Tien budgetvriendelijk tips voor een geslaagde staycation met kinderen

 

 

Kies je dit jaar voor een thuisvakantie? Dan geeft Emily van MyFamily je enkele tips voor een onvergetelijke tijd die niet veel hoeft te kosten.

 

 

Toerist in eigen huis

Wil je dit jaar genieten van vakantie zonder de hoge kosten of een verre reis? Dan is een staycation de perfecte oplossing! Een staycation, oftewel een thuisblijfvakantie, kan net zo leuk, ontspannend en avontuurlijk zijn als een verre reis. Bovendien is het beter voor het milieu en je portemonnee. Je vindt hier concrete en eenvoudige tips voor een fantastische staycation. Veel plezier! 

1. Vakantiemodus aan

Zorg ervoor dat je meteen de dagelijkse sleur doorbreekt en zet de vakantiemodus aan. Dat kan bijvoorbeeld door themadagen te bedenken. Van een tropische stranddag tot een avontuurlijke safari, laat je creativiteit de vrije loop. Verkleed je, bereid bijpassende maaltijden en organiseer activiteiten die passen bij het gekozen thema. Maak vooral geen strakke dagplanning. En de was en de plas kan wachten tot na de vakantie.

2. Creëer het ultieme vakantiegevoel

Richt een stuk van je huis, terras of tuin in als echt vakantieparadijs. Denk aan een hangmat, ligstoel, kussens, lampen, muziek … Heerlijk om daar even tot rust te komen. En maak voor de kinderen een leuke speelhoek, zandbak of laat ze kamperen in de tuin. Zo kunnen zij zich helemaal uitleven.

3. Ga op wereldreis

Verre landen zijn misschien wel dichterbij dan je denkt. Kies elke dag een andere bestemming. Leer een mondje Japans, Italiaans en Arabisch. Zet gerechten van over de hele op het menu zoals Shakshouka, Zweedse balletjes en sushi. Bouw de Eiffeltoren, piramides of de Big Ben na. Amerika, Spanje en China liggen op die manier maar op een nachtje slapen van elkaar.

4. Verken je omgeving

Dankzij vakantie in eigen huis heb je eindelijk de tijd om verborgen pareltjes in jouw buurt te ontdekken. Bezoek lokale bezienswaardigheden, musea, parken of markten waar je nog nooit bent geweest. Je zal aangenaam verrast zijn van wat je allemaal kan vinden in je eigen achtertuin.

5. Op schattenjacht met Vlieg

Als je kinderen tussen 0 en 12 jaar in huis hebt, ga dan zeker eens op schattenjacht met Vlieg. Elk jaar kan je van 1 juli tot 31 augustus de schatten van Vlieg zoeken op 350 plekken in Vlaanderen en Brussel. In bibliotheken, musea, kastelen, natuurgebieden … ze kunnen echt overal verstopt zijn. De meeste zoektochten zijn bovendien gratis. Ontdek hier alle locaties. En vergeet je speurneus niet!

6. Dagje strand in eigen huis

Je kan een dag naar zee trekken of breng het strandgevoel naar je huis door een opblaasbaar zwembad te installeren, strandlakens neer te leggen en een parasol te zetten in je tuin of op je terras. Vul het zwembad met water, voeg wat strandballen en opblaasbare dieren toe en geniet van een dagje zonnebaden en waterpret. 

7. Picknick in het park

Maak heerlijke broodjes, salades en snacks en ga picknicken in het plaatselijke park of in je eigen tuin. Neem een frisbee, een bal of een kaartspel mee voor extra entertainment. Denk zeker aan een comfortabel deken om op te zitten, snoetenpoetsers als je kinderen nog klein zijn, eetgerei en iets om je afval netjes op te ruimen. 

8. Apérotijd

Geen zin om uren in de keuken te staan? Doe dan hapjes-als-avondeten. Wedden dat je kinderen er dol op zullen zijn? Of aperitief de hele vakantie lang. En dat hoeft echt niet met vettige snacks of alcohol. Maak eens mocktails en serveer daarbij hummus met worteltjes en komkommer, een lekker soepje, stukjes pitabrood of stokbrood met guacamole, groententapenade, noem maar op. Zo ontdekken je kinderen nieuwe smaken en wie weet jij ook.

9. Quality time voor ouders

Zijn je kinderen op kamp of gaan ze een avondje logeren? Maak dan wat tijd voor elkaar. Plan een wellnessdag, dat kan ook perfect in eigen huis met gezichtsmaskers, massages en ontspannende muziek. Steek wat kaarsen aan en neem de tijd om samen te ontspannen. Of kies voor een gezellig etentje op restaurant of Chez moi. Wat je ook plant, focus op jullie momentje met z’n tweetjes.

10. Laat regenweer de pret niet bederven

Richt je woonkamer in als een privébioscoop en houd een filmfestival met een selectie van jullie favoriete films. Zorg voor popcorn, drankjes en comfortabele kussens en dekens om het gezellig te maken. Je kan ook een thema kiezen voor je filmfestival. Of organiseer eens een spelletjesmarathon met bordspellen, doe-opdrachten of videogames. Je kan natuurlijk ook leuke knutselsessies of kookworkshops houden. Laat de regen in elk geval geen spelbrekers zijn van je thuisvakantie.

Tot zover onze inspiratie voor een staycation, inclusief vakantiegevoel. Geef toe, zo’n thuisvakantie heeft heel wat voordelen. Je moet géén koffers pakken, géén reis uitstippelen, géén lange autoritten overbruggen met je kinderen, … Maak er een fijne tijd van!

Elk gezin is uniek en heeft eigen verhalen, passies en dromen. Toch delen we allemaal dezelfde wens: dat onze kinderen gelukkig en succesvol opgroeien in een warm nest. My Family wil daar graag een steentje aan bijdragen door het Groeipakket stipt en correct op je rekening te storten. Maak je nog geen deel uit van onze gezellige familie?

Sluit jouw gezin vandaag nog aan

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk

Bescherming tegen de zon

Bescherm je baby tegen de zon: essentiële tips

Lees meer
Kinderopvang tijdens vakantie

Kinderopvang: help, mijn kind heeft vakantie

Lees meer
Moeder speelt met baby buiten

Buitenspelen met je baby: veilig en leuk!

Lees meer