Schatten van Vlieg: 5 leuke speurtochten deze zomer

 

Kleine speurneus in huis? Dan heb je geluk, want de hele zomer lang mogen jullie samen op zoek naar de Schatten van Vlieg. Van een museum tot een wielerparcours: we lijsten alvast vijf spannende schattenjachten voor je op.

 

Schatten van Vlieg?

Kinderen van 0 tot 12 jaar kunnen tussen 1 juli en 31 augustus op schattenjacht op 350 plekken in Vlaanderen en Brussel. Tussen de boeken in een bibliotheek, in de tuin van een museum of in een hoekje van een kasteel … Er ligt vast ook een schat vlakbij jou.

1. Voelsprieten op scherp in Bokrijk

Hou jij van speuren én dieren? Dan moet je op schattenjacht in het openluchtmuseum van Bokrijk. Tijdens de zoektocht moet je goed samenwerken om alle doe-, puzzel- en speuropdrachten op te lossen. Onderweg ontmoet je de dieren van Bokrijk en leer je hoe ze samenleefden met de mensen uit de tijd van je oma en opa.

 

De zoektocht laat zich trouwens uitstekend combineren met de andere activiteiten in Bokrijk: volg een workshop in de atelierschuur, ravot in de speelschuur of de grote speeltuin of maak een ritje met de huifkar.

Duik terug in de tijd

2. Crossen op de Balenberg

In het Sven Nys Cycling Center duik je in de wereld van de cyclocross - en in de modder. Tijdens een spannende voelbingo verken je met je vingers en tenen het belevingscentrum en de balenberg. Volle bingokaart? Die leidt rechtstreeks naar de schatkist.

 

Smeer je benen maar in

3. Stekelplantjes in De Wereld van Kina: de Tuin

In De Wereld van Kina: de Tuin zijn overal bordjes met een wit handje verstopt. Bij elk handje hoort een plantje: durf jij eraan te voelen? Misschien is het wel heel zacht, of stekelig, of glad, of … Een zoektocht voor durvers met een hart voor de natuur. Extra handig: er zijn twee versies van de speurtocht, een miniversie voor kleuters en een voor kinderen tot twaalf jaar.

 

Volg je vingers

4. Detectives gezocht in Brugge

Groot mysterie in het Gruuthuusemuseum in Brugge: Lodewijk van Gruuthuuse is zijn ketting kwijt. De dief wist gelukkig niet dat het een nepketting is, maar Lodewijk zou hem toch graag terug willen. In ware cluedo-stijl mag je mee op zoek naar de dader en vooral naar de locatie van de verdwenen ketting: voel je weg naar de juiste antwoorden en uiteindelijk ook naar de schatkist.

 

Houdt de dief

5. Op gevoel door het Modemuseum

Het MoMu in Antwerpen verken je helemaal op je gevoel, met de hulp van een spannende speurtocht. Een voeltotem brengt je overal in het museum. Ga op zoek naar silhouetten met vreemde vormen, ontwerp je eigen surrealistische outfit, kraak de code van de schatkist en ga naar buiten als een echte modekenner.

 

Vertrouw op je gevoel