Stuur je kind met een gerust hart op schoolreis

 

 

Spannend hé, zo’n eerste schoolreis. Daarom geven we graag enkele tips om zowel ouders als kinderen gerust te stellen. Zo wordt die schooluitstap een positieve ervaring voor iedereen.

 

 

Waarom is een eerste schoolreis altijd een beetje spannend?

Daar sta je dan met lood in je schoenen en je hart vasthoudend aan de schoolpoort je kind uit te wuiven voor de eerste schooluitstap. Je bent echt niet de enige ouder met dat gevoel. Misschien staat je oogappel net als jij niet te springen voor dit uitje. Ook dat is perfect normaal. Maar waarom maken we ons daar toch zorgen over?

1. Nieuwe ervaringen

Voor veel kinderen is een schoolreis een nieuwe en onbekende ervaring. Ze verlaten de vertrouwde omgeving van thuis en school. Bovendien hebben ze nog geen besef van tijd en weten ze ook niet echt wat ze kunnen verwachten. Dat kan leiden tot onzekerheid en angst. Uiteraard zijn er ook durf-al-kampioenen die al dagen op voorhand uitkijken naar een nieuw avontuur. Elk kind is anders, dus iedereen leeft op een andere manier toe naar een schooluitstap. Toch is het belangrijk dat alle leerlingen meegaan. Zo’n uitje bevordert de zelfstandigheid, veerkracht en wereldbeeld van je kind. Klasgenoten leren elkaar beter kennen. En het is een welkome afwisseling van de dagelijkse routine. Dus hou je kind zeker niet thuis ook al kijkt die er niet naar uit. Het is een belangrijke mijlpaal.

2. Loslaten is lastig

Voor ouders is loslaten altijd een beetje lastig. Het idee dat iemand anders op jouw kind moet letten kan een kleine vorm van paniek en vele vragen veroorzaken. Zal de leerkracht wel zo veel bengels in de gaten kunnen houden? Komt mijn oogappel heelhuids terug? Loslaten is een kunst, dus gebruik deze gelegenheid om al een beetje te oefenen. Want het zal niet de laatste keer zijn dat je jouw kind moet loslaten.

3. Is dat wel veilig?

Het is helemaal normaal dat je je als ouder zorgen maakt over de veiligheid en het welzijn van je kind tijdens het schoolreisje. Je wil er immers zeker van zijn dat je bengel goed wordt verzorgd, zelfs wanneer je niet in de buurt bent. We kunnen je geruststellen. Leerkrachten heb dat al vaker gedaan. 😉

Tips voor een schoolreis zonder stress

Misschien maak je je wat zorgen voor deze uitstap. Maar geef toe dat we ook nostalgisch terugdenken aan een schoolreis met lauwe sandwiches, vuile kledij en uitgeteld maar met een hoofd vol verhalen weer thuiskomen. Met deze tips stuur jij je kind met een gerust hart op weg en beleeft je bengel misschien wel de tijd van zijn leven.

1. Communiceren is cruciaal

Leg aan je kind uit dat het op uitstap gaat en wat de schoolreis precies inhoudt. Welke activiteiten staan er op de planning, wie gaat er mee, waar gaan ze heen, … De leerkracht zal vast en zeker in de klas al hebben gesproken over de uitstap. Vraag aan je kind wat de leerkracht vertelde, zodat je erop kan inspelen. Je kan ook wat beelden opzoeken van de locatie om je uitleg visueel te maken.

2. Een goede voorbereiding is goud waard

Zowel kinderen als ouders hebben er baat bij om de schoolreis goed voor te bereiden.

  • Maak een aftelkalender
    Je kind heeft nog geen besef van tijd. Dan kan een aftelkalender handig zijn om ergens naar toe te leven. 
  • Pak samen een rugzakje in
    Zorg voor een makkelijk lunchpakket en tussendoortje. Drinken is belangrijk op een actieve dag, dus geef een drinkbus met water mee. Check het weerbericht voor aangepaste kledij. Als er kans is op regen geef je een regenjas mee. Zal de zon schijnen? Smeer je kind ’s ochtends al eens in en geef extra zonnemelk mee net als een hoedje en zonnebril. Het allerbelangrijkste is dat de tas draagbaar blijft. Je kind moet er de hele dag mee zeulen.
  • Deel je contactgegevens
    Niet enkel op het strand is een polsbandje met jouw contactgegevens een goed idee. Gebruik het ook voor schoolreizen. Leg uit wat je kind moet doen als het verdwaald zonder het te dramatiseren. Sommige ouders kiezen ervoor om een GPS-tracker mee te geven met hun kind. Doe als ouder vooral waar jij je goed bij voelt. 

3. Benadruk de positieve aspecten

Als je kind niet veel zin heeft in de schooluitstap, benadruk dan de positieve aspecten. Leg uit dat er toffe activiteiten op de planning staan, dat de klasgenootjes er ook zullen zijn, … Vertel eventueel over schoolreisjes die je zelf als kind maakte en waar je fijne herinneringen aan hebt.

4. Blijf in contact

Het is voor ouders geruststellend om tijdens de schoolreis in contact te kunnen zijn met de begeleiders of leerkrachten. Misschien is er wel een WhatsApp-groep met de ouders van de klas waarin de leerkracht af en toe een update van de uitstap kan posten. Zo is iedereen bereikbaar, mocht dat nodig blijken. Al was het maar om te zeggen dat de bus een half uurtje vertraging heeft. Zo sta je niet te stressen aan de schoolpoort wanneer je je kind gaat ophalen.

5. Pas je eigen dagplanning aan

Ga je ukkepuk zelf afhalen ook al gaat je kind normaal gezien naar de naschoolse opvang. Na een vermoeiende dag is dat er echt te veel aan. Recht na school het bad in, een gezonde maaltijd en dan vroeg naar bed zijn een perfecte afsluiter van zulke dagen. Oh ja, schrik niet als je kind nog een poos uit zijn normale doen is. Dus plan niet te veel vermoeiende activiteiten de komende tijd.

6. Sluit in schoonheid af

Oef, je oogappel heeft de eerste schoolreis overleefd (en jij ook 😉)! Laat je kind honderduit vertellen over de uitstap en stel zelf vragen. Zo weet jij als ouder dat je je eigenlijk geen zorgen had hoeven maken en je kind herbeleeft een fijne tijd.

De schooltoeslag in het Groeipakket

Schoolreisjes kosten geld. Maar misschien heb je wel recht op een schooltoeslag in je Groeipakket als je het financieel niet breed hebt. Zo hoef je je kind deze uitstappen niet te ontzeggen. Lees hier wie er recht op heeft en op welk bedrag je wanneer kan rekenen.

meer over de schooltoeslag 

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk

Leuke dingen doen met het gezin

Leuke dingen om te doen met het hele gezin: 10 ideeën

Lees meer
Boekentas kiezen

Zo kies je de juiste boekentas voor je kind

Lees meer
Zelvertrouwen kind

Vergroot het zelfvertrouwen van je kind

Lees de tips