Op staycation deze zomer: zo doe je dat

Gaan jullie voor een staycation dit jaar? Met deze leuke tips ervaar je ongetwijfeld ook thuis een ultiem vakantiegevoel

 

Staycation: thuis-blijf-vakantie

Veel gezinnen gaan de zomervakantie wellicht met een dubbel gevoel in. Misschien jij ook wel. Maar dat is niet abnormaal, integendeel. Het coronavirus maakt stilletjes aan terug plaats voor ons ‘normale leven’, maar heeft toch veel roet in het eten gestrooid. Misschien is jullie vakantie intussen geannuleerd? Of hadden jullie plannen die nu niet kunnen doorgaan?

Geen nood: gelukkig kan je ook thuis het ultieme vakantiegevoel creëren en ervaren. “En euh, hoe je dàt nu?”, hoor ik je denken. Wel, ga eens voor een staycation. Een thuis-blijf-vakantie. Want je hoeft echt niet naar de andere kant van de wereld te gaan voor dat zalig vakantiegevoel, die sfeer maak je perfect ook thuis! En nog milieubewust ook. “Vakantie is een mindset, geen bestemming”. Maar met kids in huis of op kamp, werk combineren, je huishouden, … is zo’n mindset niet altijd in 1 2 3 te creëren. Daarom geven wij graag enkele concrete, eenvoudige tips voor een fantastische staycation. Goede reis!

 

 

Tip 1: Focus op rust en genieten tijdens je staycation


Misschien een overbodige tip, maar eigenlijk helemaal niet. Als je thuis blijft is het makkelijk om te vervallen in je dagelijkse routine.

Verplicht jezelf om tijdens deze staycation (hoe lang deze ook duurt: een weekje, twee weken, een dag in de week, een weekend, …) te ontsnappen aan de vaak drukke dagelijkse routines. Let niet té veel op de tijd, hou je niet aan strakke eetschema’s, probeer niet te veel te plannen, … boots je vakantie zo goed mogelijk na ook op dit ‘banale’ valk. Het is perfect mogelijk om een week de was niet te doen, wie weet welke kleren komen er dan terug boven 😉 En een weekje niet strijken never killed nobody. Die laptop van het werk vooral uitlaten.

Maak vooral ook géén to-do-lijst. Laat die laptop van het werk vooral uit. Op vakantie in Frankrijk haal je toch ook niet het tuinhuis leeg, ruim je de zolder of het speelgoed van de kinderen toch ook niet op, doe je toch geen administratie? Maak desnoods één to-do-lijst: een staycation-lijst. Een ontspanningslijst voor jou en de kinderen. Zodat je kan focussen op dat genieten.

 

 

Tip 2: Vrijdag hapjes-als-avondeten

“Happekes!” Lanceer eens een hapjes-als-avondeten-dag in jullie staycation. Of doe het gedurende de hele vakantie. Wat jullie het leukste lijkt om te doen. Zolang het jullie maar in de vakantiestemming brengt. Spreek met de kinderen ook af wat dit inhoudt. Een leuk moment van gezellig samen zijn in feestelijke stemming, veel hapjes, … de kinderen zullen ook in de wolken zijn. Die dag geen aardappelen schillen of in potten moeten roeren, maar wel aperitiefhapjes.

Aperitieven kan zeker ook gezond! Denk maar aan hummus met wortelen, komkommer, een soepje, in stukjes geknipte pitabroodjes of stokbrood met guacamole, groententapenade, … Alles kan, alles mag (zeker tijdens de staycation ;-)). Misschien kan je op zulke momenten je kleinste kinderen wel iets nieuws laten ontdekken?

 

 

Tip 3: Tover een stukje van je tuin of woning om tot vakantieoord

Maak van een plekje in je tuin, je binnenkoer, je terras of een stukje in jullie woning een echte “vakantieplek”. Een vakantiewaardige plek. Installeer bijvoorbeeld een hangmat, kleurrijke lampjes, een tuinstoel, een tapijtje, kleurrijke dekens of kussens, een boek, een meditatieplekje. Als je niet goed weet hoe eraan te beginnen, dan kan je gerust eens een kijkje nemen op Pinterest. Dit kan een plekje zijn waar jij je als mama of papa even in kan terugtrekken. Ook je kinderen kunnen zo’n plekje maken: een speelhoek, een zandbak, een tent, … Je kan ook een muzieklijst samenstellen om die vakantiesfeer nog wat te versterken. Wedden dat die staycation een succes wordt?

Hebben jullie een tuin? Dan is het voor je oudere kindjes misschien wel leuk om een nacht in een tent te slapen. ’s Avonds een kampvuur met mama en papa, marshmallows, … en overnachten. Avontuur verzekerd! Hoewel de kans bestaat dat ze na een paar uurtjes misschien wel terug binnen willen slapen 😉

 

 

Tip 4: Duik samen met de kids de keuken in

Samen koken met het hele gezin, héérlijk! Op vakantie mag er misschien ook eens wat zorgelozer gekokkereld worden, wat meer rommel in de keuken gemaakt worden, … Oké, je hebt wat extra rommel en vuile handjes/handen, maar hoé leuk is samen koken met het hele gezin? Kies bijvoorbeeld eens voor een gerechtje van het land waarop jullie op vakantie zouden gaan, of wel eens willen gaan. Maak zelf pizza’s voor de Italiaanse sfeer, een kaas en wijn/appelsap avond met (héél) krokant stokbrood of maak gewoon samen eens ijsjes, koekjes, brood, … Laat je kinderen het avondeten een keer kiezen: laat ze een menu maken, ga (samen) naar de winkel en eet een driegangenmenu op de wijze van je kinderen! Benieuwd wat er op jullie bord zal verschijnen, smakelijk!

 

 

Tip 5: Op huizenswitch tijdens de staycation!

Geen zorgen, dit is geen tip of reclame om je in te schrijven voor een of ander nieuw televisieprogramma. Dit is wel een tip om je staycation nog wat fijner te maken. Hebben jij en/of je partner vrienden met kinderen die ook eens snakken naar een andere omgeving dan hun eigen woning? Stel eens een huizenswitch voor: wissel een weekend van woning. Ook al zijn dat maar toch ook snakken naar een andere omgeving dan hun woning? Wissel eens een weekendje! Is maar 2 dagen, jullie zijn écht even weg. Zorgt zeker voor een mini-vakantie, en toch dichtbij huis.

 

 

Tip 6: slecht weer? Staycation-cinema dag

We wonen in België. En dat wil zeggen dat zomer niet altijd gelijk is aan zomerweer. Ook juli en augustus hebben onvoorspelbare weersvoorspellingen (waarom zou je het nog ‘voorspellingen’ kunnen noemen? ;-)). Je verwacht je dus maar beter aan enkele grijze dagen of weken. Hopelijk zijn het er niet te veel. Maar ook zo’n dagen kunnen héél gezellig zijn in je staycation! Doe gewoon een “cinema ten huize …” Laat iedereen zelf een film kiezen, maak popcorn of andere lekkere (gezonde) snacks, voorzie een warm of koud drankje, maak de kamer helemaal donker en kruip met z’n allen de zetel in met een groot deken. 3, 2, 1 … En klaar voor een film-marathon!

 

 

 

Tip 7: Kids even weg? GO spontane romantiek!

Zijn de kinderen even op kamp, of bij oma en opa? Fijn, vergeet dan zeker geen quality time met je partner. Ook dat is belangrijk op vakantie, en dus ook op staycation! Zoek je eens iets anders dan een avond gezellig de zetel induiken voor een filmpje?

Doe dan eens alsof jullie op restaurant gaan. Trek mooie kleren aan, maak jullie wat op voor elkaar, zorg voor een lekkere aperitief en laat bijvoorbeeld eten leveren aan huis. Dit kan eens iets ‘specialer’ zijn, maar kan ook evengoed frietjes zijn die jullie dan lekker gek in jullie mooie kleren kunnen opsmullen. Dek de tafel een tikkeltje gezelliger, voorzie wat kaarsjes, gedimde lichten, … Als het mooi weer is kan dat perfect ook buiten op de terrastafel of op een groot picknicklaken in de tuin. Zet wat bijpassende muziek op, en geniet van tijd met elkaar. Of nodig je partner uit voor “een etentje chez moi” en steek zelf zo’n spontane avond in elkaar? Wat je ook doet, sfeer en gezelligheid 10/10!

 

Tot zover enkele tips ter inspiratie van een staycation, van een vakantie IN huis! En zonder dat vakantiegevoel te verliezen. Weet je trouwens wat? Voor een staycation moet je géén koffers maken, géén bergen was te doen nadien, géén lange autoritten te overbruggen met je kinderen, … Elk nadeel heeft zo ook zijn voordelen nietwaar? 😉

 

 

Deze onderwerpen vind je wellicht ook leuk