Ga deze zomer op jacht naar de Schatten van Vlieg

 

De zomer is in het land en dappere speurneuzen weten wat dat betekent! Schatten van Vlieg! Op meer dan 350 plekken in heel Vlaanderen en Brussel zit een schat verstopt, van de bibliotheek in je buurt tot dat museum waar je nog nooit geweest bent. En wie de schatkist kan vinden, die krijgt natuurlijk een leuke verrassing …

Kinderen van 0 tot 12 jaar kunnen deze zomer op schattenjacht op meer dan 350 plekken in Vlaanderen en Brussel. Tussen de boeken in een bibliotheek, in de tuin van een museum of in een hoekje van een kasteel … Er ligt vast een schat bij jou in de buurt. Vergeet je speurneus niet op te zetten, want het thema is dit jaar ‘Ruik jij wat ik ruik?’.

Keuzstress? We pikken er alvast zes leuke schattenjachten uit.

 


Ruik je rijk in Alden Biesen

De landcommanderij Alden Biesen in Bilzen was ooit een kasteel waar echte ridders rondliepen. Vandaag kan je het indrukwekkende gebouw en het park errond nog altijd bezoeken. En natuurlijk zit er een schat verstopt! Loop je neus achterna en volg een spoor van bizarre geuren tot bij de schatkist.

Voor wie: voor kinderen van 4 tot 12 jaar

Praktisch: 6 juli tot 28 augustus 2022 in landcommanderij Alden Biesen in Bilzen
ruik je rijk!

 

 

Kriebeldiertjes vangen in het Karrenmuseum

Het Karrenmuseum is een groot openluchtmuseum, diep in de bossen van Essen. Je kan er meer dan 300 oude karren en andere voertuigen bewonderen, van een ambachtelijke ijskar tot een sierlijke postkoets. En vlieg heeft er een schat verstopt, samen met vier van zijn knotsgekke vrienden: de speurneus, de wijsneus, de viesneus en de feestneus.

Gewapend met een insectenpotje mag je op stap en leer je ze een voor een kennen. Verzamel de cijfers, kraak de code en vind zo de sleutel om de schatkist te openen. Nog niet uitgespeeld na de schattenjacht? Blijf nog wat plakken in het museum en knutsel je eigen bouwwerk bij de timmerkar, leef je uit met oude volksspelen of (onder)zoek meer diertjes in het insectenlabo.

Voor wie: voor kinderen vanaf 6 jaar

Praktisch: 1 juli tot 31 augustus 2022 in het Karrenmuseum (Essen)
Kriebelt het?

 

 

Modderpret in het Sven Nys Cycling Center

Kleine ravotters in huis? Trek dan eens naar het Sven Nys Cycling Center in Balen en laat je onderdompelen in de wereld van het veldrijden – en alle modder die daarbij hoort.

Er is wel een probleempje: iemand heeft een stinkkaas verstopt in de achterzak van Sven… Zoek je mee naar de stinkkaas-deugniet? Volg je neus langs alle verborgen plekjes van de Balenberg, ontmasker de dader en verover de schat.

Voor wie: voor kinderen van 3 tot 14 jaar

Praktisch: 1 juli tot 31 augustus 2022 in het Sven Nys Cycling Center in Balen
3, 2, 1, start!

 

 

Speurneuzen op Atlantikwall

Tussen de duinen in Oostende vind je Atlantikwall, een van de laatste overblijfselen van de Duitse verdedigingslinie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je dwaalt er door een heel netwerk van bunkers en ondergrondse gangen. Hopelijk is je neus getraind, want in en rond de bunkers zitten heel wat geuren verstopt. Ruik goed, voer de opdrachtjes uit en zoek de weg naar de schat.

Voor wie: voor kinderen van 6 tot 16 jaar

Praktisch: 1 juli tot 13 november 2022 in Provinciedomein Atlantikwall Raversyde (Oostende)
Wij zoeken de schat!

 

 

Met de kleinste speurders naar Museum Mayer van den Bergh

Museum Mayer van den Bergh is een kunstmuseum in Antwerpen, in een prachtig huis dat er nog precies zo uitziet als honderd jaar geleden. Hier kan je met de allerkleinste schattenjagers terecht voor een actieve zoektocht op kleutermaat. Ga samen met kunstverzamelaar Fritz en zijn mama Henriëtte op pad en ontdek versgebakken broodjes, zoete kersen of oude stinkkaas. Durf jij overal aan te ruiken?

Voor wie: voor kinderen van 3 tot 6 jaar

Praktisch: 1 juli tot 31 augustus 2022 in Museum Mayer van den Bergh (Antwerpen)
Naar het museum!

 

 

Op zoek naar een lekker geurtje in De Wereld van Kina

In De Wereld van Kina is Vlieg deze zomer niet zo vrolijk. Hij vindt dat alles stinkt, hij heeft het warm en hij mist zijn schoolvriendjes. Beur jij hem op door samen op zoek te gaan naar een lekker geurtje in het museum? Maar opgelet, je zal heel wat vieze geuren moeten trotseren om de schat te verdienen…

Voor wie: voor kinderen van 6 tot 11 jaar

Praktisch: 1 juli tot 31 augustus 2022 in De Wereld van Kina (Gent)
volg je neus!

 

Op zoek naar nog meer speurpret?

ontdek alles over schatten van vlieg