Wat regelt een ziekenfonds nog meer dan je hospitalisatieverzekering tijdens je zwangerschap?


Kindje op komst? Dat is in de eerste plaats een ervaring om van te genieten. Maar het is ook een periode waarin je heel wat administratie moet regelen. Je ziekenfonds neemt een aantal van die zorgen weg en betaalt een groot deel van je kosten terug.


Is een aansluiting bij een ziekenfonds verplicht?

In Vlaanderen is het verplicht om je aan te sluiten bij een ziekenfonds (ook wel ‘mutualiteit’ of ‘ziekenkas’ genoemd). In ruil voor een jaarlijkse bijdrage krijg je een deel van je medische kosten terugbetaald.

 

Nog niet aangesloten bij een ziekenfonds? Laat je informeren door het onafhankelijke ziekenfonds Helan of neem contact op met een ander ziekenfonds uit dit overzicht.

Tip

Heb je het financieel moeilijk? Je kan je ook gratis inschrijven bij de Hulpkas voor ziekte- en invaliditeitsvergoedingen (HZIV). Je geniet er alle voordelen van een verzekering bij het ziekenfonds (zoals de terugbetaling van doktersbezoeken), maar niet de extra voordelen voor je kindje (zoals de extra geboorte- of adoptiepremie).

Moederschapsverlof en -uitkering

Je ziekenfonds betaalt dus een deel van je medische kosten terug. Verwacht je een kindje? Dan krijg je bijvoorbeeld je doktersbezoeken en (als je een hospitalisatieverzekering afsluit) de rekening van je ziekenhuisverblijf terug.


Daarnaast regelt je ziekenfonds deze 3 praktische zaken voor je:

  1. Je krijgt moederschapsverlof. Bezorg na je bevalling een geboorteattest aan je ziekenfonds om te weten wanneer je moederschapsverlof eindigt. Dat attest krijg je van de gemeente waar je je kindje inschrijft. Binnen de 8 dagen na het einde van je moederschapsverlof bezorg je ook daarvan een bewijs aan je ziekenfonds. Hier lees je meer over het moederschapsverlof.

    Adopteer je een kind? Dan heb je recht op adoptieverlof.
  2. Je krijgt een moederschapsuitkering tijdens je moederschapsverlof. Die vraag je zo snel mogelijk aan bij je ziekenfonds met een medisch attest waarop je geschatte bevallingsdatum staat. Je ziekenfonds bezorgt je de papieren die jij en je werkgever (of de uitbetaler van je werkloosheidsuitkering) moeten invullen. Hier lees je hoeveel deze uitkering bedraagt.

Hospitalisatieverzekering

De zorgverzekering van je ziekenfonds betaalt maar een deel van je medische kosten terug. Voor de terugbetaling van je kosten bij een ziekenhuisopname heb je een hospitalisatieverzekering nodig, een aanvullende zorgverzekering dus. Dat is bijvoorbeeld zo voor een bevalling.


Een hospitalisatieverzekering is niet verplicht, maar raden we sterk aan. Je kosten kunnen anders oplopen tot wel duizenden euro’s, want een ziekenhuisopname is niet goedkoop. Dat is een grote som vergeleken met de beperkte kost van een hospitalisatieverzekering.


Soms heb je al een hospitalisatieverzekering via je werkgever. Ben je zelfstandige? Informeer dan bij je ziekenfonds of een sociaal verzekeringsfonds zoals Xerius.

Let op! Een hospitalisatieverzekering afsluiten kan lang duren. Reken op 6 maanden. Dat betekent dat je het best al vóór je zwangerschap je hospitalisatieverzekering afsluit. Anders worden de kosten voor je zwangerschap, bevalling en eventuele gezondheidsproblemen erna niet vergoed.

Welke kosten dekt een hospitalisatieverzekering?

Er zijn verschillende soorten hospitalisatieverzekeringen, zoals individuele verzekeringen, gezinsverzekeringen of verzekeringen via je werkgever. Niet elke hospitalisatieverzekering dekt dezelfde kosten. Kijk dit dus goed na. In het algemeen gaat het om de volgende kosten *:

  • de bevalling en het verblijf in het ziekenhuis
  • medische behandelingen en onderzoeken
  • medicijnen en medische hulpmiddelen
  • nazorg en revalidatie

De premies variëren naargelang de aanbieder, de dekking en het eigen risico. Gemiddeld betaal je tussen de 10 en 30 euro per maand.

 

* Let op: de informatie in dit artikel is algemeen en kan afwijken van de voorwaarden en dekkingen van specifieke verzekeraars. Raadpleeg altijd de polisvoorwaarden of neem contact op met je verzekeraar voor meer informatie.


Moet je een hospitalisatieverzekering na de geboorte behouden?

Het is niet verplicht om de hospitalisatieverzekering na de bevalling te behouden, maar het is wel aan te raden. Een hospitalisatieverzekering biedt namelijk ook dekking voor toekomstige ziekenhuisopnames, zoals bij ziekte of een ongeval. Bovendien dekken sommige verzekeringen ook de kosten bij een ziekenhuisopname van je kindje als je het binnen de 3 maanden na de geboorte mee opneemt in je polis. Neem hiervoor contact op met je mutualiteit.

Geboortevoordelen van een ziekenfonds

Een ziekenfonds biedt een breed scala aan voordelen en ondersteuning gedurende je zwangerschap. Welke dat zijn, is voor elk ziekenfonds anders. Vraag dus zeker na waarop jij kan rekenen.

  1. Geboortecadeau: Je krijgt een geboorte- of adoptiepremie. Dat is een eenmalig bedrag dat bij elk ziekenfonds anders is. Bij Helan is dat bijvoorbeeld 150 euro per ouder. Je krijgt de premie bovenop het startbedrag, dat voor iedereen gelijk is.
  2. Prenatale zorg: Ziekenfondsen vergoeden vaak een groot deel van de kosten voor prenatale onderzoeken en consultaties bij je gynaecoloog of verloskundige. Dit omvat echografieën, bloedonderzoeken en andere noodzakelijke prenatale zorg.
  3. Kraamzorg: Na de bevalling kan je hulp krijgen van kraamzorg, die je helpt met de verzorging van je pasgeboren baby en huishoudelijke taken in de eerste dagen na de bevalling op zich neemt. Je ziekenfonds betaalt een deel van deze kosten terug.
  4. Zwangerschapscursussen: Sommige ziekenfondsen vergoeden (gedeeltelijk) de kosten van zwangerschapscursussen, zoals prenatale yoga, zwangerschapsgymnastiek en bevallingscursussen.
  5. Psychologische ondersteuning: Ziekenfondsen bieden vaak ook ondersteuning bij de mentale gezondheid van aanstaande moeders, door bijvoorbeeld de kosten voor consultaties bij een psycholoog te dekken.

Tip

Je geniet via je mutualiteit nog enkele bijkomende voordelen. Zo krijg je van Helan een extra geboorte- of adoptiepremie van 150 euro en 50% korting in de Helan Zorgwinkel.

Ga goed van start met je startbedrag

Kindje op komst? Dan kan je elke financiële steun gebruiken. In Vlaanderen krijgt elk gezin een eenmalig startbedrag bij de geboorte van zijn kind. Wij zorgen dat het geld op je rekening komt.

Vraag je startbedrag aan

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk

Hoeveel kost een bevalling?

Hoeveel kost een bevalling in België?

Lees meer
In orde voor de geboorte

9 dingen die je in orde moet maken voor de geboorte

Lees meer
Pleegouder worden

Pleegzorg: dit moet je weten voordat je pleegouder wordt

Lees meer