Autovakantie met kinderen: 5 tips

 

 

Een autovakantie met kinderen is een leuk alternatief voor vliegreizen, maar zeker voor de allerkleinsten is de lange autorit niet vanzelfsprekend. Jullie zitten wellicht minstens enkele uren stil, terwijl de bermen van de snelwegen zelden entertainment bieden: geen topcombinatie voor (zéér) jonge reizigers. Hoe blijft het veilig en aangenaam voor alle passagiers? Met onze tips krijg je iedereen zo ontspannen mogelijk op je vakantiebestemming en weer terug thuis.

 

 

Tip 1: Bereid je auto en traject grondig voor

Zorg ervoor dat je auto volledig in orde is voordat je vertrekt. Bekijk of de autozitjes voor je kinderen correct zijn geïnstalleerd en of je ze allemaal veilig – maar niet te strak – op hun plek kan houden met de juiste gordel.

Tussen alle koffers met vakantiekleding voorzie je het best een doos met hulpmiddelen voor alle mogelijke noodscenario’s op de heen- en terugrit. Denk daarbij vooral aan vochtige doekjes, zakdoeken en toiletpapier, maar ook aan extra luiers, een emmer voor zieke passagiers, een picknicklaken en die ene favoriete knuffel.

Ook is het belangrijk om op voorhand je route te bestuderen. Waar kan je stoppen om bijvoorbeeld borstvoeding te geven? Tankstations met enkele stroken gras zijn dan weer dankbare plekken voor de jeukende benen van je energieke kroost.

Tip 2: Maak van veiligheid je topprioriteit

Tijdens je autovakantie heb je als chauffeur één belangrijke taak: alle inzittenden veilig naar hun bestemming voeren en weer terug. Dat kan alleen als je je ogen en aandacht voortdurend op de baan gericht houdt. Alle speelgoed, boekjes en snacks liggen idealiter binnen handbereik voor je kinderen.

Breekt er toch een huilbui uit op de achterbank en kan je door verkeersomstandigheden onmogelijk stoppen? Probeer dan zelf rustig te blijven. Je kind huilt, maar zit wel veilig in zijn zitje. Stel je kleintje gerust door middel van afleiding: zing een liedje, zet rustige muziek op, of wijs het op opvallende zaken langs de kant van de weg (“Kijk, paarden!”). Reis je als chauffeur met een partner die deze taken op zich kan nemen? Des te beter!

Tip 3: Voorzie verschillende vormen van entertainment

Kinderen hebben voortdurend afleiding nodig, maar zeker op lange ritten zijn speelgoed en boekjes niet altijd voldoende. Voel je dus niet schuldig als je noodgedwongen hun vaste schermtijd moet verlengen. Als dvd-spelers of tablets hen zodanig afleiden dat jij gerust en veilig kan rijden, dan mag je ze zeker verwelkomen in je entertainmentgamma aan boord.

 

Maak een afspeellijst voor onderweg en kies enkele educatieve audioboeken uit; die luistermomenten bezorgen jou een broodnodige adempauze. Maar vergeet toch niet ook je eigen stembanden te smeren voor de onvermijdelijke familiale samenzang.

Tip 4: Neem gezonde snacks mee

Wie gezonde snacks meeneemt op autovakantie, wordt minder in de verleiding gebracht om onderweg iets ongezonds te kopen. Bovendien hebben je kinderen die extra suikers en energie niet nodig tijdens dat lange stilzitten.

 

Kies voor volkoren crackers, (gedroogd) fruit en rauwe groenten zoals worteltjes en komkommers. Is er plaats voor een kleine koeler, dan kan je ook eiwitrijke tussendoortjes zoals yoghurt of kaas voorzien. Vermijd chocolade (zeker tijdens een hittegolf) en frisdranken die gaan kleven als je ermee morst. Neem wel voldoende (herbruikbare) flesjes water mee.

Tip 5: Blijf positief!

Als je nog vóór de eerste kilometer knorrig in je auto stapt, dan zal je humeur waarschijnlijk niet meer opklaren – tot groot ongenoegen van je reisgenoten. Probeer de autovakantie met je kinderen te bekijken als een spannend avontuur dat mooie herinneringen zal opleveren voor jullie allemaal. Bovendien imiteren kinderen het gedrag van hun ouders. Een extra reden om die brede glimlach boven te halen!

Of het nu een autovakantie is of niet: iedere reis met je familie levert mooie herinneringen op. MyFamily helpt graag elk gezin in Vlaanderen om zo’n onvergetelijke momenten te beleven.

 

Daarom staan wij voor een correcte en tijdige betaling van het Groeipakket. Vraag vandaag nog je Groeipakket aan en word ook een deel van onze familie.

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk

Knutselplezier

Knutselplezier kost (bijna) niets!

Lees de tips
Kinderkamer inrichten

Kinderkamer inrichten: zo combineer je praktisch en tijdloos

Lees meer
Hoeveelheid slaap voor baby

Hoeveel slaap heeft je kind nodig?

Lees meer