag is afhankelijk van je gezinsinkomen en ligt tussen 20,93 euro en 126,66 euro.
 • Participatietoeslagen: daaronder vallen toeslagen zoals de kinderopvangtoeslag (3,50 euro per opvangdag), kleutertoeslag (143,53 euro) en een schooltoeslag (113,17 euro - 3.973 euro)
 • Een schoolbonus, 22,08 euro en 66,24 euro.
 • Zorgtoeslagen: dit zijn maandelijkse toeslagen aangepast naar de situatie van jouw kind. Deze bestaan uit een toeslag voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte, een pleegzorgtoeslag (68,23 euro) en een wezentoeslag (176,65 euro of 141,33 euro).

Wil je meer weten over alle bedragen in een Groeipakket? Neem dan een kijkje op onze pagina ‘Groeipakket bedragen’.

 

Ben je nieuwsgierig naar het bedrag dat jij gaat ontvangen? Via onze Groeipakket Calculator bereken je in enkele eenvoudige stappen jouw Groeipakket. Doe snel de berekening!

Meest gestelde vragen over het Groeipakket in Vlaanderen

Hier vind je een antwoord op de meest gestelde vragen over het Groeipakket (aanvragen, de uitbetaling,..)

 • Wat is het Groeipakket?
  Het Groeipakket is een financiële steun van de Vlaamse overheid voor alle Vlaamse gezinnen met kinderen. Het Groeipakket bestaat uit een startbedrag van 1.214,49 euro, maandelijks basisbedrag van minimaal 101,69 euro en extra toeslagen afhankelijk van je gezinssituatie.
 • Wie vraagt het Groeipakket aan?

  Beide ouders kunnen het Groeipakket aanvragen. Verhuis je naar Vlaanderen, dan kan je online jouw Groeipakket aanvragen of via dit aanvraagformulier alles in orde brengen.

   

  Heb je eerder al een startbedrag aangevraagd, dan start het Groeipakket automatisch na de geboorte van je kind. Je hoeft verder niets meer te doen.

 • Wanneer moet ik het Groeipakket aanvragen?

  Verwacht je een kindje, dan moet je geen Groeipakket aanvragen? Je moet enkel het startbedrag aanvragen. Na de geboorte start het Groeipakket automatisch op.

   

  Heb je al kinderen, maar ontvang je geen Groeipakket? Vraag dan snel jouw Groeipakket aan. Onze groeipakketcoaches brengen alles in orde voor jou.

 • Wanneer gebeurt de uitbetaling van het Groeipakket?

  De uitbetaling van het Groeipakket gebeurt ten laatste de 8e van de volgende maand. Bijvoorbeeld: het Groeipakket van de maand januari wordt ten laatste op 8 februari uitbetaald.

   

  Valt de 8e in een weekend, dan ontvang je het Groeipakket voor het weekend.

 • Hoe kan ik mijn Groeipakket aanvragen?

  Je kan jouw Groeipakket online aanvragen via ons online aanvraagformulier. Doe je liever een aanvraag op papier? Dan kan je hier het aanvraagformulier downloaden. Je mag ons dit document ingevuld per mail naar info@myfamily.be of per post naar MyFamily vzw, Brouwersvliet 4 bus 3, 2000 Antwerpen.

 • Wat is het basisbedrag van het Groeipakket?

  Het basisbedrag in het Groeipakket is het minimale bedrag je maandelijks ontvangt. Het basisbedrag kan veranderen naargelang de geboortedatum en de leeftijd van de kinderen en de gezinssituatie.

   

  Het basisbedrag per maand ligt tussen 101,69 euro en 390,58 euro.

 • Hoe lang ontvang je het Groeipakket en tot welke leeftijd?

  Je ontvangt onvoorwaardelijk het Groeipakket vanaf de geboorte van je kind totdat je kind 18 jaar is geworden. Vanaf de leeftijd van 18 jaar zijn er voorwaarden verbonden aan het Groeipakket. Zodra je kind 25 jaar geworden is stoppen de uitbetalingen van het Groeipakket.

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk

Ebox

Ontvang al je MyFamily-documenten via eBox

Lees meer
Me-time voor ouders

Van luiers naar loungen: 'me-time'-ideeën voor ouders

Lees meer
Schermtijd

Zo hou je de schermtijd van je kind onder controle

Lees de tips