Vermoeidheid tijdens de zwangerschap: zo ga je ermee om

 

 

De zwangerschap is een prachtig avontuur, maar kan ook gepaard gaan met vermoeidheid. En die moeheid is volkomen normaal – zeker in je eerste en derde trimester. Je lichaam is namelijk hard aan het werk om je baby gezond te laten groeien, en dat vraagt extra energie. Gelukkig zijn er enkele eenvoudige manieren om die futloosheid aan te pakken. Met onze 7 handige tips geef je je vitaliteit een welkome boost.

 

 

1. Prioriteiten stellen

Het is tijd om je innerlijke perfectionist los te laten en jezelf toestemming te geven om prioriteiten te stellen. Luister naar je lichaam en geest: wat is écht belangrijk voor jou? Het is oké om sommige taken naar de achtergrond te verplaatsen en jezelf rust te gunnen.

2. Rust en slaap

Vermoeidheid is vaak een teken dat je lichaam rust nodig heeft. Zorg er dus allereerst voor dat je ’s nachts voldoende slaapt. Zelfs een extra uurtje kan wonderen doen! Mik op 7 à 8 uur, maar niet langer. Te lang uitslapen maakt je energiedip alleen maar erger.

Ook is er niets fouts met een kort dutje overdag. Creëer een comfortabele slaapomgeving en probeer ontspanningstechnieken zoals ademhalingsoefeningen of zachte muziek om in slaap te vallen.

3. Gezonde voeding

Voeding speelt een cruciale rol bij het opbouwen van energie. Wist je dat je tijdens je zwangerschap per dag ongeveer 300 extra kilocalorieën nodig hebt? Kies daarbij voor gezonde maaltijden en tussendoortjes boordevol vitamines die je lichaam voeden en je bloedsuikerspiegel stabiel houden.


Geef de voorkeur aan verse groenten en fruit, volkoren granen en magere eiwitten. Die laatste vind je onder meer in mager vlees, gevogelte, peulvruchten en vis. Vermijd rauw vlees, rauwe eieren, rauwe vis en niet-gepasteuriseerde zuivelproducten.


Drink voldoende water om gehydrateerd te blijven – 1,5 tot 2 liter per dag. Overleg met je zorgverlener of je bepaalde voedingssupplementen nodig hebt.

4. Beweging en activiteit

Als je moe bent, is het erg verleidelijk om gewoon stil te blijven zitten en helemaal niets te doen. Toch kan lichte lichaamsbeweging je helpen om je energieker te doen voelen. Een rustige wandeling,
zwangerschapsyoga, zwemmen … Allemaal zijn ze uiterst geschikt om je energiepeil op natuurlijke wijze te stimuleren.

 

Twijfel je of een bepaalde sport wel geschikt voor je is als je zwanger bent? Vraag dan raad aan je huisarts, vroedvrouw of gynaecoloog.

5. Hulp en ondersteuning

Je hoeft vermoeidheid tijdens je zwangerschap niet alleen aan te pakken. Familie, vrienden en je partner kunnen allemaal bijdragen om het draaglijker te maken – zeker als je al (kleine) kinderen hebt.

 

Aarzel niet om hulp te vragen bij dagelijkse taken: de schoonmaak, boodschappen, de was, speelgoed opruimen… Besteed die klusjes met een gerust hart uit, zodat jij kan focussen op rust en herstel.

6. Ontspanningstechnieken

Vermoeidheid kan zich ook mentaal uiten. Probeer ademhalings- en ontspanningstechnieken zoals meditatie om je geest tot rust te brengen. Dit kan niet alleen je energieniveau verbeteren, maar ook helpen bij het verminderen van stress.

7. Praat met je zorgverlener

Elke zwangerschap is uniek, en vermoeidheid is normaal tijdens deze bijzondere tijd in je leven. Maar als je vermoeidheid blijft aanhouden en je je zorgen maakt, raadpleeg dan zeker je zorgverlener. Zo kan je onderliggende gezondheidsproblemen uitsluiten, zoals bloedarmoede of schildklierproblemen.

 

Moraal van het verhaal: luister naar je lichaam en wees vriendelijk voor jezelf. Alleen met de juiste ontspanning en zelfzorg pak je vermoeidheid tijdens de zwangerschap efficiënt aan – zelfs tijdens de meest uitdagende momenten.

Tijdens elke fase van je zwangerschap (maar ook ervoor en lang daarna) staat MyFamily voor je klaar met de juiste informatie op het juiste moment.

 

Ook betalen we het Groeipakket op tijd uit, zodat je kindje alles heeft om zorgeloos op te groeien. Word jij ook deel van onze familie? Vraag dan vandaag je startbedrag aan.

Vraag je startbedrag aan

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk

Zwangerschapkwaaltjes

Tips om zwangerschapskwaaltjes te verminderen

Lees meer
Krampen tijdens zwangerschap

Eerste hulp bij kramp tijdens je zwangerschap

Lees meer
Foliumzuurtekort tijdens zwangerschap

Foliumzuurtekort tijdens de zwangerschap: symptomen en gevolgen

Lees meer