Schatten van Vlieg: 5 leuke speurtochten deze zomer

 

 

Eindelijk zomervakantie: tijd voor ijsjes, veel buitenspelen en … Schatten van Vlieg! De hele zomer lang kan je op zoek naar schatkisten: we kiezen alvast vijf spannende speurtochten voor je uit.

 

 

Schatten van Vlieg?

Kinderen van 0 tot 12 jaar kunnen tussen 1 juli en 31 augustus op schattenjacht op 350 plekken in Vlaanderen en Brussel. Tussen de boeken in een bibliotheek, in de tuin van een museum of in een hoekje van een kasteel … Er ligt vast ook een schat vlakbij jou

1. Proef van het leven als schipper op de Scheepswerven van Baasrode

Je vindt de Schatten van Vlieg op de bijzonderste plekken. Zelfs op een scheepswerf! In Baasrode mag je proeven van het leven als schipper of scheepsbouwer: volg het doe-parcours en ontdek hoe zwaar werk kinderspel wordt met allerlei slimme oplossingen. Alle opdrachten tot een goed einde gebracht? Dan komen jullie vanzelf bij de schatkist uit. 

 

Er is een parcours voor kinderen tot 11 jaar, en eentje speciaal op maat van kleuters.

Duik terug in de tijd

2. Burundese bonen in het AfricaMuseum

In het AfricaMuseum in Tervuren maak je kennis met Burundese bonen met allerlei gekke namen, of de lekkernijen die je kan kopen in de drukke straten van Kinshasa.Wil je weten wat de favoriete maaltijd van een maraboe is? Of ben je benieuwd of er een formicivoor verstopt zit in een van de museumzalen? Dan moet je hier op zoek naar de schatkist.

Smeer je benen maar in

3. Spits je oren in het Klankenbos

In een uitgeholde boomstam in het Klankenbos woont Tibbedaan, een vriendelijke kabouter. Hij eet elke dag hazelnoten, maar die beginnen toch wat te vervelen: help jij zoeken naar meer lekkernijen? En wat eten de andere bosbewoners eigenlijk? Spits je zintuigen en ga op zoek: onderweg kom je allerlei bijzondere klankinstallaties tegen, én een leuke speeltuin.

Volg je vingers

4. Druk druk drukken in Museum Plantin-Moretus

Het Plantin-Moretus Museum flitst je met een teletijdmachine terug naar de 16e eeuw: je komt terecht in het woonhuis en de uitgeverij van de wereldberoemde Christoffel Plantin. Met een bingokaart mag je daar op zoek naar de dieren die verstopt zitten in kunstwerken en hoekjes van het gebouw. Onderweg piep je binne in de oude eetkamer en speel je een beestig twisterspel in de mooie binnentuin.

Houdt de dief

5. Planten proeven in het Zwin

In Zwin Natuurpark fladderen mysterieuze elfjes rond. Help je mee zoeken naar de bijzondere wezens en hun huisjes? De elfjes vertellen je graag wat hun favoriete plant is, en welk lekkers je ermee kan maken. Kijken en aankomen mag, proeven ook!

Vertrouw op je gevoel