De mentale gezondheid van je kind tijdens corona: enkele tips
Mentale gezondheid is belangrijk
Gezond zijn betekent niet enkel dat je voldoende beweegt of evenwichtig eet. Het betekent ook dat je goed in je vel zit. Het coronavirus brengt voor veel mensen stress, onzekerheid en andere gevoelens teweeg. Misschien ook wel bij jouw kinderen, en dat is helemaal normaal. En dat het nieuwe schooljaar dichterbij komt, zorgt misschien voor nóg wat meer stress (want ja, ook zonder corona zorgt de start van het schooljaar voor wat zenuwen 😉).
Hoe zorg je ervoor dat je kinderen zich goed voelen in deze vreemde tijd? Wij verzamelden enkele nuttige tips en tricks. Heb jij ook tips? Laat het ons zeker weten! Sharing is caring 🙂
Tips voor de mentale gezondheid van je kind
Tip 1: Laat je kind gevoelens voelenBenadruk dat je kind gevoelens mag voelen en hebben. Dat is altijd belangrijk, maar zeker ook tijdens deze periode. Verzeker je kind dat het oké is als hij of zij zich wel eens slecht voelt. Dat het zelfs normaal is om je in deze periode wat angstig te voelen, wat overweldigd, … Of misschien teleurgesteld of boos omdat de vakantie niet kon doorgaan, omdat zijn vriendjes niet kunnen komen spelen, … Mama en papa voelen zich misschien ook wel wat slechter dan anders. Toon empathie en begrip voor de gevoelens van je kind. Benoem die gevoelens, als het gaat samen met je kind, en maak duidelijk dat dat gevoel er zeker mag zijn! Ook dat is belangrijk voor de mentale gezondheid.
Praat open met je kind, en blijf praten. Pols regelmatig proactief hoe het gaat, zeker als je merkt dat je kind wat stiller of angstiger is dan gewoonlijk, als het zich anders gedraagt, Als je denkt dat zijn of haar mentale gezondheid wat minder is. Stel wat open vragen (best geen ja of nee vragen): hoe voel je jou vandaag? Hoe denk jij over het coronavirus? Je bent precies wat stiller vandaag, waar denk je aan? Hoe denk jij over mondmaskers? (Tip: enkele tips om je kind te motiveren een mondmasker te dragen). Is het moeilijk om te praten? Probeer je kind in een dagboekje te laten schrijven of tekenen, met smileys aantonen hoe hij zich voelt,… Stel je kind gerust dat je er altijd voor hem of haar bent als hij wil praten of zich niet goed voelt.
Eerlijkheid duurt het langst! Antwoord eerlijk als je kind vragen stelt over het coronavirus, zonder je kind natuurlijk onnodig bang te maken 😉 Je kan je kind geruststellen maar toch over de nieuwe realiteit praten, over maatregelen. Tip: praat op een eenvoudige, niet al te gedetailleerde manier, anders kan het koppie van je kapoen niet meer volgen 🙂
Je omringen met mensen is erg goed voor de mentale gezondheid. Natuurlijk moet dit weliswaar met wat extra veiligheidsmaatregelen, maar laat dit je niet weerhouden om sociale contacten te onderhouden. Nodig eens een vriendje of vriendinnetje uit, eens samen gaan zwemmen, naar een activiteit van de jeugddienst in de gemeente, … Zo voorkom je ook dat je kind zich wat geïsoleerd gaat voelen. Kunnen die sociale contacten niet altijd fysiek doorgaan? Organiseer dan eens een videogesprek, of laat je kind een brief schrijven of tekening maken voor iemand uit de vriendenkring.
Wees niet te streng. Bouw voldoende ontspanningsmomentjes voor je kinderen. En nee, dat hoeft geen kinderyoga te zijn (hoewel, dat is leuk hoor!) 😉. Gewoon een momentje dat je kinderen tot rust kunnen komen, dat ze even afgeleid kunnen zijn van deze periode. Zorg dat je kind voldoende nachtrust heeft, plezier kan maken én voldoende beweegt. Regelmatig bewegen zal je kinderen ook ontspannen, veel meer dan achter een scherm kruipen (dat is zelfs vermoeiend voor de ogen!). Ga eens een rondje fietsen, laat je oudere kinderen een rondje joggen, wat op de trampoline springen, in de tuin spelen en een kamp bouwen, met de hond wandelen, … Of laat je kinderen een boek lezen, een bad met bruisballen nemen, wat knutselen, maak samen een maaltijd klaar, doe een spelletjesavond met het gezin, … Je ziet het, voldoende mogelijkheden, én een boost voor de mentale gezondheid!
Evenwichtig eten en drinken heeft ook een positieve invloed op je mentale gezondheid, zo blijkt uit verschillende studies. Een evenwichtig dieet vormt een extra basis voor de gezondheid van je kind. Niet enkel om fit te zijn en blijven, maar ook om zich goed te voelen. Je krijgt immers alle voedingsstoffen binnen die je lichaam nodig heeft, wat goed is voor je weerstand én voor je hoofd. Maak gezond eten leuk! Stel bijvoorbeeld samen een weekmenu op, laat de kinderen 1 dag in de week een gezonde maaltijd kiezen en samen koken. Of doe eens een proeverij met een blinddoek, waarbij jullie elkaar allemaal iets laten proeven. Ook nog eens quality time 😉
Tip 6: Blijf positief
Natuurlijk brengt deze periode veel negatieve gevoelens met zich mee bij jou en je kinderen. Dat is oké, dat is normaal en die gevoelens mogen er ook zijn. Maar er zijn ook zaken die wél goed gaan sinds of tijdens de coronacrisis, nietwaar? Misschien hebben jullie meer tijd voor bepaalde dingen? Zijn er zaken die veranderd zijn op een positieve manier? Of zijn er leuke dingen waar je kind naar uitkijkt? Denk maar aan het terug zien van alle vrienden en vriendinnen op 1 september, de nieuwe juf of meester leren kennen, … Het is belangrijk om ook deze positieve zaken te vinden, te benoemen en te blijven benoemen. Dit zorgt voor positieve vibes (ook bij jezelf!), en een positieve ingesteldheid bij jezelf straalt ongetwijfeld af op jouw kind(eren).
Hoe boost jij de mentale gezondheid van je kroost?
Jij bent natuurlijk dé expert in huis om jouw kind(eren) goed in hun vel te helpen zitten. Hoe pak jij het aan? Bezorg ons jouw getuigenis via een klik op de knop hiernaast. Wij horen het graag!