Wegwerpluiers of wasbare luiers: alle voor- en nadelen

 

 

Twijfel je tussen wegwerpluiers of wasbare luiers? Beide types hebben voor- en nadelen. Wij geven je graag een goed overzicht, en daarom hebben we hieronder alle belangrijke informatie op een rij gezet.

 

 

Wegwerpluiers

Wegwerpluiers zijn luiers die je na gebruik gewoon weggooit. Er zijn diverse A-merken beschikbaar, maar intussen heeft bijna elke supermarkt wegwerpluiers van het eigen huismerk.

 

Hoeveel kosten wegwerpluiers?

Je betaalt gemiddeld € 0,25 per luier. Voor A-merken kan die prijs oplopen tot € 0,40 per stuk.

Kinderen worden zindelijk rond de leeftijd van 2,5 jaar (gemiddeld) en hebben ongeveer 6 luiers per dag nodig. In totaal kom je dan uit op 5.500 luiers voor een prijskaartje tussen € 1.375 en € 2.200. Voor die periode betaal je in verhouding meer voor wegwerpluiers dan voor wasbare luiers. Maar dat is niet de volledige kostprijs. Ook na de zindelijkheid overdag hebben kinderen nog enige tijd luiers nodig ’s nachts.

Het goede nieuws: wegwerpluiers koop je gespreid. In tegenstelling tot wasbare luiers hoef je het totaalbedrag dus niet in een keer op te hoesten.

 

Wat zijn de voordelen van wegwerpluiers?

Het belangrijkste voordeel van wegwerpluiers is het gebruiksgemak. Je hoeft namelijk geen luiers te wassen: je gooit de oude weg, neemt een nieuwe en je bent klaar. Ook zijn luiers tegenwoordig zo goed ontworpen dat kinderen bijna niets voelen als ze geplast hebben. Geen natte billen dus, maar wel steeds een droog gevoel.

 

Wat zijn de nadelen van wegwerpluiers?

Wegwerpluiers zijn niet erg vriendelijk voor het milieu, omdat je ze na gebruik meteen weer weggooit. Ze vergroten je afvalberg dus aanzienlijk. Voor één kind met wegwerpluiers mag je rekenen op een extra vuilniszak per week.

Het droge gevoel van moderne wegwerpluiers is overigens niet alleen een voordeel. Na het plassen blijft de luier droog en comfortabel aanvoelen. Daardoor duurt het gemiddeld zes maanden langer voordat je kind zindelijk wordt – in vergelijking met wasbare luiers.

 

 

Wasbare luiers

Een wasbare luier bestaat uit een wasbare luier en daarover een waterdicht overbroekje. In de luier plaats je een (biologisch afbreekbaar) inlegvliesje, wat het schoonmaakwerk gemakkelijker maakt.

 

Hoeveel kosten wasbare luiers?

Je haalt best een startpakket in huis. Dat bestaat meestal uit (minstens) 20 luiers, vier overbroekjes, een rol inlegvliesjes, zes extra inleggers voor ’s nachts, en een lek- en geurvrije luiertas .

Zo’n investering kan, afhankelijk van het type wasbare luier, oplopen tot maximaal € 1.000. Dat lijkt misschien veel, omdat je het bedrag in één keer uitgeeft. Op lange termijn bespaar je er echter geld mee uit, vergeleken met wegwerpluiers. Bovendien gaan de meeste wasbare luiers lang mee, waardoor je minder luiers hoeft te kopen voor je tweede of derde kind.

 

Wat zijn de voordelen van wasbare luiers?

Wasbare luiers zijn beter voor het milieu dan wegwerpluiers. Ze zorgen niet alleen voor minder afval, hun CO2-uitstoot is ook 1,7 à 3 keer kleiner. Per kind worden er zo maar liefst zes bomen minder gekapt!

Bij wasbare luiers voelen kinderen dat ze nat worden als ze plassen, en die prikkel zorgt ervoor dat ze gemiddeld zes maanden eerder zindelijk zijn. Ook zijn de luiers gemaakt van een natuurlijk materiaal zoals microvezel, bamboe, hennep, biologisch katoen of een mengeling daarvan. Dat verkleint de kans op luieruitslag.

 

Wat zijn de nadelen van wasbare luiers?

Aangezien je wasbare luiers wast voor het volgende gebruik, mag je een heleboel extra wasbeurten verwachten. Reken op ongeveer twee bijkomende wascycli per week. Je mag de luiers samen met je andere babykleding wassen.

 

Alle voor- en nadelen op een rij

 

Wegwerpluiers

Wasbare luiers

Voordelen
Gebruiksgemak
Geven je kind een droog gevoel
 
Beter voor het milieu
Je kind wordt sneller zindelijk
Het natuurlijke materiaal verkleint de kans op luieruitslag
 
 
Nadelen
Minder milieuvriendelijk
Het duurt langer voor je kind zindelijk wordt
 
Meer wasbeurten
 
 
Terwijl jij een keuze maakt tussen wegwerpluiers of de wasbare variant, hoef je je alvast geen zorgen te maken over de uitbetaling van je Groeipakket. Bij My Family gebeurt dat namelijk correct en op tijd. Wil jij ook graag een deel uitmaken van onze familie? Vraag dan snel je Groeipakket aan