Zo helpt je ziekenfonds je wanneer je een kindje verwacht

 

 

Kindje op komst? Dat is in de eerste plaats een ervaring om van te genieten. Maar het is ook een periode waarin je heel wat administratie moet regelen.

Je ziekenfonds neemt een aantal van die zorgen weg en betaalt een groot deel van je kosten terug.

 

 

In Vlaanderen is het verplicht om je aan te sluiten bij een ziekenfonds (ook wel ‘mutualiteit’ of ‘ziekenkas’ genoemd). In ruil voor een jaarlijkse bijdrage krijg je een deel van je medische kosten terugbetaald.

 

Nog niet aangesloten bij een ziekenfonds? Laat je informeren door het onafhankelijke ziekenfonds Helan of neem contact op met een ander ziekenfonds uit dit overzicht.

Tip

Heb je het financieel moeilijk? Je kan je ook gratis inschrijven bij de Hulpkas voor ziekte- en invaliditeitsvergoedingen (HZIV). Je geniet er alle voordelen van een verzekering bij het ziekenfonds (zoals de terugbetaling van doktersbezoeken), maar niet de extra voordelen voor je kindje (zoals de extra geboorte- of adoptiepremie).

Moederschapsverlof en -uitkering

Je ziekenfonds betaalt dus een deel van je medische kosten terug. Verwacht je een kindje, dan krijg je bijvoorbeeld je doktersbezoeken en (als je een hospitalisatieverzekering afsluit) de rekening van je ziekenhuisverblijf terug.

 

Daarnaast regelt je ziekenfonds deze 3 praktische zaken voor je:

  1. Je krijgt moederschapsverlof. Bezorg na je bevalling een geboorteattest aan je ziekenfonds om te weten wanneer je moederschapsverlof eindigt. Dat attest krijg je van de gemeente waar je je kindje inschrijft. Binnen de 8 dagen na het einde van je moederschapsverlof bezorg je ook daarvan een bewijs aan je ziekenfonds. Hier lees je meer over het moederschapsverlof.

    Adopteer je een kind? Dan heb je recht op adoptieverlof
  2. Je krijgt een moederschapsuitkering tijdens je moederschapsverlof. Die vraag je zo snel mogelijk aan bij je ziekenfonds met een medisch attest waarop je geschatte bevallingsdatum staat. Je ziekenfonds bezorgt je de papieren die jij en je werkgever (of de uitbetaler van je werkloosheidsuitkering) moeten invullen. Hier lees je hoeveel deze uitkering bedraagt.
  3. Je krijgt een geboorte- of adoptiepremie. Dat is een eenmalig bedrag dat bij elk ziekenfonds anders is. Bij Helan is dat bijvoorbeeld 150 euro per ouder. Je krijgt de premie bovenop het Startbedrag, dat voor iedereen gelijk is.

Tip

Je geniet via je mutualiteit nog enkele bijkomende voordelen. Zo krijg je van Helan een extra geboorte- of adoptiepremie van 150 euro en 50% korting in de Helan Zorgwinkel.

Je ziekenfonds betaalt maar een deel van je medische kosten terug. Voor de terugbetaling van je kosten bij een ziekenhuisopname heb je een hospitalisatieverzekering nodig. Dat is bijvoorbeeld zo voor een bevalling.

 

Een hospitalisatieverzekering is niet verplicht, maar raden we sterk aan. Je kosten kunnen anders oplopen tot wel duizenden euro’s, want een ziekenhuisopname is niet goedkoop. Dat is een grote som vergeleken met de beperkte kost van een hospitalisatieverzekering.

 

Soms heb je een hospitalisatieverzekering via je werkgever. Ben je zelfstandige? Informeer dan bij je ziekenfonds of een sociaal verzekeringsfonds zoals Xerius.

Een hospitalisatieverzekering afsluiten kan lang duren. Reken op 6 maanden. Dat betekent dat je het best al vóór je zwangerschap je verzekering afsluit. Anders worden de kosten voor je zwangerschap, bevalling en eventuele gezondheidsproblemen na de bevalling niet vergoed.

Via je hospitalisatieverzekering krijg je dus je ziekenhuisfactuur zo goed als helemaal terugbetaald. Ook de eventuele medicatie die je nodig hebt in de aanloop naar je bevalling wordt vaak terugbetaald. Check vooraf goed de voorwaarden van je verzekering om te weten welke kosten gedekt worden. Houd ook alle aankoopbewijzen van bijvoorbeeld medicatie goed bij.

Tip

Sluit na je bevalling ook je kindje binnen de 3 maanden aan. Zo ben je verzekerd als je kleintje in zijn of haar eerste maanden opgenomen moet worden.

Ga goed van start met je startbedrag

Kindje op komst? Dan kan je elke financiële steun gebruiken. In Vlaanderen krijgt elk gezin een eenmalig startbedrag bij de geboorte van zijn kind. Wij zorgen dat het geld op je rekening komt.

Vraag je startbedrag aan

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk

Mama Hermien

“Ik kon vertrouwen op mijn vroedvrouw vóór, tijdens en na mijn bevalling”

Lees het verhaal van mama Hermien
Mama Emilie

Mama Emilie: “Met een geboorteplan leef je geruster naar je bevalling toe”

Lees meer
Mama Sandra

“Zonder mijn partner en familie was het nooit gelukt”

Lees het verhaal van mama Sandra