4 hacks voor een comfortabele borstvoeding

 

 

Met moedermelk geef je je baby de allerbeste start, daar zijn alle experts het over eens. Maar hoe bereid je je voor om borstvoeding te geven? Met deze vier hacks ben je er helemaal klaar voor. 

 

 

Borstvoedingskleding

Meer en meer winkels en merken bieden speciale voedingskleding aan, maar eigenlijk hoef je helemaal niets nieuws te kopen. Wat voor kleding je dan best aandoet als je borstvoeding geeft? Enkele tips.

  • Ga voor een bovenstuk dat je vooraan kan losknopen of openritsen. Dan hoef je niets uit te trekken als je borstvoeding geeft en blijft je buik bedekt. Een top met spaghettibandjes is ook erg handig. Als het koud is buiten kan je er eventueel een gilet over aantrekken
  • Vermijd kleren in effen kleuren, want als je druppels melk morst, valt die natte vlek nogal op. Een patroon camoufleert beter. Kies ook voor sneldrogende, lichte stof.
  • Wist je dat je ook zelf makkelijk een borstvoedingstopje en een afkolfbeha kan maken? In onderstaand filmpje leggen we uit hoe je dat doet.

Meer hacks ontdekken? Bezoek dan zeker ons YouTube kanaal


Comfortabel voeden

Als je thuis bent, kan je een borstvoedingskussen gebruiken om ergonomisch en comfortabel borstvoeding te geven. Zo’n kussen ziet eruit als een lange worst die je makkelijk in de juiste ‘plooi’ legt. Buitenshuis borstvoeding geven? Dan is een borstvoedingsarmband best interessant. Die schuif je over je onderarm zodat je kindje net iets hoger en zachter ligt. Het kussen is wasmachinebestendig en neemt niet veel plaats in de luiertas. Een hebbeding als je ’t ons vraagt.

Discreet voeden

Sommige baby’s drinken beter als ze wat afgeschermd zijn van de omgeving. Op die manier ervaren ze minder prikkels, waardoor ze zich makkelijker kunnen concentreren. Maar misschien heb jij ook liever wat meer privacy tijdens het voeden. Een borstvoedingsdoek kan daarbij helpen:

  • Een voedingssjaal is een infinity sjaal (in ringvorm dus) die je over je schouder draagt. Zo creëer je een cocon voor je kindje.
  • Een voedingsschort ziet er een beetje uit als een keukenschort, die je dan over je drinkende baby legt. Bovenaan is er een opening, zodat lucht kan blijven circuleren en je steeds je kindje kan zien.
  • Een grote tetradoek, waarvan je gewoon twee hoeken aan elkaar knoopt. Over jezelf en je baby draperen en klaar.

Andere handige tips voor borstvoeding

Het is belangrijk om je baby afwisselend aan de linkerborst en rechterborst te laten drinken, onder andere om een pijnlijke borstontsteking te voorkomen. Door de vele voedingen is het niet evident om te onthouden welke borst je best eerst aanbiedt. Als geheugensteuntje kan je een haarelastiek rond je rechterarm dragen als je rechterborst aan de beurt is, en idem voor de linkerborst. Ook een haarspeld op je borstvoedingsbeha kan helpen.

Er bestaan ook apps die het netjes voor je bijhouden. ‘Appje voor de Borst’ bijvoorbeeld. In die app kan je ook onmiddellijk andere gegevens noteren, zoals het gewicht van je baby en wanneer hij of zij laatst een volle luier had. Zo krijg je een mooi overzicht van de ontwikkeling van je kleintje.

Om je nog beter bij te staan, hebben we een artikel gemaakt met 11 gouden tips bij borstvoeding. Check ook zeker of jij een beroep kan doen op borstvoedingsverlof of borstvoedingspauzes.

 

Bij de geboorte van je kindje heb je ook recht op het Startbedrag van 1.214,49 euro.

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk

Baby verversen

Wegwerpluiers of wasbare luiers? Alle voor- en nadelen op een rijtje

Lees meer
Zindelijk worden

Zindelijk worden: do’s and don’ts voor je kind

Lees meer
Moeder speelt met baby buiten

Buitenspelen met je baby: veilig en leuk!

Lees meer