Bescherm je baby tegen de zon: essentiële tips

 

 

Schijnt de zon? Dan willen we vaak niets liever dan lekker naar buiten gaan. Maar met een baby moet je extra goed oppassen. De gevoelige huid en ogen van je kleintje hebben namelijk extra bescherming nodig tegen de zonnestralen. Waar moet je op letten? We helpen je verder met handige info en tips.

 

 

Baby’s en de zon

We kunnen niet duidelijk genoeg zijn: het wordt afgeraden om baby’s jonger dan 1 jaar bloot te stellen aan direct zonlicht.

 

Toch is dat vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Je gaat wandelen met de baby, troost hem/haar op de schouder terwijl je even naar buiten stapt… 

 

Maar let op die momenten goed op: de huid van baby’s is enorm kwetsbaar voor de zon. De schadelijke uv-stralen dringen er namelijk gemakkelijk doorheen. Hoe meer zonschade, hoe groter de kans op huidkanker later. Zonbescherming is dus enorm belangrijk.

Bescherm de huid tegen de zon

 • Houd je baby zo veel mogelijk uit de zon. Kan je het niet vermijden, smeer dan minimaal 20 minuten van tevoren zonnecrème.
 • Smeer rijkelijk. Kies daarbij voor hypoallergene en milde zonnebrand, met een hoge SPF (het liefst factor 50+). Je baby mag je al vanaf de geboorte insmeren. Maar voor kindjes jonger dan 6 maanden geldt dus het advies: houd ze in de schaduw en bedek ze met zonwerende kleding (zie hieronder).
 • Smeer regelmatig. Ook als je baby in de schaduw zit. Volg daarbij de aanwijzingen op de verpakking en neem alle plekjes van de huid mee.

Zonnecrèmes, die zijn er in overvloed. Welke kies je? De duurste? Weet dat een hoge prijs niet per se gelijk staat aan de beste kwaliteit. Elk jaar testen consumentenverenigingen zonnecrèmes. Bekijk zeker hun resultaten. 

Extra zonnebescherming

Goed smeren beschermt de huid van je baby niet genoeg. Zonneproducten laat namelijk nog altijd uv-straling door. Ja, ook de producten waarop staat dat ze ‘volledige bescherming’ bieden. Daarom nog enkele andere belangrijke, aanvullende tips.

 • Houd je baby sowieso tussen 11 en 16 uur binnen: dan is de straling het sterkste.
 • Bescherm je baby met kleding. Kies voor lichte, katoenen stoffen (er bestaat ook uv-beschermende kleding). 
 • Zet je baby een pet of hoed op, het liefst een met een brede rand die de oren, nek en ogen beschermt. 
 • De huid van kinderen met blond of rood haar is extra gevoelig voor de zon. Houd hier rekening mee.
 • Bescherm je kind ook als hij/zij in de kinderwagen zit. Leg nooit een doek over de wagen: daardoor kan de temperatuur in de kinderwagen flink stijgen. Bevestig een parasol aan de wagen. 
 • Geef je baby meer te drinken
 • Laat je baby nooit alleen achter in de wagen

Bescherm de ogen tegen de zon

Ook de ogen van je kleintje zijn gevoelig voor de zon. Geef je baby daarom ook een goede zonnebril.

Let daarbij op: 

 • Kies voor een zonnebril met een CE-label. Let op dat er een CE-kenteken op de bril staat, met daarachter het cijfer 0, 1, 2, 3 of 4.
 • Deze cijfers geven de filtersterkte aan. Voor de zon die in Midden-Europa schijnt, is de universele filtersterkte 2 voldoende. Ga je naar het strand, zet dan een zonnebril met filtersterkte 3 op de neus van je kindje. En ga je skiën? Kies dan voor filtersterkte 4.

Zowel voor, tijdens als (lang) na je zwangerschap kan je rekenen op MyFamily voor de juiste informatie, tips en advies. Ook betalen we het Groeipakket correct uit, zodat jij je kindje kan omringen met de warme zorg en omgeving die het nodig heeft.

 

Vraag vandaag nog je Startbedrag aan om ook deel van onze familie te worden.

Vraag je startbedrag aan

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk

Moeder speelt met baby buiten

Buitenspelen met je baby: veilig en leuk!

Lees meer
Gevelportret van Lies en Stefaan

“Carrière en gezinsleven opgebouwd rond onze 4 kinderen”

Lees het verhaal van Lies en Stefaan
Leuke dingen doen met het gezin

Leuke dingen om te doen met het hele gezin: 10 ideeën

Lees meer